Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Gündem Yayın tarihi: 15 Eylül 2026 09:39 Güncellenme tarihi: 15 Eylül 2026 10:46

Fahiş fiyat soruşturmasında 41 firma yöneticisine gözaltı kararı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yaş sebze ve meyve piyasasında fiyatları manipüle ederek haksız kazanç sağladığı belirlenen firmalara yönelik 22 ilde operasyon başlatıldığını açıkladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 22 ildeki 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldı. Operasyonun ayrıntılarını Adalet Bakanı Akın Gürlek kamuoyuyla paylaştı.

TARLADAN MARKETE FİYAT YOLCULUĞU İNCELENDİ

Bakan Gürlek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; üreticimizin emeğini, vatandaşımızın bütçesini ve piyasanın adil işleyişini korurken, fiyatları manipüle ederek haksız kazanç sağlayan ve ekonomik düzeni bozan suçlarla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz.”

Soruşturma kapsamında “tarladan markete fiyat yolculuğu” mercek altına alındı. Ticaret Bakanlığından Hal Kayıt Sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığından ise Çiftçi Kayıt Sistemi verileri temin edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından da kapsamlı bir rapor hazırlandı. Yaklaşık 1.029 çiftçinin beyanına başvurularak ürünlerin üreticiden hangi bedelle çıktığı ve tedarikçilere hangi şartlarda ulaştığı incelendi.

ARZ VE MALİYETLERLE İLGİLİ TESPİTLER

Yapılan incelemelerde, hallerin büyük tedarikçileri konumundaki bazı firmaların piyasadaki hâkimiyetlerini kullanarak ürün arzını olduğundan düşük, maliyetleri ise gerçeğinden yüksek gösterdikleri yönünde tespitlere ulaşıldı.

Firmaların sahte müstahsil makbuzları düzenleyerek gerçeğe aykırı maliyet oluşturdukları, bu yöntemlerle yaş sebze ve meyve piyasasındaki fiyatları yukarı yönlü manipüle ederek haksız kazanç sağladıkları belirtildi.

22 İLDE 109 ADRESE EŞ ZAMANLI ARAMA

Fiyatları etkileme, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, belgede sahtecilik ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçları yönünden yürütülen soruşturmada, 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 şüpheli yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi.

Kararlar doğrultusunda 22 ilde toplam 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldığı kaydedildi.

BAKANLIKLARA VE EMNİYETE TEŞEKKÜR

Adalet Bakanı Gürlek, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Soruşturmayı büyük bir titizlikle yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımıza, operasyonları gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğümüze; soruşturmaya veri, analiz ve raporlarıyla katkı sunan Hazine ve Maliye Bakanlığımıza, Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.”

Gürlek, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Tarladan sofraya uzanan zincirin hiçbir aşamasının üreticimizin emeği ve vatandaşımızın bütçesi üzerinden haksız kazanç kapısına dönüştürülmesine müsaade edilmeyecektir!”

Yorumlar (1)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Z
ziyaretçi
51 dakika önce

bu işler adalet bakanının işi mi. her şeyi bu adam yaptı diyorlar. bundan önceki adalet bakanları neden o zaman iş yapmadan koltuk işgal etti