Erdoğan: "Meclisten geçerse, referandumda onaylanır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.   Erdoğan 'Paralel yapı' ile mücadelede yeni adımların atılacağını söyleyerek "Şu anda orada bir hukuk bürosu ile hükümet, devlet olarak çok ciddi

Erdoğan: "Meclisten geçerse, referandumda onaylanır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Erdoğan 'Paralel yapı' ile mücadelede yeni adımların atılacağını söyleyerek "Şu anda orada bir hukuk bürosu ile hükümet, devlet olarak çok ciddi bir anlaşmamız var. Öyle zannediyorum ki, çok kısa bir zaman içinde neticesini vermeye başlayacak. Burada şu anda açıklamam doğru değil. Attığımız bazı özel adımlar var ki, bu adımlar da onlara çok daha farklı herhalde geleceği yaşatacak. Şunu bir defa çok açık net söylemem lazım. Şahıs olarak onlar beni çok iyi tanıyor ama ben de onları çok iyi tanıyorum. Onlar Tayyip Erdoğan'a ihanet ettiler, ben onlara ihanet etmiyorum. Ben sadece milletin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Bu ülkenin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Yalnız dahi kalsam sonuna kadar bunu sürdüreceğimi söyledim" dedi.
 
Yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilşkin tartışmalara değinen Erdoğan, "Ben şuna inanıyorum, eğer Meclis'ten geçerse milletimiz referandumda bunu onaylayacaktır. Sadece ana muhalefet partisinin vereceği destekle bile milli iradenin temsilcileriyle bu iş parlementoda çözülür. Giderse bile ben milletime güveniyorum, onaylayacaktır. Ben Başkanlık Sistemi olayını gündeme getirdim, getiriyorum, yine getireceğim. Bunu bırakalım milletimiz tartışsın, akademisyenler tartışsın. Bundan çekinmeye gerek yok. Sorunların altında aslında bir sistem problemi var. Sanki bu "Erdoğan'ın şahsi meselesi" diye görüyorlar. Bu benim şahsi meselem değil, bu milletimin meselesidir. Milletimin önüne götürelim, ne derse millet "baş göz üstüne" diyelim" dedi. 
 
Yunanistan-Türkiye A Milli Futbol Takımları arasında oynanan müsabakada, Yunanistan milli marşının ıslıklanmasına tepki gösteren Erdoğan, "Birkaçyüz kendini bilmez ıslıklamaya başlıyor. Biz, bir milletin milli marşının ıslıklanmasına tahammül edilemeyecek bir millet değiliz. Kaldı ki bir dostluk maçı yapıyoruz ve onlar misafir. Bu tür şeylerde asla duygusallığa yer olamaz. Bunları yanlış buluyorum" diye konuştu. 
 
Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 
 
7 Haziran'la 1 Kasım arasındaki farkı iyi analiz etmek lazım. 7 Haziran'da koalisyon sonucu çıkıyor ama bu koalisyon nasıl olacak. Koalisyon bir kültürdür. Batı'daki bu kültür, dışarıya olumsuz yansımıyor ama yaptığımız görüşmelerde liderler "siz iyi bir ivme yakalandınız" diyorlar. Bunlarda koalisyon kültürü olduğu halde bunu böyle ifade ediyorlar. Koalisyon dönemlerinde Türkiye hep geriye gitti. Bizimle tek partili iktidar dönemini yakaladık. 3 Kasım 2002'deki bütün parametlereleri masaya yatırın. Türkiye neredeydi, şimdi nere ye geldi? Koalisyon görüntüsü bir anda ülkemizde bir duraksama havası estirdi. Yapılan koalisyon görüşmelerinde de belli ki bazı dayatmalar çıktı ki bir neteiceye ulaşmadı. Demekki parlemento bu işi kendi içerisinde çözemedi, biz de bu işi en iyi çözecek yere gittik. Milletin tercihi yeniden güven ve istikrar oldu. Ben de partimizi bıraktığımda yüzde 49 civarındaydı, milletimiz yine böyle bir tabloyla istikrar ve güven ortamını seçti. Milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun diyorum. Dünya ülkelerinin Türkiye'ye bakışı değişti. Bunu G20'de de gördük. 
 
YENİ KABİNE
 
Sayın Başbakan bir defa çalışmasını yürütecek. Yani kendine göre herhalde, o da arkadaşlarıyla istişarelerini yapar. Ondan sonra da bize kendi hazırlıklarını sunacaktır. Bu hazırlıkları sunduktan sonra da bizler kendisiyle bazı şeyleri paylaşırız, paylaşmayız ama bu arkadaşların kahir ekseriyeti tanıdığımız, bildiğimiz arkadaşlar. Ve burada bir Cumhurbaşkanı olarak, cumhurun başı olarak benim de tek derdim şudur; yani geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşması. Çünkü bu başarılı kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ortak bir çalışma, bir performans ortaya koyması ülkemin geleceği için önemli. Yani Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa, o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok çok önemli.
 
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ
 
Ben şuna inanıyorum, eğer Meclis'ten geçerse milletimiz referandumda bunu onaylayacaktır. Sadece ana muhalefet partisinin vereceği destekle bile milli iradenin temsilcileriyle bu iş parlementoda çözülür. Giderse bile ben milletime güveniyorum, onaylayacaktır. Bizim ortak paydamız nedir? 'Darbe anayasası ile gitmeyiz.' Bir Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki, mademki darbe anayasası ile gitmeyiz, öyleyse milletin adeta bir hakkı durumuna gelen anayasa konusunda parlamentodaki siyasi partiler, kaldıkları yerden devam etsinler, önce paraf ettikleri 60 madde üzerinde bir adım atsınlar ve süreç devam etsin.
 
Ben Başkanlık Sistemi olayını gündeme getirdim, getiriyorum, yine getireceğim. Bunu bırakalım milletimiz tartışsın, akademisyenler tartışsın. Bundan çekinmeye gerek yok. Sorunların altında aslında bir sistem problemi var. Sanki bu "Erdoğan'ın şahsi meselesi" diye görüyorlar. Bu benim şahsi meselem değil, bu milletimin meselesidir. Milletimin önüne götürelim, ne derse millet "baş göz üstüne" diyelim. Dünya istikrara giden yol nerededen geçiyorsa, bunlara bakıyor. Yeni anayasayı millete sunma zamanı gelmiştir. 
 
VİYANA ZİRVESİ 
 
Viyana Zirveleri süresi içerisinde buraya doğru yönlendirildi. Suriyelilerin önüne sandık getirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Seçimlerde de Esed'in katılmaması konusunda mutabakata varıldı. Suriye halkı "ben sandığa gidiyorum, kendi irademle oyumu kullanıyorum" diyecek. Temennimiz odur ki içeride ve dışarıda bütün Suriye'lilerin oyunu kullanması, bunlar da Türkiye, Lübnan, Ürdün'de ağırlıklı olarak var. 
 
ORTAK IŞİD OPERASYONU
 
DAEŞ şuanda ülkemiz için bir tehdit unsurudur, her adım atılır. Buna karşı bizim de koalisyon güçleriyle bir operasyon yapmamız söz konusu. Ne zaman yapılır o ayrı konu. "Uçuşa yasak bölge", "Güvenli bölge", "Eğit-Donat" bunların temelinin atılması lazım. Terörden arındırılmış güvenli bölgede, onların mimarisine uygun, binalar yapmak. Onrala çadır hayatı sunacaksak, bırakın burada kalsınlar.Uçuşa yasak bölge olduğu için güvenli olacaklar.
 
G20 ZİRVESİNİN ARDINDAN
 
Bütün personelimize teşekkür ediyorum, adeta yorulmak bilmediler. G20'de bunu gördüğüm için çok mutlu oldum. Bir defa dünya ülkelerinin Türkiye'ye bakışındaki hava farklılaştı. Bir tarafta o G20'deki başarıyı gördüler, o organizasyondaki başarıyı gördüler. Bundan dolayı hem tebriklerini yaparken bir taraftan da bu seçim neticesiyle ilgili olarak bunu bütünleştirdiler. Bir tebrik yaptılar ve Türkiye'nin dünyadaki belirleyici rolü G20'de çok daha öne çıkmış oldu. Bütünüyle ele aldığımız zaman 40 bin civarında hizmet veren insan vardı. Bunları yapmak kolay değildi. Dünyayı dolaştığımız için nerede ne var bunları iyi biliyoruz. Bizim hizmet sektörümüz bu işte çok çok iyi. Biz Azerbaycan'ı ev sahibi olarak daver ettik, kendilerinin de katkıları oldu. 17 ülkenin liderleriyle baş başa görüşmelerim oldu. Bu toplantıları sağlıklı bir şekilde geçirdik. 
 
PARİS TERÖR SALDIRISI 
 
Tamam Fransa'daki kınandı eyvallah da Ankara'da aynı şekilde kınanıyor mu acaba? Ankara'da patlama olduğu zaman "Katil Beştepe" dediler, Paris'ten sonra böyle bir şey duydunuz mu? Ben o gün Antalya'dan hemen sayın Hollande'ı aradım, kendisine geçmiş olsun dedim. Teröre karşı dayanışma içinde olmalıyız. 
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI 
 
Fransız vatandaşı sokağa çıkma yasağıyla ilgili "devlet benim güvenliğim için bu yasağı aldı" diyor, ama bizimkiler maalesef. Bugün Nusaybin'de kanallara yerleştirilen bombalar patlatıldı. Kesinlikle terörün estirildi bölgelerde devletimiz sonuç alana kadar devam edecek. Hangi ilçe olursa olsun sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerde sonuç alınana kadar ara verilmeyecek. Bunların üzerine acıyarak giderseniz vatandaş devlete güvenmez. Bu güveni vatandaşımıza vermemiz lazım. 
 
YUNANİSTAN MİLLİ MARŞININ ISLIKLANMASI
 
Birkaçyüz kendini bilmez ıslıklamaya başlıyor. Biz bir milletin milli marşının ıslıklanmasına tahammül edilemeyecek bir millet değiliz. Kaldı ki bir dostluk maçı yapıyoruz ve onlar misafir. Bu tür şeylerde asla duygusallığa yer olamaz. Bunları yanlış buluyorum, bunları yapanlar da sadece nefislerini tatmin etmiştir. 
 
"AB ÜLKELERİ YETERİNCE BİLGİ VERMELİ"
 
Türkiye'de şuanda DAEŞ militanı yok diye bir iddiada değiliz. Avusturya'dan, Fransa'dan, Almanya'dan Suriye'ye giden yabancı savaşçılar var. Biz MİT olarak diğerlerine göre daha hızlı çalışmalar yaptık. Bugün İstanbul'da DAEŞ'in çok önemli bir elemanı yakalandı. Bu kadar hassız bu işte. Turistik giriş çıkışı engelleyebilir miyiz? Ondan sonra da "Seyahat hürrüyeti Türkiye'de yasaklanmıştır" diye bağıracaklar. AB üyesi ülkeler yeterince bilgiyi aktarırsa Türkiye daha iyi çalışmalar yapacaktır. 
 
Ülkemizin yönetimine karşı içerinden çok ciddi bir saldırı var. Milletimizin feraseti bunlara fırsat vermkeyecektir. Yeni kabineyle birlikte icraat, icraat, icraat...  
 
"IŞİD DEMEYİN"
 
Ben daha önce de söylemiştim, IŞİD demeyin, "Irak Şam İslam Devleti" tabiri yanlıştır. İslam'a terörü yakınlaştıramazsınız. Sayın Obama da bunu yakalamış vaziyette. Bir de koalisyon güçleri olarak beraber hareket ediyoruz. Aynı şeyi sayın Putin'le de görüştük. Bu çalışmalara ara veremeyiz. 
 
SAVUNMA SANAYİSİNDE YATIRIMLAR
 
İhraç eder duruma gelmeyeceğiz anlayışını ben Türkiye olarak kabul etmiyorum. Biz şuanda füze üretimi yapıyoruz faat menzil konusunda istediğimiz noktada değiliz. Hem milli olsun hem yerli olsun diyoruz. Belli bir süre birileriyle ortaklık yaparsan burada kıskançlık olmazsa sorun olmaz. 
 
'PARALEL YAPI' İLE MÜCADELE
 
Şu anda orada bir hukuk bürosu ile hükümet, devlet olarak çok ciddi bir anlaşmamız var. Öyle zannediyorum ki, çok kısa bir zaman içinde neticesini vermeye başlayacak. Burada şu anda açıklamam doğru değil. Attığımız bazı özel adımlar var ki, bu adımlar da onlara çok daha farklı herhalde geleceği yaşatacak. Şunu bir defa çok açık net söylemem lazım. Şahıs olarak onlar beni çok iyi tanıyor ama ben de onları çok iyi tanıyorum. Onlar Tayyip Erdoğan'a ihanet ettiler, ben onlara ihanet etmiyorum. Ben sadece milletin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Bu ülkenin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Yalnız dahi kalsam sonuna kadar bunu sürdüreceğimi söyledim. Bu bütün mücadeleyi dikkat ederseniz, hukuk içerisinde sürdürüyoruz. Yalnız dahi kalsam sonuna kadar mücadelemi sürdüreceğim. Devlete ciddi yerleşimler olmuş. Muhalefetle el ele de adımlar atılabilir. Bu adımlar atılsın ki süratle çöcüme kavuşsun. ABD'de ciddi paralar söğüşlüyorlar. Hukuki anlamda ciddi çalışma yapılıyor. Oraya doğru işleyen çok ciddi birzekaları var. ABD'de mafya yapılanmasına gidilmiş. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem