Erdoğan liderleri Paris için saygı duruşuna davet etti

G20 Liderler Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için liderleri 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı.Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde kalkınma ve

Erdoğan liderleri Paris için saygı duruşuna davet etti

G20 Liderler Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için liderleri 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı.

Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde kalkınma ve iklim değişikliği çalışma yemeği düzenlendi. Yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da yaşanan terör saldırılarını şiddetle kınadığını belirterek, "Aramızda bulunamayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a, kayıpları için Fransa'ya taziyelerini iletiyorum. Kayıpları için samimi üzüntümü, taziyelerimi iletiyorum. Bu vesile ile tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" diye konuştu.

Erdoğan, "Bu acı hadise bize gösterdi ki ekonomi ile güvenlik arasındaki ilişkiyi görmezden gelemeyiz. G20'nin asıl ilgi alanın olan ekonomi, siyasi, sosyal, kültürel sorunlarda bağımsız değildir. Hele insan hayatından hiç bağımsız değildir. Türkiye'nin son 4 aydır yaşadığı terör saldırıları gibi Paris'teki eylemler gibi, Suriye meselesi bunlar en açık ispatıdır. Bu gelişmeler göstermektedir ki terörizm hepimizin barış ve güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye olarak terörle mücadeleye ilişkin işbirliğinin geliştirilmesi noktasındaki kararlılığımızı daha güçlü şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnsani sorunlar bakımından son derece ciddi sorunları olan mülteci krizi konusunda uluslararası dayanışma ve işbirliği gittikçe büyük önem kazanıyor" şeklinde konuştu.

"ULUSLARARASI TOPLUM İYİ SINAV VEREMİYOR"

Uluslararası toplumun bu konuda çok iyi bir sınav vermediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası sistemde her alanda kapsayıcılık adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var. Bu akşamki çalışma yemeğinde bu iki konuyu etraflıca ele alma fırsatı bulacağız. G20 Antalya Zirvesi'nin tarihi bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum" dedi.

"G20 KRİZ ZAMANLARINDA HATIRLANMAMALI"

Avustralya'da geçen yıl düzenlenen G20 Zirvesi hakkında bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O zirvede küresel ekonomide güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi temin etmek için önemli kararlar aldık. Kadınların istihdamı, alt yapıdan enerjiye küresel ticarete kadar pek çok önemli mesele üzerinde durduk. Küresel istikrarın temini bakımından hayati işleve sahip olan G20 sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir platform değildir. Dünyanın bizde çok daha farklı beklentileri olduğuna inanıyorum. Bu anlayışla dönem başkanlığı önceliklerimizi, kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar olarak belirledik. Bizim kültür ve medeniyetimizde çok önemli yeri olan adalet kavramının G20 çalışmalarında karşılığının olduğunu düşündüğüm kapsayıcılığa özel önem veriyoruz. İkinci önceliğimizi uygulama olarak tespit ettik. Verdiğimiz taahhütleri uygulamaya geçirmek zorundayız. Üçüncü önceliğimiz ise yatırımlardır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tümünde alt yapı ihtiyacı bulunuyor. Bu çerçevede üyelerimiz ülke önceliklerini de göz önüne alarak, somut ve ayrıntıları yatırım stratejileri hazırladılar" şeklinde konuştu.

G20 DE İLKLER

Türkiye'nin dönem başkanlığında G20'de önemli ilkler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk defa enerji bakanları bir araya geldi. Küresel bir mesele olan enerjiye erişim konusunda bir eylem planı üzerinde mutabık kaldılar. 2011'den bu yana ilk kez tarım bakanları bir araya geldi. Gıda kayıpları ve israf G20'nin gündemine girmiş oldu. Bu sene G20 açılım grupları arasında Kadın 20'yi ekleyerek, kadınların ekonomik hayattaki rollerinin güçlendirilmesi için kararlılığımızı ifade ettik. Aynı şekilde eğitim ve istihdamda yer almayan gençlerimizin oranını 2025 yılına kadar yüzde 15 azaltmayı taahhüt ettik. Böylece uzun süreden beri gündemimizde yer alan konuda somut adım attık" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanının ilk 10 dakikalık konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler