Elektrik sayaç paralarına son

Yeni sayaçların temini ve montajı sırasında dağıtım şirketi aboneden herhangi bir bedel istemeyecek, sayacın mülkiyeti de dağıtım şirketine ait olacak.    Elektrik dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan müşterinin sayacının temini ve montajı 31 Aralık 201

Elektrik sayaç paralarına son

Yeni sayaçların temini ve montajı sırasında dağıtım şirketi aboneden herhangi bir bedel istemeyecek, sayacın mülkiyeti de dağıtım şirketine ait olacak.   

 

Elektrik dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan müşterinin sayacının temini ve montajı 31 Aralık 2013'ten sonra dağıtım şirketi tarafından yapılacak. Yeni sayaçların temini ve montajı sırasında dağıtım şirketi aboneden herhangi bir bedel istemeyecek, sayacın mülkiyeti de dağıtım şirketine ait olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), ''Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

 

Yönetmeliğin ''tanımlar'' başlıklı 4'üncü maddesine ''Devlet Su işleri (DSİ), Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ve Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi'' tanımları eklendi.

 

Yönetmeliğin ''sisteme bağlantı yapılması'' başlıklı 7'inci maddesine eklenen fıkraya göre, dağıtım sistemine yeni bağlanacak müşterinin sayacının temini ve montajı, 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından yapılacak.

 

Dağıtım Sistemi OSOS kapsamında, yıllık tüketimi EPDK tarafından onaylanan limitin üzerinde olan, ancak teknik özelliklerinin uygun olmaması dolayısıyla değiştirilmesi gereken sayaçlar, sökülerek müşteriye teslim edilecek. Yerine OSOS teknik özelliklerine uygun yeni bir sayaç, dağıtım şirketi tarafından takılacak.

 

Sayacın yerinden sökülmesi durumunda; sökülen sayacın yerine dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından geçici olarak, asgari sökülen sayacın fonksiyonlarını yerine getirecek nitelikte bir sayaç takılacak. Ancak, geçici olan bu uygulama bir aydan fazla olamayacak.

 

Sökülen sayacın yeniden kullanılamaz durumda olduğu tespit edildiği takdirde dağıtım şirketi tarafından yeni bir sayaç takılacak. Sayaç sökme, takma bedelleri her yılın Ekim ayı sonuna kadar dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirlenerek Kuruma önerilecek ve Kurul onayı ile yürürlüğe konulacak.

 

-Yeraltı sularına koruma

 

Değişiklik ile yeraltı sularındaki aşırı su çekilmesi ve elektrik tüketimine de düzenleme geldi.

 

Yönetmeliğin ''usulsüz elektrik enerjisi tüketimi'' başlıklı 14'üncü maddesine eklenen fıkraya göre, DSİ tarafından verilen Yeraltısuyu Kullanma Belgesi'nde belirtilen, yeraltısuyundan çekilebilecek azami su için gerekli yıllık elektrik enerjisi tüketim miktarını aşan müşterinin elektrik enerjisi, DSİ'nin bildirimi üzerine lisans sahibi tüzel kişi tarafından en geç 7 gün içerisinde kesilecek.

 

Yeraltısuyundan çekilebilecek azami su için gerekli yıllık elektrik enerjisi tüketim miktarını gösterir Yeraltısuyu Kullanma Belgesi alınmadan elektrik enerjisi bağlanamayacak.

 

Yönetmeliğin yeni sayaç takımıyla ilgili maddeleri 31 Aralık 2013 tarihinde, yeraltı sularıyla ilgili maddeleri ise bugünden itibaren yürürlüğe girecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem