Dinleme yapan 5 polise ceza istemi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada Ahmet Özal ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı dinledikleri ve dinlemeyi kaydettikleri gerekçesiyle 5 polis hakkında 'gizliliğin ihlali' suçundan cezala

Dinleme yapan 5 polise ceza istemi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada Ahmet Özal ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı dinledikleri ve dinlemeyi kaydettikleri gerekçesiyle 5 polis hakkında 'gizliliğin ihlali' suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen'in hazırladığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Özal'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma ve tahkikat kapsamında 21 Kasım 2011'de Ahmet Özal hakkında "iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine" karar verildiği hatırlatıldı.

Şüphelilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli oldukları kaydedilen iddianamede, 3 Aralık 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Özal'ın arasında geçen ve içeriğinde herhangi  bir suç unsuru bulunmayan telefon konuşmasının polis memuru Harun Atıcı tarafından "bilgi notu" olarak kaydedildiğine yer verildi.

Kaydedilen bilgi notunun ve ses kaydının polis memuru Mehmet Gezginci ile komiser yardımcısı Yasin Çakmak tarafından dinlenip bakıldığı belirtilen iddianamede, Harun Atıcı, savunmasında soruşturma kapsamında dinlenen hedef şahısların önemli görüşmelerinin bilgi notu şeklinde düzenlenmesini proje başkomiseri Durak Yiğit ve Komiser Ömer Aydın'ın istediğini kaydetti.

Atıcı'nın, Başkomiser Durak Yiğit ve Komiser Ömer Aydın'ın azmettirmesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TMK 10. madde ile görevli ve yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında iletişim tespiti kararı bulunan Ahmet Özal ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen telefon konuşmasını aidiyet numarası yazmadan ve imza atmadan kaydettiği buna ilişkin ses kaydı ve tutanağı diğer şüpheliler Mehmet Gezginci ile Komiser Yardımcısı Yasin Çakmak tarafından tarafından ileriki tarihlerde incelendiği kaydedildi.

İddianamede şunlara yer verildi:

"Şüphelilerden Harun Atıcı'nın soruşturma evresinde yapılan işlemin içeriğinin açıklanması suretiyle 2 kişi arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği, diğer şüpheliler  Mehmet Gezginci ile Yasin Çakmak'ın bu suça iştirak ettikleri, Ömer Aydın ile Durak Yiğit'in ise Atıcı'yı bu suça azmettirdikleri 1 Şubat 2014'te Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde yapılan olağan denetimler esnasında teknik takip sonucu elde edilen verilerin kaydedildiği bilgisayar ve harici disklerde yapılan kontrollerde bu kaydın marka ve seri numarası belirlenen harici hard diskte bulunduğu tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır."

İddianamede şüphelilerin "gizliliğin ihlali" suçundan ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler