Dink soruşturmasında flaş gelişme

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in ifadesinin alınması için savcılığa dilekçe sunuldu.“Dink cin

Dink soruşturmasında flaş gelişme
Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in ifadesinin alınması için savcılığa dilekçe sunuldu.

“Dink cinayeti bütünsel sorumluluğun bir cinayetidir” ifadesine yer verilen dilekçede, Engin Dinç’in Dink cinayetinin önlenmemesinde Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün diğer görevlileri gibi ciddi şekilde sorumluluk sahibi olduğu belirtildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in ifadesinin alınması istendi. Dink cinayetine engel olacak çalışmalar yapmamakla suçlanan polislerin İstanbul’a “öldürülecek”, Ankara’ya ise neden “ses getirecek eylem” şeklinde iki rapor hazırladıkları halen araştırılıyor. Soruşturmada dinlenen bazı kamu görevlileri ile tutuklanan isimler, Engin Dinç’in adını vererek raporların Dinç tarafından imzalanarak gönderildiğini öne sürmüşlerdi. Yürütülen soruşturmada Engin Dinç henüz ifadeye çağrılmadı.

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu tarafından İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’na sunulan dilekçede, Engin Dinç’in ifadesinin alınması için gerekli işlemlerin yapılması talep edildi. Savcılığa sunulan 7 sayfalık dilekçede, “Trabzon İl Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü sıfatı ile Dink cinayetinin önlenmemesinde ciddi sorumluluğu olan Engin Dinç’in ifadesinin Dink cinayetine ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığınız tarafından alınması” talebinde bulunuldu.

Dilekçede, “Hrant Dink’e yönelik tehdit atmosferinden haberdar olan İstanbul Valilik görevlileri ile Hrant Dink’e yönelik tehdit atmosferinden ve eylem yapılacağından haberdar olan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri koruma tedbiri almamışlardır. Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri Dink cinayetini tasarlayan örgüte cinayet öncesi operasyon yapmamışlardır. Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olan EGM İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri koruma tedbiri alınması ve örgüte yönelik operasyon yapılması sürecini organize etmemişlerdir. Dink cinayetinde tüm bu kurum görevlilerinin sorumluluğu bulunmaktadır. Dink cinayeti bütünsel sorumluluğun bir cinayetidir” ifadelerine yer verildi.

“Engin Dinç tüm bu önemli süreçlerde Trabzon İl Emniyeti İstihbarat Şube Müdürüdür, Dink cinayetinin önlenmemesinde Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün diğer görevlileri gibi ciddi şekilde sorumluluk sahibidir” denilen dilekçede, Engin Dinç’in 26 Ağustos 2004 ile 28 Ağustos 2006 tarihleri arasında Trabzon İl Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığı ve 19 Eylül 2006 tarihine değin de Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nde çalışmasını sürdürdüğü hatırlatıldı. Dilekçede, “Dink cinayetinde Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü sıfatı ile ciddi sorumluluğu olan Engin Dinç’in bugüne değin ifadesi Savcılığınız tarafından alınmamıştır. Bu kapsamda bugüne değin ifadesi alınmamış olan Engin Dinç’in de ifadesinin alınması zorunluluğu bulunmaktadır” denilerek, Engin Dinç’in ifadesinin alınması talep edildi.

Soruşturma kapsamında 20’den fazla kamu görevlisinin ifadesi alınırken, Trabzon İstihbarat’ta görev yapan Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit “ihmal suretiyle cinayete sebebiyet verme" suçundan tutuklanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem