Dev lahanaya çocuğu gibi bakıyor!

Rize'nin Fındıklı ilçesinde yaşayan Zeki Yılmaz, bir buçuk yıldır yetiştirdiği lahananın boyu 3,5 metre olunca merdiven yardımıyla bakımını yapıyor.   Fındıklı'nın Ihlamurlu köyünde çiftçilik yapan 78 yaşındaki Zeki Yılmaz, evinin önündeki bahçesine 1,5 y

Dev lahanaya çocuğu gibi bakıyor!
Rize'nin Fındıklı ilçesinde yaşayan Zeki Yılmaz, bir buçuk yıldır yetiştirdiği lahananın boyu 3,5 metre olunca merdiven yardımıyla bakımını yapıyor.
 
Fındıklı'nın Ihlamurlu köyünde çiftçilik yapan 78 yaşındaki Zeki Yılmaz, evinin önündeki bahçesine 1,5 yıl önce lahana ektiğini söyledi.
 
Tarladaki lahanalardan yalnızca birinin her gün büyüyüp boy attığını görünce her hafta lahananın boyunu ölçtüğünü anlatan Yılmaz, "Böyle şey olmaz. Bu zamana kadar görülmemiş bir olay. Bunun neden kaynaklandığını çözemiyorum. Tarlamda birden çok lahana fidanı var ama sadece bu böyle uzadı. Hala da uzuyor" dedi.
 
Yılmaz, 1,5 yıldır lahananın bakımını yaptığını bildirerek, "Yıkılmasın' diye dibine uzun kazıklar bağladım. Yağmurda, karda ve fırtına da yıkılma imkanı var. Bir keresinde yıkıldı bende yarasını sardım. Ona rağmen çelik gibi. Duracağı yok. Her gün bakımıyla ilgileniyorum. Merdivenle çıkıp bakımını yapıyorum. 78 yaşındayım on dört basamak merdiveni onun sevgisiyle inip çıkıyorum" diye konuştu.
 
ADETA ÇOCUĞU GİBİ BAKIYOR
 
Tarlasındaki diğer lahanaların boyunun 50 santimetreyi geçmediğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Bunun boyu diğerlerinden çok farklı. Gittikçe ilerledi ve bu hale geldi. Gün gün takip ediyorum ve 'tohumundan başka yavru verir mi?' diye merak ediyorum. Diğer lahanalara kullandığım normal tohumlardan kullandım. Bu kendiliğinden böyle oldu. Boyu uzun olduğu için uzun kazık bağladım ve bir çocuk gibi buna baktım. Yemek yedirip, su içirmedim ama çok iyi ve dikkatli baktım. Her gün aşağı yukarı uzaktan da olsa gözümle baktım. Merdivene inip çıkmak biraz zorlasa da onunla ilgilenmekten çok zevk alıyorum."
 
Yılmaz, lahananın iki insan boyuna denk geldiğine işaret ederek, "Boyu neredeyse evimin boyunu geçecek. Tahta merdivenim artık ona ulaşmak için yeterli olmuyor. Özel bir katlanabilir merdiven yaptırıyorum bunun için. Lahananın büyüklüğünden çocuklarım dahi kimseye haber vermedim. Bir tek torunuma söyledim. Oda buna çok şaşırdı ve inanamadı. Ama görünce dedesiyle gurur duydu" dedi.
 
"ÇOK SIK RASTLANMAYAN BİR DURUM"
 
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis, lahananın farklı çeşitlerinin olduğunu belirtti.
 
Kara lahananın kış mevsimini geçirmesi nedeniyle ve iyi bakılırsa çok yıllık kullanım özelliğini gösterebileceğini ifade eden Seyis, "Çiftçimiz ilkbaharda fidanını toprağa dikiyor. Ertesi yıl ise tohumunu alıyor. Tohum kısmından sürgülerini aldıktan sonra birkaç yıl aynı fidandan yararlanabiliyor. Lahana fidanı, yeterli miktarda gübresini ve suyunu aldığı zaman ve koparılmadığı zaman çok uzun süre kullanılabilir" değerlendirmesinde bulundu.
 
Fındıklı ilçesindeki lahana hakkında da bilgi veren Seyis, şunları kaydetti:
 
"Yurt dışında kara lahananın 2 metre boylarında görüldüğü araştırmalarda tespit edilmiştir. Burada da vatandaşımızın lahana fidanının büyüdüğünü görünce onu odun çubuklarla desteklemiş ve altından yaprakları aldıkça üstten sürgünleri büyümeye devam etmiş. Sürekli ve günlük bakımını da yapınca bu hale gelmiş. Türkiye'de bu tarz lahana büyüme olayları olmakla beraber çok sık rastlanmıyor. Çiftçinin lahana fidanına iyi bakmasından, gübresini ve suyunu iyi vermesinden dolayı böyle bir görüntü ortaya çıkmıştır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem