Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) tarafından düzenlenen 1. Ulusal Havacılık Şurası İzleme ve Değerlendirme Zirvesi’nde Türkiye’nin sivil havacılık alanındaki gelişmelerini ve gelecek hedeflerini değerlendirdi.
Türkiye’nin coğrafi konumunun havacılık açısından önemli avantajlar sunduğunu belirten Uraloğlu, son yıllarda havalimanı sayısından yolcu kapasitesine kadar birçok alanda büyüme kaydedildiğini ifade etti.
HAVALİMANI SAYISI 60’A ÇIKACAK
Türkiye’nin sivil havacılıkta son 24 yılda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Uraloğlu, 2002 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısının 58’e yükseldiğini söyledi. Yapımı devam eden Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının tamamlanmasıyla bu sayının 60’a çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Uraloğlu, toplam yolcu sayısının 2025 yılında 247 milyonu aştığını, 2026 yılı eylül ayı sonu itibarıyla toplam hava aracı sayısının 2 bin 562’ye ulaştığını belirtti. Hava yolu işletmelerinin uçak sayısının 872’ye, koltuk kapasitesinin ise 165 bin 586’ya yükseldiğini aktardı.
HİZMET İHRACATI 124,9 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Havacılık sektörünün Türkiye ekonomisine katkısına da değinen Uraloğlu, 2025 yıl sonu itibarıyla ilk 10 ihracatçı firma arasında üç hava yolu şirketinin bulunduğunu açıkladı.
Türkiye’nin toplam hizmet ihracatının 124,9 milyar dolara ulaştığını belirten Uraloğlu, ilk 10 havacılık firmasının ihracatının ise 28,9 milyar dolar olduğunu ifade etti. Uraloğlu, sektörün yalnızca ulaşım alanında değil, dış ticaret ve hizmet ihracatında da önemli bir konuma geldiğini vurguladı.
133 ÜLKEDE 356 DIŞ HAT NOKTASI
Türkiye’nin uluslararası uçuş ağının genişlediğini belirten Uraloğlu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) 193 üyesinden 175’iyle hava ulaştırma anlaşması bulunduğunu söyledi.
Türk hava yolu işletmelerinin 2026 yılı itibarıyla 133 ülkede 356 dış hat noktasına ulaştığını kaydeden Uraloğlu, son dört yılda yapılan 87 müzakere ve mektup teatisi sonucunda haftalık yaklaşık 890 ilave yolcu ve kargo trafik hakkı elde edildiğini bildirdi.
Çin ile haftalık yolcu trafik hakkının 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldığını belirten Uraloğlu, Asya-Pasifik bölgesindeki uçuş ve kargo bağlantılarının geliştirilmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığını ifade etti.
İSTANBUL HAVALİMANI E-TİCARET MERKEZİ OLACAK
İstanbul Havalimanı’nın hava kargo taşımacılığındaki konumuna dikkat çeken Uraloğlu, havalimanının 2025 yılında 2,1 milyon ton kargo taşıdığını belirtti.
Havalimanını uluslararası e-ticaret merkezi haline getirmeyi planladıklarını açıklayan Uraloğlu, bu kapsamda transit e-ticaret, uluslararası sipariş karşılama, gümrük entegrasyonu ve iade süreçlerine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıldığını kaydetti. İstanbul e-ticaret lojistik merkezinin kavramsal ve konsept mimari tasarımının tamamlandığını da aktardı.
TÜRKİYE, ICAO KONSEYİ İÇİN SEÇİME KATILACAK
Türkiye’nin uluslararası havacılık politikalarında daha etkin rol üstlenmesini hedeflediklerini belirten Uraloğlu, 19-20 Kasım 2026 tarihlerinde Montreal’de gerçekleştirilecek ICAO olağanüstü genel kurulunda Konsey üyeliği için seçime katılacaklarını açıkladı.
Türkiye’nin Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) adayı olarak seçime gireceğini belirten Uraloğlu, Konsey üyeliğine seçilmeleri halinde Türkiye’nin küresel havacılık politikalarının oluşturulduğu platformda doğrudan yer alacağını ifade etti.
Uraloğlu, dijitalleşme, yerli havacılık sanayisinin geliştirilmesi, insansız hava araçlarının takibi ve havalimanlarında yenilenebilir enerji yatırımlarının da sektörün gelecek hedefleri arasında bulunduğunu kaydetti.