Altın fiyatları neden düşüyor?

Altın yatırımcılar için artık çekici bir araç değil. Normalde değerli metalin fiyatını yukarı çekmesine yol açacak faktörler beklenen etkiyi göstermiyor. Ünlü fon yöneticisi Mohamed El-Erian’a göre altının yatırım portföyünü çeşitlendirme rolü sona eriyor

Altın fiyatları neden düşüyor?

Altın yatırımcılar için artık çekici bir araç değil. Normalde değerli metalin fiyatını yukarı çekmesine yol açacak faktörler beklenen etkiyi göstermiyor. Ünlü fon yöneticisi Mohamed El-Erian’a göre altının yatırım portföyünü çeşitlendirme rolü sona eriyor olabilir. Son yıllarda tüm varlık fiyatları yükselirken altın bu akımın dışında kaldı. Piyasalarda çöküş yaşanan dönemlerde de beklenen korumayı sağlamadı.

Altının söz konusu olumsuz performansı hedge fonlarını da karşı pozisyon almaya itiyor. Altın fiyatının son bir yılda yüzde 8 gerilemesine karşın fonların kısa pozisyonların hala daha yüksek. El-Erian’a göre altında yaşanan söz konusu anomali konjontürel faktörlerden ziyade yapısal sorunlara dayanıyor. El-Erian söz konusu yapısal değişimi 7 maddede açıklıyor.

ALTIN FİYATINI DÜŞÜREN 7 FAKTÖR

Bu faktörler, ETF’lerle kredi ürünlerinin derinleşmesi, enflasyon baskılarının hafiflemesi, merkez bankalarının talebinin düşmesi, altının koruma özelliğinin zayıflaması, piyasaya verilen likiditenin şirket birleşmelerine yönelmesi, düşük altın fiyatının beklenen fiziki talebi yaratmaması ve son olarak küresel krizin ilk evrelerinde yaşanan sert yükselişin aşırı bulunması olarak sıralandı.

El-Erian’a göre göre söz konusu durum yakın zamanda değişmeyecek. Ancak bu sonsuza kadar süreceği anlamına da gelmiyor. Başta merkez bankalarının doğrudan ve dolaylı rolünün azalmasıyla finans piyasalarında normalleşme yaşanacak. Ancak o zamana kadar altın yatırımcılar için doğru adres olamayabilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler