Alışılmadık açıklama

TSK’nın internet sitesine konulmayan, bazı ajanslar, gazeteler, haber kanalları ve yazarlara gönderilen bilgi notunda, bilgi almak istenen konularda Genelkurmay’a başvurması için uyarıldı  Hakkari ve Şırnak’taki terör saldırılarında verilen kayıpların ard

Alışılmadık açıklama

TSK’nın internet sitesine konulmayan, bazı ajanslar, gazeteler, haber kanalları ve yazarlara gönderilen bilgi notunda, bilgi almak istenen konularda Genelkurmay’a başvurması için uyarıldı

 

 

Hakkari ve Şırnak’taki terör saldırılarında verilen kayıpların ardından Afyonkarahisar’daki cephaneliğin patlaması ve 25 askerin şehit olmasıyla eleştirilerin odağına oturan Genelkurmay Başkanlığı, alışılmadık bir “bilgi notu” ile yanıt verdi.

 

TSK’nın internet sitesine konulmayan, bazı ajanslar, gazeteler, haber kanalları ve yazarlara gönderilen bilgi notunda, eleştiriler tek tek yanıtlanırken, basın, bilgi almak istediği konularda Genelkurmay’a başvurması için uyarılırken, büyük bölümü emekli asker, yorumcular için “2000 yılı öncesinde bölgede görev yapmış kişilerin yorumlarına yer verilerek kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamanın, Başbakan Erdoğan’ın Org. Necdet Özel’e yönelik eleştirilere “Böyle terbiyesizlik olmaz” yanıtını vermesinin hemen ardından yapılması dikkati çekti. Açıklamada farklı bir üslupla eleştirilere tek tek yanıt verilmesi, Afyon ziyaretinde aldığı hediyeler nedeniyle eleştirilen ve  “Her şey ortada. Yazan yazıyor” diyen Özel’in duyduğu rahatsızlığa bağlandı.  Açıklamada, şöyle devam edildi:

TEYİT EDİLMEMİŞ BİLGİ İLE PUSUYA DÜŞERLER: Duyum (haber) ham bilgidir. İstihbarat ise teyit edilmiş bilgidir. Her gün onlarca duyum/haber alınmaktadır. Alınan bu duyumların/haberlerin başka kaynaklardan da teyidi gerekmektedir. Teyit edilmemiş bir bilgi ile yapılan faaliyet kuvvet ve gayret israfına yol açacağı gibi birliklerin pusuya düşme ihtimalini de beraberinde getirebilecektir. Bu nedenle, duyumlar/haberler değerlendirildikten ve yorumlandıktan sonra istihbarata dönüştürülmektedir. Bütün dünya ordularında uygulanan ve askeri literatürde yer alan kural/sistem bu şekildedir.

OPERASYONA UZMANLAR ÇIKIYOR: Operasyonlar; tamamen uzman personel ile uzun dönem askerlerden kurulu.

KIŞIN TERK EDİYORUZ: Bu bölgelerin bir çoğu, bahar aylarından itibaren tutulan ve mevsim şartlarının barınmaya müsaade etmemesi nedeniyle kışın terk edilen bölgelerdir. Bu nedenle bu bölgelerde daimi bir tesis yapılmamaktadır. Hatta bazı üs bölgeleri helikopter dışında araçla ulaşım imkanı olmayan sarp arazi kesimlerinde bulunmaktadır.

BUNA RAĞMEN KARAKOL: Buna karşın, sabit hudut karakollarının ve hizmet binalarının inşaatına yeniden yer seçimleri yapılarak başlanmış ve süratle tamamlanmasına çalışılmaktadır.

ATEŞ DESTEĞİ DE YARDIMDIR: Saldırıya uğrayan bir noktaya yardım, kuvvet göndererek olabileceği  gibi ateş destek vasıtaları kullanılarak da yapılabilir. Kuvvet gönderilmesinin çeşitli nedenlerle zaman alacağı hesaba katılan yerlerin öncelikle ateş altına alınması tercih edilmektedir.

PERSONEL BİRBİRİNİ TANIYOR: İç Güvenlik Harekatına iştirak eden birliklerde, klasik teşkilat yapısı uzun bir süredir terk edilmiş, yerine teröristle mücadele tekniklerine uygun  Tim/Kol yapısı uygulanmaktadır. Bu timler/kollar,  ’Kol Bütünlüğü’ içinde eğitim görmekte, kolca operasyona çıkmakta, kolca yatıp, kalkıp, yiyip içmekte ve kolca izine/terhise gitmektedir.

HELİKOPTERLER İÇİN İZİN YOK: İç Güvenlik Harekatında görevlendirilen helikopterler bölgelerinde harekatı yöneten sorumlu komutanlıkların inisiyatifinde görev yapmaktadır. Herhangi bir bürokratik veya hiyerarşik kısıtlama veya izin alma söz konusu değildir.

İKİ YÖNLÜ SORUŞTURMA: Bir olay olduktan sonra, olayın oluş şeklini incelemek ve gerekli işlemleri yapmak için iki yöntem vardır. Birisi idari, diğeri adli işlemdir. Eğer vuku bulan olayda şehit var ise her iki işlem aynı anda başlatılmaktadır. Şehit yok ise idari soruşturma/araştırma yapılmaktadır. Adli soruşturma ise savcılar tarafından yapılmaktadır.

88 ŞEHİTTEN 54’Ü PROFESYONEL ASKER: Şehitlerimizin, kısa süreli eğitim görmüş, zorunlu askerlik  sisteminden dolayı silah altına alınmış personelden olduğu şeklindeki yorumlar doğru değildir. 6 Eylül 2012 itibariyle verdiğimiz şehit sayısı 88 olup şehitlerimizin 54’ü profesyonel askerdir.

SORUMLULUK VALİLİĞİN: Teröristle mücadele İl İdaresi Kanunu’na göre icra edilmektedir. Yasaya göre, ilin güvenlik ve asayişinden vali sorumludur. Vali, ilin güvenliğini öncelikle kolluk kuvvetleri (jandarma ve polis) ile sağlar, bu kuvvetlerin yetersiz kalması durumunda bulunduğu ildeki askeri birlik komutanından kuvvet talebinde bulunur ve bu istek hemen yerine getirilir. Yasadan da anlaşılacağı gibi TSK unsurları teröristle mücadelede kolluk kuvvetlerine destekle görevlendirilmişlerdir.

ET VE TIRNAK GİBİ: Sıralı birlik komutanları, kendi sorumluluk bölgelerinde, birlik personeliyle üs ve karakollarda yan yana görev yapmaktadırlar. Komutanlar ile Mehmetçik et ve tırnak gibidir.

İHA’LAR BÜTÜN ALANI İZLEYEMEZ: İnsansız Hava Araçları, uydudan alınan resimler gibi geniş bir alanı değil, kameraların özelliği nedeniyle 200X200 metrelik bir alanın resmini alabilmektedir. Bu nedenle geniş coğrafyada devam eden terörist faaliyetlerin tamamını aynı anda izleme imkanı bulunmamaktadır.

HAREKETSİZ DEĞİLİZ, OPERASYONA ÇIKIYORUZ: Güvenlik güçlerinin karakollarda ve üs bölgelerinde hareketsiz kaldığı yönündeki söylemler doğru değildir. Operasyonel unsurlarımız kırsalda aktif  olarak görevlerini sürdürmektedir.

373 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ: Örneğin; 1 Nisan-1 Eylül 2012 tarihlerinde Hakkari bölgesinde 400, Şırnak bölgesinde 328, Siirt bölgesinde 114, Tunceli bölgesinde 132 operasyon icra edilmiştir. Şubat-Ağustos 2012 tarihlerinde 330 ölü, 10 yaralı, 33 yakalama olmak üzere yurt içinde 373 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca, 24 terörist teslim olmuştur. Bu rakamlara yurt dışı dahil değildir.

 

 

 

İLGİLENECEKLERE DUYURULUR:

2000 yılı öncesinde bölgede görev yapmış kişilerin yorumlarına yer verilerek kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Haberci ve yorumcuların öğrenmek istedikleri hususları Genelkurmay Başkanlığı’ndan sormalarının doğru ve dürüst habercilik bakımından uygun olacağı düşünülmektedir. İlgileneceklere duyurulur.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem