Akıbeti bugün belirleniyor!

 Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün CHP’nin bir dizi önemli yasal düzenlemeyle ilgili iptal başvurularını ele alacak. CHP, kanundaki ilkokula başlama yaşını çocuğun 5 yaşını bitirdiği yaşı eylül ayında başlatması, zorunlu eğitimi 4+4+4 olarak kademeli hale ge

Akıbeti bugün belirleniyor!

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün CHP’nin bir dizi önemli yasal düzenlemeyle ilgili iptal başvurularını ele alacak. CHP, kanundaki ilkokula başlama yaşını çocuğun 5 yaşını bitirdiği yaşı eylül ayında başlatması, zorunlu eğitimi 4+4+4 olarak kademeli hale getirilmesi, ortaokulların, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilmesi, imam hatip ortaokullarının kurulması, ortaokul ve liselerde, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatının seçmeli ders olarak okutulması ve kanunda “Hz. Peygamberimiz” ifadesinin geçmesine ilişkin hükümlerin iptal edilmesi istemiyle dava açmıştı. AYM, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan görüş istemiş, bakanlık da birçok modern ülkede benzer sistemlerin uygulandığını, sistemin evrensel ilkelere uygun olduğunu savunan bir görüş iletmişti. 
 
Raportör ‘ret’ dedi
 
Anayasa Mahkemesi raportörü de yasa, iptal istemi ve Bakanlığın görüşü üzerinden yaptığı değerlendirme sonucunda hazırladığı raporda CHP’nin iptal taleplerinin reddedilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti. Yüksek mahkeme heyetini bağlayıcı bir niteliği olmamasına rağmen, raporda eğitim sistemini belirleme hakkının Anayasa’ya aykırılık içermemesi kaydıyla yasa koyucuda olduğu belirtilmiş, yeni sistemin Anayasa’ın eşitlik ve eğitim-öğretime ilişkin temel ilkelerine aykırı olmadığı savunulmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem