6 yıl sonra gelen cari fazlayı yorumladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eylül 2015 ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirme yaptı.Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Zeybekci, bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye 6 yıl aradan sonra ilk kez cari fazla verdiğini belirterek

6 yıl sonra gelen cari fazlayı yorumladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eylül 2015 ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirme yaptı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Zeybekci, bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye 6 yıl aradan sonra ilk kez cari fazla verdiğini belirterek, "Aslında, yapılan revize ile birlikte Ağustos ayında verdiğimiz açık da fazlaya dönüşmüş olup, iki ay üst üste cari fazla vermiş olduk. Hep söylediğimiz gibi, Türkiye için cari açık artık bir sorun olmaktan çıkıyor. Yıl geneline baktığımızda, Türkiye'nin ilk 9 aylık cari açığında yüzde 18,9'luk bir azalma görüyoruz. Geçen yıl ilk 9 ayda 31,51 milyar dolar olan cari işlemler açığı bu yılın aynı döneminde 25,56 milyar dolara geriledi. Böylelikle cari açık / GSYH oranının yıl sonunda yüzde 5'ler seviyesine, hatta daha da aşağısına inebileceğini görüyoruz. Bu, Türkiye ekonomisi için son derece olumlu bir gelişme" dedi.

Cari İşlemler Hesabındaki açığın, geçen yılın aynı dönemine göre 5,95 milyar dolar azaldığını vurgulayan Bakan Zeybekci, cari açıktaki azalışta dış ticaret açığımızda görülen yüzde 18,2'lik azalma etkili olduğunu kaydetti.

"DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK"

2014 yılının ilk 9 ayında 45 milyar 485 milyon dolar açık veren Dış Ticaret Dengesi kaleminin, bu yılın aynı döneminde 37 milyar 198 milyon dolar açık verdiğini açıklayan Bakan Zeybekci, "Ekonomi Bakanlığı olarak, 2015 yılında parite ve emtia fiyatlarındaki düşüş kaynaklı olarak küresel ticarette daralma gerçekleşeceğini öngörmüştük. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye'nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak hükümet olarak Ekonomi Bakanlığı eliyle aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş, ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş olmaya devam ediyor. Dış ticaret dengemizde özellikle son 2 ayda görülen hızlı düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceğini ve bu sayede cari açığımızın yıl sonunda 35 milyar dolar seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar geçen süreçte elde edilen sonuçların beklentiler ile birebir uyumlu olduğunu kamuoyunun bilmesini istediğini vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, değerlendirmesinin devamında şu ifadelere yer verdi: "Dünya ticaretindeki gelişmeleri anlık olarak izliyor ve öngördüğümüz risklere karşı önlemlerimizi alıyoruz. Ülkemiz ihracatçısı bu zor küresel şartlarda rakiplerine göre daha iyi bir performans sergiliyor.

Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte bir yapısal sorun haline gelmiş olan cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla ihracat ve üretim ile mümkündür. Bu şuurla ülkemiz ihracatını ve üretim gücünü artırmak için kamu ve reel sektörü ile sivil toplum kuruluşları ile hep beraber var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz".

"FİNANSMAN KALİTESİ DE ARTIYOR"

Cari açığın düşmeye devam ederken, cari açığın finansman kalitesinin de artmaya devam ettiğini vurgulayan Zeybekci, "2014 yılının ilk 9 ayında 9,5 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırımlar girişi 2015 yılının aynı döneminde yüzde 32,3 artış kaydederek 12,6 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu rakam 2014 yılının sonunda 12,7 milyar dolar seviyesinde idi. Yıl sonunda bu rakamın çok daha üzerinde bir doğrudan yabancı yatırım girişi ile kapatacağız. Cari açığımızın finansmanında net doğrudan yabancı yatırımların payı 2014 sonunda yüzde 12 düzeyinde iken, bu rakam ilk 9 ayda yüzde 34'ler seviyesine yükselmiştir. Dolayısıyla, 2015 yılı bizim için hem cari açığımızın düştüğü, hem de finansman kalitesinin çok daha sağlamlaştığı bir yıl olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel durgunluk ve politik baskılara rağmen uygulanan doğru politikalar sayesinde Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımların hızlanarak artmasının, Türk ekonomisine küresel anlamda güvenin arttığının bir göstergesi olduğunu belirten Bakan Zeybekci, Türkiye'nin yakalamış olduğu istikrar ortamıyla birlikte önümüzdeki dönemde bu güvenin daha da artacağını, Türkiye, büyüme performansının güçlü bir şekilde sürdürmeye; üretimini, ihracatını, istihdamını, yabancı yatırımlar açısından cazibe merkezi olarak yatırımlarını artırmaya devam edeceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem