36 yıl sonra gelen itiraf

 Demirel, ’Bu sözü ‘Cinayeti kim işliyorsa canidir, şiddet nereden gelirse gelsin karşıyım ’ diyerek söyledim. Ama o sözün o bölümü hafızalara yapıştı. Efelik yaptık, ayağımıza dolaştı’’ dedi.CİNAYETİ KİM İŞLİYORSA CANİDİRDemirel’in TBMM Darbe Komisyonu ü

36 yıl sonra gelen itiraf

 

Demirel, ’Bu sözü ‘Cinayeti kim işliyorsa canidir, şiddet nereden gelirse gelsin karşıyım ’ diyerek söyledim. Ama o sözün o bölümü hafızalara yapıştı. Efelik yaptık, ayağımıza dolaştı’’ dedi.

CİNAYETİ KİM İŞLİYORSA CANİDİR

Demirel’in TBMM Darbe Komisyonu üyeleri ile yaptığı görüşmeye ilişkin ses kaydı deşifre edilerek, tutanaklara geçirildi. Demirel görüşmede, tarihe geçen ünlü sözüne de açıklık getirdi. Bir röportaj sırasında ülkedeki cinayetlerin konu edildiğini belirten Demirel, ‘‘Bir gazeteci cinayetleri sağcıların işlediği konusunda ısrar etti. Bana sağcılar cinayet işliyor dedirtemezsiniz. Cinayeti kim işliyorsa canidir’’ cevabını verdim. Ama o sözlerin bir bölümü hafızalara kazındı. Gazeteciyi susturmak için efelik yaptım, sonra ayağımıza dolandı’’ dedi.

ABDİ İPEKÇİ ISRAR ETTİ..

Demirel bu sözü Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’ye 1976’da söylemiş ve 22 Temmuz 1976’da Milliyet Gazetesinde yayınlanan röportajında sağcıların terör eylemlerinde yer almadığını da savunmuştu. İpekçi’nin Demirel ile röportajının bu bölümü gazeteye şöyle yansımıştı:

İPEKÇİ: Sağdan gelen şiddet eylemlerine karşı çıkma gereğini duymuyor musunuz?

DEMİREL: 12 Mart öncesinde sağ tedhişçi diye bir şey yoktu Hep sol tedhişçiydi. Bugün de banka soyan adam öldüren sağ tedhişçi yok. Türkiye’yi sol rahatsız etmiş ve etmeye devam etmektedir. Öyle olmasa 1971-73 öncesi ve sonrası mahkemelerde solun dışında da bir takım adamlar da muhakeme edilmiş olurdu.

İPEKÇİ Sınıf basıp adam öldüren yok mu ?

DEMİREL: Karşılıklı çatışmalar oluyor ama gidip ev basıp adam kaçıran, öldüren yoktur. Benim dediğim okulların dışında bütün tedhişi meydana getiren sol tedhişçilerdir.

İPEKÇİ: Sağdan gelen şiddet eylemlerini takbih etme gereğini duymuyor musunuz?

DEMİREL: Şiddet nereden gelirse gelsin karşıyım. Ama sağ bugün Türkiye’yi rahatsız eden bir unsur değildir.

İPEKÇİ: Size göre öyle, başkalarına göre değil…

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler