Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Gümüşhane Yayın tarihi: 11 Ağustos 2026 09:16 Güncellenme tarihi: 11 Ağustos 2026 10:00

Gümüşhane’de 3 bin 331 metrede sıra dışı serinlik

Gümüşhane’de 42 sporcu, 3 bin 331 metre rakımdaki Abdalmusa Zirvesi’ne 14,5 kilometrelik zorlu parkurun ardından ulaştı.

Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜDAK) üyesi 42 sporcu, Gümüşhane’nin en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa Zirvesi’ne tırmandı. Aralarında çocukların da bulunduğu sporcular, 14,5 kilometrelik parkuru yaklaşık 11 saatte tamamladı.

GÜDAK tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında ekip, araçlarla Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyündeki 2 bin 475 metre rakımlı Yılanlı Yaylası’na ulaştı. Sporcular, buradan farklı bir rota üzerinden Acembol ve Yıldız göllerini geçerek zirveye doğru tırmanışa başladı.

GÜNEŞLİ BAŞLAYAN YÜRÜYÜŞ SİS VE YAĞMURLA DEVAM ETTİ

Acembol Gölleri'ne kadar güneşli havada ilerleyen sporcular, bu noktadan sonra sis ve aralıklı yağmurla karşılaştı. Dik ve kayalık parkur, hava koşullarının da etkisiyle daha zorlu hale geldi.

Devasa kayalar ve zorlu geçitlerin bulunduğu rotada kontrollü şekilde ilerleyen 42 sporcunun tamamı Abdalmusa Zirvesi’ne ulaşmayı başardı. Zirvede hatıra fotoğrafı çektiren sporcular, zirve defterini de imzaladı.

GÜDAK üyeleri ayrıca daha önce herhangi bir kurum veya kişi tarafından zirveye yerleştirilmeyen tabelayı zorlu parkur boyunca taşıyarak 3 bin 331 metre rakıma çıkardı. Tabela, ekip tarafından zirvedeki yerine yerleştirildi. Kulüp üyeleri, tabelanın hazırlanmasına katkı sağlayan Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teşekkür etti.

AĞUSTOS AYINDA KAR VE BUZUL GÖLÜ MANZARASI

Önceki yıllarda geniş bir görüş alanına sahip olan zirve, bu yıl yoğun sis nedeniyle büyük ölçüde manzaradan yoksun kaldı. Yüksek kesimlerde ağustos ayında dahi varlığını sürdüren kar kütleleri ise tırmanışın dikkat çeken görüntüleri arasında yer aldı.

Soğuk havaya ve çevredeki kar kütlelerine rağmen bazı sporcular, rota üzerindeki buzul göllerinde yüzdü. Ekip daha sonra şelaleler, yüksek dağ çiçekleri ve karla kaplı alanlar arasından Dulağa Yaylası yönünde ilerledi.

Tırmanışın ardından 2 bin 178 metre rakımlı Dulağa Yaylası’na ulaşan sporcular, toplam 14,5 kilometrelik parkuru 11 saatte tamamladı. Ekip, gece karanlığında araçların bulunduğu noktaya geri döndü.

“ABDALMUSA ZİRVESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR HAZIRLIK PARKURU”

GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, Abdalmusa tırmanışını her yıl Ağrı Dağı programından önce gerçekleştirdiklerini belirterek, "Abdalmusa Zirvesi bizim için önemli bir hazırlık parkuru oluyor. Yılanlı Yaylası'ndan saat 10.00'da başladık ve saat 14.00'te zirveye ulaştık. Hava sisliydi ve zaman zaman yağış etkili oldu. Bu nedenle kontrollü ilerledik. Güzel bir zirve ve iniş gerçekleştirdik" dedi.

“İLİKLERİME KADAR DONDUĞUMU HİSSETTİM”

Buzul gölünde yüzen sporculardan Mikdat Başgöze ise yaşadığı deneyimi şöyle anlattı:

"Ağustos ayının ortalarında kenarlarda kar var. Çok değişik bir duyguydu, daha önce hiç böyle buzul gölüne girmemiştim. İliklerime kadar donduğumu hissettim. Çıktıktan sonra üzerimden buhar çıkıyordu. Yürüyüş çok eğlenceliydi, 13 yıldır Gümüşhane'de yaşamama rağmen Abdalmusa Zirvesine ilk defa çıktım. Çok eşsiz bir zirveydi. Sis vardı, yer yer yağmur yağdı. Bir ıslandık, bir kuruduk. Değişik bir faaliyetti, sis açıldığında manzara çok güzeldi."

Ailesiyle etkinliğe katılan 14 yaşındaki Mustafa Berat Ergin de parkurun tamamını yürüyerek zirveye ulaştı. Ergin, tırmanışın zorluğuna dikkat çekerek, "Abdalmusa Dağı'na çıktık. Hava sisliydi, yağmurluydu. Manzarayı çok göremedik ama aşağı indikçe sisler açılmaya başladı, manzarayı izleyebildik. Zorlu bir yerdi, epey taşlık bir alan. Çok dik tırmandık, çok dik indik ama sonunda değdi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!