Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Gümüşhane Yayın tarihi: 28 Ağustos 2026 12:40 Güncellenme tarihi: 28 Ağustos 2026 13:26

Gümüşhane Karaca Mağarası için güvenlik çalışmaları sürüyor

Gümüşhane’nin önemli turizm noktalarından Karaca Mağarası’na ulaşım güzergahında kaya düşmesi riskine karşı çalışma başlatıldı.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan Karaca Mağarası’na ulaşımın sağlandığı bölgede, ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak amacıyla kaya ıslahı çalışmaları yürütülüyor.

Sarkıt ve dikitlerinin yanı sıra renk ve motif çeşitliliğiyle dikkati çeken, yaklaşık 15 milyon yıllık olduğu tahmin edilen Karaca Mağarası, kaya düşmesi riski nedeniyle 16 Nisan 2026’da ziyarete kapatılmıştı.

Mağaranın ulaşım güzergahının güvenli hale getirilerek yeniden turizme açılması amacıyla Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından çalışma başlatıldı.

300 METRELİK GÜZERGAHTA KAYA ISLAHI

Uzman raporları doğrultusunda, yolun riskli ve gevşek kayaların bulunduğu yaklaşık 300 metrelik bölümündeki yamaçlarda temizlik ve kaya ıslahı yapılıyor.

Çalışmaların ilk bölümünde mağaranın giriş kısmındaki kayalık alana 120 metre uzunluğunda ve 7 metre yüksekliğinde çelik bariyerler kuruldu. Bariyerlerin 5 bin kilojul enerji sönümleme kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

İkinci bölümde ise 4 metre yüksekliğinde ve 28 metre uzunluğunda oluk bariyer yapılması planlanıyor. Ayrıca kaya yüzeylerinin 1000 metrelik kombine çelik ağ sistemiyle kaplanması hedefleniyor.

Çalışmalar kapsamında 60 metreküp kontrollü kaya temizliği ve blok düşürme işlemleri de gerçekleştirilecek.

ÇALIŞMALARIN 31 EKİM’DE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Gümüşhane İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki, Karaca Mağarası’nın doğal oluşumları, sarkıt ve dikitleriyle bölge turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Ziyaretçilerin can güvenliğinin sağlanması amacıyla kapsamlı önlemler alındığını belirten Balki, çalışmaların iki etap halinde yürütüldüğünü ifade etti.

Balki, çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Birinci kısım iş kapsamında 120 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 5 bin kilojul enerji sönümleme kapasiteli çelik bariyer imalatı gerçekleştirildi. İkinci kısımda ise oluk bariyer yapılması, kaya yüzeylerinin kombine çelik ağ sistemiyle örtülmesi ve kontrollü kaya temizliği ile blok düşürme işlemlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor."

İkinci etaba ilişkin ihale ve sözleşme süreçlerinin devam ettiğini vurgulayan Balki, çalışmaların 31 Ekim’de tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

KARACA MAĞARASI YENİDEN TURİZME AÇILACAK

Karaca Mağarası’nın Gümüşhane ve bölge turizmi açısından önemli bir destinasyon olduğunu belirten Balki, güvenlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından mağaranın yeniden ziyaretçilere açılacağını ifade etti.

Balki, "Çalışmaları tamamlayıp riskleri ortadan kaldırdığımızda Karaca Mağarası’nı yeniden turizme açacağız. Mevcut eksikliklerimizi de tamamlayacağız." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!