EYT'lilerden yeni talep! Aylık bağlama oranı yükselsin

EYT düzenlemesi Aralık ayında Meclis'e gelecek.

EYT'lilerden yeni talep! Aylık bağlama oranı yükselsin

Haliyle milyonlarca vatandaş emekli olmayı heyecanla bekliyor.  Ancak EYT'liler emekli olurken hak kaybına uğramak istemiyor. EYT'lilerin beklentisi işe başladıkları tarihteki aylık bağlama oranlarına göre emekli maaşı almak. 

Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklendiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Aralık ayında Meclis’e gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarıyla EYT yasasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Bakan Bilgin "EYT’de 9 Eylül 1999 öncesi ve 5 bin prim gün şartını kaldırmıyoruz. EYT’den, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler" demişti anacak aylık bağlama oranlarıyla ilgili belirsizlik halen devam ediyor.  Milyonlar emekli olurken hak kaybına uğramak istemiyor, işe başladıkları tarihteki aylık bağlama oranlarına göre emekli maaş almayı talep ediyorlar. EYT’liler emekli katsayısı hesabının yüzde 75 düzeyine tekrar çıkartılması gerektiğini belirtiyor. 

MAAŞ MİKTARI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ 
Aylık bağlama oranı 2008 yılına kadar yüzde 70 olarak uygulanıyordu ancak bu oran düşürüldü. 2008 yılından sonraki hesaplamaya göre 20 yıl çalışanların aylık bağlama oranı yüzde 40'tan, 25 yıl çalışanların aylık bağlama oranı ise yüzde 50'den hesaplanmaya başladı. Buna bağlı olarak çalışanların emekli maaşı azaldı.  EYT’liler işe başladıkları tarihteki maaşlarına ve aylık bağlama oranına göre emeklilik aylıklarının hesaplanmasını istiyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidara "aylık bağlama oranı yükseltilsin" çağrısında bulunmuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi