Fındığın düştüğü hale bak!

DÜŞÜK fındık fiyatıyla sarsılan üretici, şimdi de randıman şokuyla karşı karşıya kaldı. TMO tarafından dün başlatılan alımlara vatandaş fazla ilgi göstermezken, fındık satışı için Arsin'deki TMO depolarının önüne gelen üreticilerin yarısı düşük randıman g

Fındığın düştüğü hale bak!

DÜŞÜK fındık fiyatıyla sarsılan üretici, şimdi de randıman şokuyla karşı karşıya kaldı. TMO tarafından dün başlatılan alımlara vatandaş fazla ilgi göstermezken, fındık satışı için Arsin'deki TMO depolarının önüne gelen üreticilerin yarısı düşük randıman gerekçesiyle geri çevrildi.

Üretici 3 YTL'ye Bile Razı Onu Bile Vermiyorlar
HAMDİ Öztoprak isimli vatandaş 3 ton fındığını satmak için araç kiraladığını ancak fındığının alınmadığını belirterek, “Ben randımanı 40 olan ürünle aynı parayı talep etmiyorum. Benim fındığıma 4 YTL yerine 3 YTL versinler. Ama beni geri çevirmesinler. Şimdi ben ne yapacağım” dedi.

Fındık fiyatının bu yıl düşük açıklanması ile sarsılan üretici, bu kez da randıman şoku ile sarsıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından dün başlanan alımlara vatandaş fazla ilgi göstermezken, fındık satışı için Arsin'deki TMO depolarının önüne gelen üreticilerin yarısı, fındıklarının randımanın düşük olması nedeniyle boşalttıkları fındıkları tekrar araca koymak durumunda kaldılar. Bu duruma vatandaşlar isyan etti. TMO, randımanı 40'ın altında gelen fındığı alım yerinden geri çevirdi.

3 ton fındığını satmak için araç kiralayan ve fındığını Arsin'e götüren üreticilerden Hamdi Öztoprak, duruma tepki gösterdi. Fındığın bu yıl randımanın düşük olmasının Allah'ın takdiri olduğunu ifade eden Öztoprak, "Ben randımanı 40 olan ürünle aynı parayı talep etmiyorum. 4 YTL yerine benim fındığıma 3 YTL versinler. Neticede fındık aynı fındık. Ama derdimizi anlatamadık. Ben araba tutup buraya geliyorum. Ama benim fındığımı almıyorlar. Benim gibi çok sayıda kişi buradan geri dönmek zorunda kalıyor. Çektiğim sıkıntıya mı üzüleyim yoksa harcadığım paralara mı üzüleyim" dedi. Merkez Uğurlu Köyü'nden Remzi Yılmaz da hükümetin fındık politikasına tepki gösterdi. Fındığı randımandan geçmesine rağmen durumdan memnun olmayan Yılmaz; "Bu yıl fındıkta emeğimizin karşılığını almadık. 73 yaşındayım. Ben böyle bir şey görmedim. Bakan çıkmış, Aralık ayını bekleyin diyor. Nasıl bekleyeceğim. Ben bu fındığı harmanda bekliyorum. Bu yaştan sonra harmanda yatıyorum. Çakal yemesin, insanlar çalmasın diye bekliyorum. Aralık ayına kadar ben bu fındığı nereye koyup da bekleteceğim" diye konuştu.

Çukurçayırlı fındık üreticisi Mustafa Turfanda ise, randımanın düşük çıkmasında üreticilerin de hatası olduğunu kaydederek, "Fiyat konusunda beklentimiz karşılanmadı. Ama bazı gerçeklerinde görülmesi lazım. Dünyada fındık üretimi artıyor. Türkiye'deki fındık alanı da artıyor. Sakarya tarafında düz ovalar fındıklık oluyor. Ben, 1,5 ton fındık veriyorum. Fiyat olarak memnun değiliz. 5 YTL'den fiyatın açılması gerekiyor. Burada randıman sorunu var. Ama burada üreticinin de kusurları var. Fındık kurumadan, seçilmeden buraya getiriliyor. Hal böyle olunca da randıman düşüyor" ifadelerine yer verdi.

Merkez Çilekli Köyü'nden Selahattin Celaboğlu da, 2.5 ton fındığıyla TMO'ya gelip fındığını satamayanların arasında yer aldı. Celaboğlu, kendilerinin serbest piyasada fındık satmaya zorlandıklarını dile getirerek, "Biz fındığımızı yeniden geriye götürüp bir kez daha patosa vereceğiz. Haşlaklarını ayıcağız. Böyle bir uygulama olmaz. Geçen yıl 5 YTL'ye fındık alıyorlar. Bu yıl ise 4 YTL'ye alıyorlar. Bu fiyata bile satamıyoruz. Biz emeğimizin karşılığını alamadığımız gibi fındığımızı bile satamıyoruz. Günlükçülerin fındık parasını bile ödeyemiyoruz. Şayet fındığımızı serbest piyasada satarsak bize hiç para kalmayacak. Şayet buraya satabilirsek o zaman paranın beşte biri bize kalabilir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi