Yıldızlı 5 Tarih Oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan ortaöğretim kurumlarında uygulamaya konulan 100'lük not sistemine gelecek yıldan itibaren ilköğretim okullarında da geçileceğini belirterek ''Uygulamanın ilköğretimde de

Yıldızlı 5 Tarih Oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan ortaöğretim kurumlarında uygulamaya konulan 100'lük not sistemine gelecek yıldan itibaren ilköğretim okullarında da geçileceğini belirterek ''Uygulamanın ilköğretimde de başlamasıyla eğitim sistemimizde not sisteminde birlik ve standart sağlanacak'' dedi.

Erdoğan, MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini belirtti.Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre ilköğretim okullarında yapılan sınavlara belli bir standart getirildi. Buna göre, her dersin öğretmeni, yazılı sınav yaparken en az üç soru soracak. Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

''Daha önce okullarımızda yapılan sınavların belli bir standardı bulunmuyordu. Aynı konuları işleyen öğretmenlerimizden, 20 soruyla sınav yapanlar olduğu gibi 1 soruyla da sınav yapanlar vardı. Bu durum sınavların objektifliği ve güvenilirliği konusunda kuşkulara yol açıyordu. Ayrıca bu durum ölçme değerlendirme ilkeleri açısından da doğru değildi. Yeni yaptığımız değişiklikle bu sorunlar ortadan büyük ölçüde kalkacaktır. Öğretmenlerimiz öğrencilerini daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebileceklerdir. Öğrencilerimizin de uğraması muhtemel haksızlıkları ortadan kalkacaktır.''

Sınavlarda sorulan soruların konulara göre dağılımında da belli bir oranın göz önünde bulundurulması zorunluluğunun getirildiğini açıklayan Erdoğan, son yapılan sınavlarda sorulan soruların en az yarısından fazlasının, bir önceki sınavdan sonraki konuları kapsayacağını kaydetti.Erdoğan, bu değişiklikle, sınavlarda sorulan konuların ağırlığının öğretmenlere göre değişmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığını belirterek, ''Bu uygulamanın da sınavlara standart getirilmesi konusunda atılan önemli bir adım olduğunu söyledi'' dedi.

''EN AZ BİR ORTAK SINAV YAPILMASI ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ''

Gelecek yıldan itibaren ilköğretim okullarında her dönemde bazı derslerden en az bir ortak sınav yapılması zorunluluğunun getirildiğini anlatan Erdoğan, ''Buna göre görsel sanatlar, beden eğitimi, müzik, teknoloji ve tasarım dersleri dışındaki derslerden her dönemde en az bir kez ortak sınav yapılacak. Bu sınavların cevap anahtarları okul yönetimi tarafından da onaylanacak'' diye konuştu.

Erdoğan, bu uygulamanın hayata geçirilmesiyle öğretmenler arasındaki mesleki gelişme odaklı iş birliğinin artacağını, öğretmenlerin ve öğrencilerin okul içindeki performanslarını görme fırsatı doğacağını belirtti.

''İLKÖĞRETİMDE DE 100'LÜK NOT SİSTEMİ...''

Yapılan yönetmelik değişikliğiyle daha önceden ortaöğretim kurumlarında uygulamaya konulan 100'lük not sistemine gelecek yıldan itibaren ilköğretim okullarında da geçileceğini ifade eden Erdoğan, ''Önceden, diploma notu 85 olan da 100 olan da 5 üzerinden mezun oluyor ve değerlendiriliyordu. Oysa bu, yüksek dereceden 5 alan öğrencilerin aleyhine bir haksız durum yaratıyordu'' diye konuştu.

Bu uygulamayla eğitim sistemindeki taşların yerine oturmaya başladığını ifade eden Erdoğan, önceki yıllarda 5'lik not sisteminden kaynaklanan sorunların birçok haksızlığa yol açtığını söyledi.

Ortaöğretim kurumlarında 100'lük not sistemi sayesinde haksızlıkların büyük ölçüde giderildiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:''Uygulamanın ilköğretimde de başlamasıyla eğitim sistemimizde not sisteminde birlik ve standart sağlanacak. Yükseköğrenime geçişte olduğu gibi yeni ortaya koyduğumuz ortaöğretime geçiş sisteminde de adalet sağlanacak ve haksızlıkların önüne geçilecek.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler