KTÜ'nün 30 yıllık kitapları kurtarıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi deposunda yaklaşık 30 yıldır atıl vaziyette duran tıptan mühendisliğe, tarihten iktisada kadar yayımlanmış binlerce kitap, temizlenerek öğrencilerin ve akademisyenlerin hizmetine sunuldu.     KTÜ

KTÜ'nün 30 yıllık kitapları kurtarıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi deposunda yaklaşık 30 yıldır atıl vaziyette duran tıptan mühendisliğe, tarihten iktisada kadar yayımlanmış binlerce kitap, temizlenerek öğrencilerin ve akademisyenlerin hizmetine sunuldu.     

KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1980'li yılların başında, o dönem Fatih Yüksek Öğretmen Okulu olarak eğitim veren bugünkü Kanuni Anadolu Lisesi'nin kütüphanesinin, okulun eğitim alanının değişmesi nedeniyle Fatih Eğitim Fakültesi'ne devredildiğini söyledi.     

Fatih Eğitim Fakültesi Dekanlık binasının deposuna yaklaşık 30 yıl önce kitaplıkları ile birlikte konulan kitapların, atıl vaziyette ve toz içinde durduğunu belirten Prof. Dr. Baki, ''Kitaplar yaklaşık olarak 30 yıldır burada kullanılmadan duruyorlardı. Büyük kısmını kurtardık. Bu mekan hem havasız hem de rutubetli bir mekan'' dedi.     

Kitapları depoda görünce eskiyip kaybolmalarına gönüllerinin razı gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Baki, ''Bu mekandan onları kurtarmak istedik. Daha gün ışığına çıkarak, öğrencilere sunmak istedik. Temizliğini yaptık, sildik, tasnifini de yaparak kütüphanemize yerleştirdik ve öğrencilerin kullanımına sunduk. Kütüphanenin alt bölümünde bulunan alanda devam eden tadilatın tamamlanmasının ardından, depoda kalan diğer kitapları da kazanacağız ve yapılacak yeni bölüme yerleştireceğiz'' diye konuştu.
    
     -''150 senelik kitaplar var burada''-    

Kitapların temizlenmesi, tasnif edilmesi ve Ahmet Hilmi İmamoğlu Kütüphanesi'ne taşınması işleminin öğrenciler, idari ve akademik personel tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Baki, şöyle devam etti:     

''Biz bunu idari personelle ve hizmetlilerimizle yapabilirdik. Ben istedim ki bütün fakültenin elemanlarıyla, hocalarıyla paylaşalım bu güzel etkinliği. Onlarla birlikte bir sabah toplanarak imece şeklinde dışardaki alanda kitapları temizledik, tozlarını aldık, sildik ve dekanlık binamızda bulunan kütüphaneye taşıdık'' dedi.     

Böylece yaklaşık üç bin kitabı okuyucularla buluşturduklarına dikkati çeken Prof. Dr. Baki, şöyle devam etti:     

''Bu kitaplar 30 yıla yakın okuyucularından uzak kaldı. Bir köşede tozların arasında onları bulduk, gün ışığına çıkarıp temizleyerek burada okuyucuyla buluşturduk. Aralarında 1800'lü yıllardan kalan kitaplar da var. Bunların hepsi eğitimle ilgili de değil. Mühendislikle, tıpla ilgili kitaplar var, sosyal bilimlerle ilgili kitaplar var. Fransızca, periyodik olarak yayımlanmış tıp dergilerinin ciltlenmiş halleri var. 150 senelik kitaplar var burada.''     

Öğrenci ve öğretim görevlileri haricinde meraklılarının da kütüphaneye gelerek kitaplardan faydalanabileceklerini, ancak ödünç veremeyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Baki, şunları kaydetti:     

''Kitaplar sadece raflarda durmak için yazılmadılar. Kitap yazabilmek için kişinin, özellikle de bilimsel bir kitapsa aşağı yukarı o alanda 50 kitabı gözden geçirmesi gerekiyor. O zaman buradaki kitapları düşünün, bir de elli ile çarpmanız gerekiyor ki bunu, işte o kadar bilgi birikimini burada saklamış ve kullanıcılara sunmuş oluyoruz. Bu açıdan bu hizmeti benimle birlikte yapan arkadaşlarıma, meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz bu işi el birliğiyle yaptık.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler