KTÜ'de yanlış hesap iddiası

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) internet sitesinde “Yatırılacak katkı payı ve öğrenim ücreti” hakkındaki bilgilendirme yazısı ve harçların hesaplanmasında büyük yanlışlıklar yapıldığı iddia edildi.Konu ile haber61.net’e gelen bilgiler arsında Türkiye’

KTÜ'de yanlış hesap iddiası

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) internet sitesinde “Yatırılacak katkı payı ve öğrenim ücreti” hakkındaki bilgilendirme yazısı ve harçların hesaplanmasında büyük yanlışlıklar yapıldığı iddia edildi.

Konu ile haber61.net’e gelen bilgiler arsında Türkiye’de diğer üniversitelerin konu hakkındaki duyuruları ve hesaplama sistemlerinin farklı olduğu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi hesaplama sisteminin yanlışlıklarla dolu olduğu iddia ediliyor.

26 Ağustos 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen kanun dikkatle incelendiğinde Karadeniz Teknik Üniversitesi harç hesaplama sistemi ile uyuşmadığı görülüyor.

Öğrenciler Karadeniz Teknik Üniversitesi hesap yöntemiyle daha fazla harç ödemek zorunda kalıyorlar.

Şöyle ki:


2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Bu kanunun ç fıkrasında;

ç. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde yüz, beşinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üç yüz fazlası ile hesaplanır.


Yani 7 sene içerisinde bir ders 3 ve daha fazla sayıda alınırsa o ders için

(Ödenmesi gereken dönemlik Harç)/(Dersin alındığı dönemdeki toplam kredi) x(Dersin kredisi)x50/100=(Ekstra ödenecek miktar)


50/100=>3. defa alınacak ders için

KTÜ hesap yönteminde ise bu

(Ödenmesi gereken dönemlik Harç) / (Dersin alındığı dönemdeki toplam kredi) x(Dersin kredisi) + (Ödenmesi gereken dönemlik Harç) / (Dersin alındığı dönemdeki toplam kredi) x(Dersin kredisi)x50/100 =(Ekstra ödenecek miktar)

şeklinde hesaplanıyor.

Mevcut sistemde harçlarla ödenen kredi başına düşen harç miktarı yeni sistemde KTÜ hesap sitemine göre tekrar ödemek zorunda kalınıyor.

KTÜ'de %50 fazlası alnıması gerekirken %150 fazlası, %100 fazlası alınması gerekirken %200 fazlası alınıyor.

Hangi Hesaplama sistemi Doğru.

Ege Üniversitesi hesaplama sistemi mi, Karadeniz Teknik Üniversitesi hesaplama sistemi mi?

Konu ile İlgili olarak haber61.net’e gelen mailler ve telefonlarla öğrenci ve velileri Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğünden açıklama bekliyorlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim