Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Diş Eti Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti; ağız mukozasının alveol çıkıntılarını kaplayan, dişlerin boyun kısmını saran bölümüdür. Soluk pembe renkte olup, sert ve sıkı bir görünüm sergiler.

Bakteri Plağı; ağız boşluğundaki yumuşak dokular ve dişler üzerinde, diş eti oluğu içerisinde biriken, ilerleyen günlerde yoğunluğu ve içeriği değişebilen, sarımsı beyaz renkte bir tabakadır. Suyla temasta yapıştığı yüzeyden temizlenmez. Diş fırçası ve el aletleri gibi mekanik olarak kaldırabilir. Bakteri plağı kaldırılmazsa gingivitis meydana gelir. Gingivitis; diş eti hastalığının başlangıç aşamasıdır, ilk ve en önemli belirtisi de diş eti kanamasıdır. Sağlıklı diş eti kanamaz.

Gingivitis tedavi edilmezse periodontitis adı verilen; diş eti ve diş destek dokularının iltihaplı hastalığının ortaya çıkmasına yol açar. Periodontitis; dişin destek dokularının (kemik) yavaş yıkımıdır.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş etinde kanama; sert fırçalama sırasında fırça kıllarının diş etini yırtması, sert gıdaların keskin kenarlarının diş etine batması gibi lokal faktörlere bağlı olarak gelişebileceği gibi; sistemik faktörlere (C vitamini eksikliği, alerjik durumlar, trombosit bozuklukları, pıhtılaşma bozuklukları, antikoagülan ilaçlar, menstrüel periyodlar) bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin ilk aşaması; bakteri plağının, zamanla meydana getirdiği diş taşının ve renkleşmelerin özel ultrasonik aletlerle uzaklaştırılması ve optimum ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Hastalığın düzeyine göre tedaviye ek olarak antibiyotik verilebilir ve gerekirse cerrahi tedaviler ile devam ettirilebilir.

İkinci aşama; hastaya ağız hijyen eğitimi verilmesidir. Ömür boyu ağız hijyenini muhafaza edebilmesi için doğru fırçalama öğretilmeli, dişlerin dar ara yüz bölgeleri için diş ipi, geniş ve düzensiz dişler arası bölgeler için ara yüz fırçası, köprü altı temizliği için köprü altı ipleri, anti bakteriyel gargara kullanımı önerilmedir.

Üçüncü aşama; optimum ağız hijyeni sağlandıktan sonra, diş etleri sağlıklı bile olsa 6 ayda bir rutin diş hekimi ziyareti yapılmalıdır. Sağlıklı ağızlarda dahi diş taşı temizliği mutlaka yapılmalıdır. Sistemik faktörlere bağlı olarak meydana gelen diş eti kanamalarının tedavisinde yukarıdaki tedavilere ek olarak hastanın hekimiyle konsültasyon yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR