Diğer

Diğer

Çocuklar ve sosyal medya ilişkisi

Günümüzde sosyal medya denildiğinde kullanıcı kitlesinin yaş sınırı olmadığını görmekteyiz. Yani yediden yetmişe hemen herkesin sosyal medya kullandığı bir dünya da yaşamaktayız. Sosyal medya algısının hemen her yaştan kimseye verildiği her yerde kullanıldığı ve bağımlılık unsurları arasında yer aldığı şu günlerde sosyal medya ve çocuk da ilişki içerisinde bizleri karşılıyor. Sosyal medya kavramının tam anlamıyla amacını anlayamıyor olmamız ona zamanla bağımlı hale gelmemize yol açtı. Bu gidişin sonucunda da bizi örnek alan çocuklarımız sosyal medya unsurlarına yöneldi. Aslına bakılırsa bir çocuğun sosyal medya ile hiçbir ilişkisin bulunmaması gerekir. Ve bize göre sosyal medya kullanma yaşının en az 15 olması gerekmektedir. İlk olarak bizlerin bu duruma nasıl geldiğini sorgulamamız gerekiyor. Dilerseniz bu noktaya kadar nasıl geldiğimizi bir inceleyelim.

Sosyal Medya ve Çocuk Nerede Çalıştı!

Sosyal medya ilk çıktığında temel haber ajanslarına destek olması ve sonrasında güncel bilgi paylaşımı unsurlarına ek bir kaynak olması amacıyla günümüze ulaştırıldı. Ancak zamanla insanların gelişen teknolojiye verdiği tepki ve anlayış sosyal medyayı da rayından çıkartıp çok farklı yerlere sürükledi. Sosyal medya günümüze gelinceye kadar bilgi odağından ayrılıp tamamen eğlence ve reklam unsurlarına hizmet etmeye başladı. Bu duruma sessiz kalıp sadece kullanmayı tercih eden yetişkin insanlarda zamanla bu durumu çocuklar için de uygun görmeye başladı. Yani bir anne çocuğunun tablette biriyle mesajlaştığını gördü ancak bunun hakkında en ufak bir endişe duymadı. 9 yaşında bir çocuğun milyonlarca insanın bulunduğu bir ortamda yapayalnız kendi kararlarına göre hareket edebiliyor olması oldukça kötü. Ebeveyn denilen yetişkin örnek insanların ellerinde çoğalan telefonlar ve bu aletlerini anne/babalarını eğlendirdiklerini gören çocuklar ilk olarak bu telefonlarda oyun oynamayı denediler. Bu oyun macerası gelişen teknoloji ve oyun motorlarıyla günümüzde ulaşabileceği en son seviyeye çoktan ulaştı. Bu duraktan sona oyundan sıkılan çocuklar anne ve babalarının devamlı girdiği ve kendilerinin girmesine izin vermediği sosyal medya uygulamalarına giriş yaptılar. İşte temelde ne olduysa burada oldu olan çocuk ve sosyal medya bu aşamada tanıştı.

Sosyal Medya Ve Çocuk İzlenimleri 

Sosyal medya ve çocuk bir şekilde telefonlarda veya tabletlerde kendilerini buldu. Çocuklar bu ortamlara girdikten sonra insanların sosyal medyaya karşı yaklaşımları da inanın oldukça değişti. Yorumlara ve diğer unsurlara tam olarak oturmamış duygusal alt yapıyla müdahalede bulunan ve bunun yanında çoğunlukla sahte hesap kullanan çocuklar ne yaptıklarından bir haber sağa sola kötü şeyler söylemeye başladılar. Aslında çocukların bir ortamda olması onların o ortamı daha kibar hale getirmesine yardımcı olur diye bilinir. Yani en azından bu genel kuramda aynen bu şekilde bizlere söylenmektedir. Ancak sosyal medya çocuklar geldiğinde ne yazık ki bu durum beklenenin aksine çok daha farklı yönlere saptı. Çocuk birinden uyarı aldığı zaman olması gereken davranış rutinine döner. Bu rutin onun doğasında olan bir şeydir. Ancak sosyal medya ebeveyn kontrolünden uzak küfürlerin ve hakaretlerin hava uçuştuğu bir yer olduğundan çocuk hiçbir yerden gereken uyarıyı almadı. Öğrendiği küfürlere daha farklı küfürlerle karşılık verilince çocuk o küfürleri de ne yazık ki bilinçaltına alıp kaydetti. Peki, şimdi çocuk sosyal medyaya giriş yaptı ve olmaması gereken hemen her şeyi öğrenip hayatında uygulamaya başladı. Bunun suçlusu kim? İnanın bizleriz biz büyükler. Bizler çocuklarımızı bu hale getirdik ve sosyal medya kullandıkları için onlarla gurur duyduk.



 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR