Hasan Kurt

Hasan Kurt

Boztepe’deki Mithra tapınağı ve Kızlar Manastırı’nın çan kulesi!

Eski Trabzon’un sırtını dayadığı Boztepe’nin eski adı Mithra Dağı’dır. Efsaneye göre antik Pagan döneminde bu dağın kuzey yamaçlarına, Karadeniz’e bakan tarafına yapılmış ve tepeye de Mithra adı verilmiş.

Trabzon ve bölgede yaşayanlar Hıristiyan olmadan önce Pagan’dı.  Paganların da Mithra dağında Mithra heykeli vardı. 

Roma kralı Pompei, Pontus’un 7. kralını tahtından indirdi, başkenti Sinop’ta olan Pontus Roma hakimiyetine girdi. Trabzon’da Roma İmparatorluğunun bir parçası oldu!
Roma İmparatorluğu, Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul etmesiyle birlikte,  Pagan olan Trabzon ve bölge halkı da önce gizlice Hıristiyanlığa dönmekte idi. Bu din değiştirme sürecinde kanlı olaylar yaşanmış. Ve Mithra dağındaki Mithra heykeli yıkılmış ve dağdan aşağı atılmış. Bu eylemi gerçekleştirenlerden biri olan Eugenius, çok sayıda Hıristiyan’ın ölmesine de neden olmuş. Bir süre sonra Roma (M.S.380) Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul edince, Paganlar ve diğer dinlere inananlar Hıristiyan olmaya başladılar. Sonra da Müslümanlığı kabul ettiler!

Boztepe’deki Mithra tapınağı ve Kızlar Manastırı’nın çan kulesi!

xxx

Trabzonlu Hıristiyanlar Boztepe’de ki bu Mithra tapınağının yerine daha sonra bir Manastır yaptılar. Kızlar için yapılan bu Manastırın içinde küçük Kaya Kilisesi ve bir de Çan Kulesi vardı…

Kızlar Manastırı, 1922-23 yılına kadar açıktı. 1924 mübadele sonrası kaderine terk edildi. Kızların (Rahibe adayları) yatakhaneleri, evsizlere barınak , alemcilerin vazgeçemedikleri mekan oldu.

Merhum eğitimci Hami Nayır, 1910’lu yıllarda ki Kızlar Manastırını anlatırken şöyle diyordu;

‘Kızlar Manastırı bizim evin yüz yüzeli metre yukarısında idi. Manastırda her saat başı çan çalardı. Manastır sarı boyalıydı. Büyük bir çan kulesi vardı. Çan kulesindeki, ‘dan dan dan’  seslerini duyardık. Rum eşrafından biri öldüğünde yavaş yavaş matem havası çalardı. Rumlar Pazar günü süslenir kiliseye giderler. Kızlar Manastırı’nda ki kızlar, hava açık olduğunda çimlerde oturur, bizde uzaktan seyrederdik’

xx

Boztepe’de ki bu tarihi mekan, son yıllarda restore edildi, toparlandı, turizme açıldı. Ancak, bu tür eserler sürekli bakım ister.  Manastıra sahip çıkacak birileri olmazsa tahtası da çürür, taşı da erir, düşer!  Manastırın yerlisinden yabancısına pek ziyaretçisi de yok.  Ortahisar Belediyesi, milyonlar harcayarak Mithra dağına seyir mekanı ve yürüyüş yolu yapıyor. Ben Ortahisar Belediye Başkanı olsaydım, yürüyüş yolunu Manastıra kadar uzatır ve üstteki otoparktan Manastıra yürüyen merdiven yaptırırdım.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR