Üreticiyi mağdur ettik

AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, fındık fiyatının açıklanmasının ardından haber61'in sorularını yanıtladı. Fındık fiyatının şu anda 4 YTL, Ekim Kasım 4,50 YTL, Aralık ve sonrası 5 YTL olarak açıklanmasının ardından AK Parti Trabzon Milletvekili A

Üreticiyi mağdur ettik
AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, fındık fiyatının açıklanmasının ardından haber61'in sorularını yanıtladı.

Fındık fiyatının şu anda 4 YTL, Ekim Kasım 4,50 YTL, Aralık ve sonrası 5 YTL olarak açıklanmasının ardından AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan'dan fiyat değerlendirmesi aldık.

Sayın Vekilim fiyatı nasıl buldunuz?

Hükümet mahsulün bir anda piyasaya girmesini engellemek istiyor.

Arz fazlalığından dolayı mı…

Malum arz fazlalığı olduğunda dışarıda piyasa düşüyor ve yurtdışında fındığı ucuza kapatıyorlar. Bunun için kademeli fiyat uygulaması yapıldı. Üç ay sonra fiyat geçen seneki fiyat gibi olacaktır. Çok yoğun bir rekolte olduğu için hükümet fiyatı verirken zorlandı.

Peki bundan sonra ne olacak bu denge ne zaman sağlanacak?

Fiyat açıklandı ama biz bu işi şimdi konuşmamız lazım. Asıl mesele Türkiye'nin önünde ciddi bir dar boğaz var. Belli ekim sahaları kısıtlanmadıktan sonra Türkiye her yıl bu sıkıntıyı yaşayacak. Radikal çözümler getirmemiz lazım.

Bu konuyla ilgili yasa ne aşamada?

Artık yasa çıkacak. Çıkmak zorunda. Fındığın geleceği karanlığa gidiyor.
Samsun'dan öteye Sakarya ve Düzce'de alternatif ürünlere geçilmesi için teşvik vermemiz gerekiyor. Biz fındığı satamıyoruz, ama pirince para verip dışarıdan alıyoruz. Terme ovasında pirinç yerine fındık diktirilmiş. Yani radikal davranıp tedbir almazsak gelecek yıllarda aynı sıkıntıyı yine yaşayacağız. Başka ülkelerde fındık dikmeye başladı. Biz bu fiyatları da ararız böyle giderse.

Sayın Vekilim çok ümitsiz konuşuyorsunuz…

Hangi hükümet olursa olsun bu fiyatı vermekte zorlanırdı. Elde 300 bin ton fındık var. Hala alınan bu fındık satılmamış, onun da iki katından fazla fındık dalda duruyor. Hangi hükümet olursa olsun zorlanır. Hükümet elindeki bütün imkanları kullandı.

Şimdi Trabzon özelinde konuşursak Ramazan ayının gelmesi ve okulların açılması ile paraya ihtiyacı olan üretici fındığını satmak zorunda. Paraya ihtiyacı olmayan da zaten fındığını saklayacaktır. Burada bir mağduriyet söz konusu değil mi Sayın Vekilim.


Mağdur olan üreticiler ne kadar dişlerini sıkacaklar bilmiyorum. Ama biraz bekleyebilirlerse daha iyi imkanlar doğar. Ama acil ihtiyacı olan insanlar mağdur oldular. Bu doğru. Ama bir yanda da devletin geleceğini düşünmek lazım. Elimizdeki fındığı bir anda indirdiğimiz zaman yurtdışı fındığı ucuza kapatıyor.

Yani sayın vekilim ülkeye fayda sağladık, bir yerde de üreticiyi mağdur ettik öyle mi?

Başka çaremiz yoktu. İkisinin ortasını bulmak zorundaydık. Bir mağduriyet vardır. Doğrudur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler