Türkiye'ye "Su Bakanlığı" lazım!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, Türkiye'de su konusunda en büyük sorunun su yönetimi olduğunu, bu nedenle hızla harekete geçilerek ''su bakanlığı'' kurulması gerekti

Türkiye'ye "Su Bakanlığı" lazım!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, Türkiye'de su konusunda en büyük sorunun su yönetimi olduğunu, bu nedenle hızla harekete geçilerek ''su bakanlığı'' kurulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Önsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mevcut su potansiyelinin dünya ortalaması civarında, Afrika ülkelerinin ise yukarısında olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yıllık 186 milyar metreküp brüt yüzeysel su potansiyeli olduğunu ifade eden Önsoy, şöyle konuştu:

''Bazı araştırmacılara göre bunun 95 milyar metreküpü, bazılarına göre ise 120 milyar metreküpü kullanılabilir vaziyette. Maalesef toplam su potansiyelimizin içme, kullanma, sulama ve enerji üretiminde sadece yüzde 35'ini kullanabiliyoruz. Suyumuzun geri kalan kısmı denizlere veya komşu ülkelere doğru akıp gidiyor. Ben kullanılabilir su miktarının revizyondan geçirilerek 150 milyar metreküpe çıkarılabileceğini iddia ediyorum.''

Verilere göre su zengini sayılmayan Türkiye'de mevcut su potansiyelinin akılcı politikalarla yönetilmesi gerektiğini kaydeden Önsoy, şunları söyledi:

''Suyumuzu çok az kirleterek kayıpları en aza indirmek zorundayız. Ülkemizde hiçbir zaman orta ve uzun vadeli planlarımız, bilimsel su yönetimimiz olmadı. Günlük politikalarla, ancak günü kurtarmaya yönelik çalışmalar yapıldı. Türkiye'de su yönetimi yapılamıyor. Biz suyu değil su bizi yönetiyor. En kısa zamanda kalıcı su politikası yasası düzenlenmeli ve bir an evvel uygulamaya konulmalıdır. Ülkemizde su konusundaki en büyük sorun su yönetimi olmayışıdır. Bu nedenle Türkiye'de hızla harekete geçilerek su bakanlığı kurulmalıdır.''

 

-''BOŞA AKAN SULAR BARAJLARLA DEĞERLENDİRİLEBİLİR''-

 

Prof. Dr. Önsoy, Türkiye'deki su potansiyelinin yüzde 35'inin kullanılabildiğine, yüzde 65'inin ise boşa aktığına dikkati çekerek, ''Suyun boşa akan yüzde 65'lik kısmını mutlaka değerlendirmeliyiz. Özellikle bu değerlendirme barajlar şeklinde olmalıdır. Boşa akan dereler, nehirler üzerine HES yapılmasının hem olumlu hem de olumsuz tarafları vardır. Önemli olan olumsuz taraflarını en aza indirerek bu suların bir şekilde değerlendirilmesini sağlamaktır. Sular bence en iyi barajlar aracılığıyla değerlendirilebilir'' diye konuştu.

Hızır Önsoy, suların yüzde 65'inin boşa akıp gitmemesi için yeni ve akılcı planlamaların uygulamaya girmesine bilim adamları olarak destek vermeye her zaman hazır olduklarını söyledi.

Türkiye'de içme suyu şebekelerinde yüzde 40 ile 70 oranında kayıp olduğunu belirten Önsoy, ''Kalkınmış ülkelerde içme suyu şebekelerindeki kaçak oranı ise yüzde 0.5 ile 0.10 orasında değişmektedir. Türkiye'de içme suyu şebekelerindeki kayıpların en kısa sürede en aza indirilmesi gerekir. Bu durum maalesef yöneticiler tarafından hiç dikkate alınmıyor. Ancak su konusundaki en temel sorunlarımızdan biri haline dönüştü'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler