Türkiye suyu dünya ile orantılı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, Türkiye'nin, mevcut su potansiyeli açısından değerlendirildiğinde dünya ortalaması civarında, Afrika ülkelerinin ise yukarısında oldu

Türkiye suyu dünya ile orantılı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, Türkiye'nin, mevcut su potansiyeli açısından değerlendirildiğinde dünya ortalaması civarında, Afrika ülkelerinin ise yukarısında olduğunu söyledi.

Önsoy, yaptığı açıklamada, son yıllarda küresel iklim değişikliğinden sıkça söz edildiğini, bu kapsamda en önemli gündem maddesinin de su olduğunu belirtti.

Bugüne kadar su potansiyeli varlığının, dolayısıyla suyun, bir yandan hoyratça kullanılırken, diğer yandan alabildiğine kirletildiğini, içme suyu ve sulama şebekelerindeki kayıpların görmezlikten gelinerek umursanmadığını ifade eden Önsoy, şöyle konuştu:

''Alışılageldiği gibi, günlük politikalarla günümüzü kurtarmaya çalıştık. Orta ve uzun vadeli planlarımız, bilimsel su yönetimimiz olmadı. Şu anda su sorunu bütün dünya ülkelerinin kapısına geldi, dayandı. Bunu biz de yakından hissetmeye başladık. Yıllık 186 milyar metreküp brüt yüzeysel su potansiyelimizin bazı kesimlere göre 110 milyar metreküp, bazı araştırmacılara göre 120 milyar metreküp kullanılabilir kısmının, içme, kullanma, sulama ve enerji üretiminde, maalesef sadece yüzde 35'ini kullanmaktayız'' dedi.

-''YAKINDA SU BORU HATLARI DA GÜNDEME GELEBİLİR''-

Önsoy, geri kalan kısmının ise denizlere veya komşu ülkelere doğru akıp gittiğine dikkati çekerek, şunları anlattı:
''Aslında kullanılabilir bu miktarlar, kanımca revizyondan geçirilecek olursa 150 milyar metreküpü de geçebilecektir. 1960'lı yıllarda Sibirya petrol rezervlerinin, piyasadaki varili 10 dolar iken işletilmezken daha sonraları varili 30 dolara çıkınca nasıl ki işletilmeye başlandı, suyumuz da böyledir. Yaşadığımız şu dünyada 'petrol mü, yoksa su mu' sorusu sorulduğunda, elbette 'su' cevabı geçerlidir.

Petrol ülkesi olan Cezayir'de bir litre su, üç litre benzin fiyatında iken bizim ülkemizde üç litre benzin için yaklaşık 50 litre su parası ödüyoruz. Görülüyor ki artık suyumuzun kıymetini bilelim. Nasıl ki günümüzde petrol boru hatları gündemdedir, yakında su boru hatları neden gündeme gelmesin?''

-''MEVCUT SU POTANSİYELİMİZ DOLAYISIYLA SUYUMUZ FAZLA MI, AZ MI''-

Prof. Dr. Hızır Önsoy, Türkiye'nin mevcut su potansiyeli açısından değerlendirildiğinde suyunun dünya ortalaması civarında, Afrika ülkelerinin ise yukarısında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin su zengini sayılmadığını ifade eden Önsoy, ''Bu nedenle mevcut su potansiyelimizi akılcı politikalarla yönetmeli, çok az kirleterek, kayıpları en aza indirerek kullanmalıyız. En kısa zamanda kalıcı bir su politikası yasası düzenlenmeli ve bir an evvel uygulamaya sokulmalıdır'' diye konuştu.

Önsoy, suyun fazlasının yarattığı zararları en aza indirmek, faydalarından azami şekilde yararlanmak için bilim adamları, uygulamacı kurumlar, iş adamları, bölge halkı ve, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelip tartışması ve en uygun su kullanım esaslarını çevreyi de koruyarak ortaya koyulması gerektiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel