Trabzonlu'nun yaşam kalitesi haritası çıkarıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesince (KTÜ) yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Trabzonda Yaşam Kalitesini Geliştirme ve Modelleme Projesi"nin sonuçları açıklandı.Ktü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'

Trabzonlu'nun yaşam kalitesi haritası çıkarıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesince (KTÜ) yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Trabzonda Yaşam Kalitesini Geliştirme ve Modelleme Projesi"nin sonuçları açıklandı.

Ktü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, kendisinin koordinatörlüğü, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Şeker'in akademik danışmanlığında yürütülen "Trabzonda Yaşam Kalitesini Geliştirme ve Modelleme Projesi"nde, yaşam kalitesiyle ilgili Trabzon'da 18 ilçeye ait 7 farklı alanda 200'ü geçen veri toplandığını ve bir veritabanı oluşturulduğunu belirterek, "Oluşturulan veri tabanında Trabzon'da 18 ilçeye ait yaşam kalitesi haritası çıkarıldı" dedi.

Analizler sonucunda Trabzon'da yaşam kalitesi endeksi hesaplanarak ilçeler arasında sıralama yapıldığını ifade eden Ulusoy, "Trabzon'da ilçeler arasında yapılan yaşam kalitesi endeksinde ilk sırada merkez ilçe yer alırken Akçaabat ikinci, Yomra üçüncü, Beşikdüzü dördüncü sırada geldi. Listenin sonunda ise Köprübaşı, Hayrat ve Dernekpazarı sıralandı" diye konuştu.

Ulusoy, demografik yapı endeksinde merkez ilçe, Beşikdüzü ve Sürmene'nin ilk sıralarda yer aldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Çaykara, Hayrat ve Şalpazarı ise son sıraları paylaştı. Eğitim endeksinde ilk sıralarda merkez ilçe, Beşikdüzü ve Akçaabat, son sıralarda ise Köprübaşı, Hayrat ve Şalpazarı yer aldı. Sağlık endeksinde Yomra, merkez ilçe ve Çaykara listenin başında iken Arsin, Beşikdüzü ve Hayrat listenin sonunda yer aldı. Sosyal yaşam endeksinde merkez ilçe, Akçaabat ve Yomra ilk sıralarda, Köprübaşı, Hayrat ve Dernekpazarı son sıralarda yer aldı."

Düzköy, Hayrat ve Yomra'nın güvenlik endeksinde öne çıktığını ifade eden Ulusoy, "Merkez ilçe, Sürmene ve Dernekpazarı güvenlik endeksinde sonlarda konumlandı. Merkez ilçe, Akçaabat ve Yomra çevre ve altyapı endeksinde ilk sıralarda, Köprübaşı, Tonya ve Hayrat ise son sıralarda yer aldı. Ekonomik yapı açısından ise ilk sıralarda merkez ilçe, Akçaabat ve Arsin gelirken, Şalpazarı, Dernekpazarı ve Çarşıbaşı son sıralardadır" ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında Trabzon'da 18 ilçe düzeyinde bin 500 hane halkı anketi yapıldığını kaydeden Ulusoy, ankette aile yaşamı ve konut, iş hayatı, sağlık, güvenlik ve kentsel memnuniyet alanında katılımcılara sorular yöneltildiğini söyledi.

Doç. Dr. Murat Şeker ise projede elde edilen verilerle ilgili sunum yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel