Trabzonlulara Müdürlükten uyarı

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Trabzon'da yaşanacak su kesintisi dolayısıyla vatandaşların dikkat etmesi gereken konuları içeren açıklama yaptı.     Açıklamada, Trabzon Belediye Başkanlığı'nın sorumluluğunda tüketime sunulan içme-kullanma suyunun, isale hat

Trabzonlulara Müdürlükten uyarı

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Trabzon'da yaşanacak su kesintisi dolayısıyla vatandaşların dikkat etmesi gereken konuları içeren açıklama yaptı.     

Açıklamada, Trabzon Belediye Başkanlığı'nın sorumluluğunda tüketime sunulan içme-kullanma suyunun, isale hattında 14 Ekim günü başlatılacak çalışmaya istinaden şehrin 29 mahallesinde 3 ile 5 gün arasında yapılacak su kesintisi sırasında halk sağlığının korunması ve su kesintisinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması için yerel yönetim, vatandaşlar ve ilgili kurum kuruluşlarca gereken tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.     

Su kesintisi dolayısıyla dikkat edilmesi gereken konular şöyle sıralandı:     

''Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla, kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalı. Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalı. Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon gibi kaynaklardan içme suyu temin edilmemeli. Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalı. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmeli. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmeli. Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet gibi yerlerin temizliğinde kullanılmalı.     

Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacaksa tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalı. Beslenme amacıyla evlere giren ve çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyvenin yıkandıktan sonra 1'lik klor solüsyonundan 1 litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmeli. Ambalajlı su kullanılacaksa Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmeli. Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden yüzde 1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir. Evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmalı. Kişisel temizliğe, özellikle el temizliğine mutlaka dikkat edilmeli. Görülebilecek ishal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Kaynağı bilinmeyen buzların kullanılmasından ve tüketilmesinden kaçınılmalı. Özellikle su kesintilerinin hemen sonrasında kullanılan sularla banyo yaparken duş kullanılmamalı dökme tarzı banyo yapılmalı.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel