Trabzonlu üç kardeşin kaderi

Özel Karadeniz Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Emre Cumhur Baykan, Opr.Dr. Öner Kurt, Opr.Dr.Tuncay Erden, Kardiyoloji Uzmanı Ufuk Ali Türk ve Anestezi Uzmanı Dr. Yavuz Selim Akıntürk'den oluşan ekip, meslek kariyerlerinde ilk kez üç kardeşi

Trabzonlu üç kardeşin kaderi

Özel Karadeniz Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Emre Cumhur Baykan, Opr.Dr. Öner Kurt, Opr.Dr.Tuncay Erden, Kardiyoloji Uzmanı Ufuk Ali Türk ve Anestezi Uzmanı Dr. Yavuz Selim Akıntürk'den oluşan ekip, meslek kariyerlerinde ilk kez üç kardeşin 11 gün içinde arka arkaya By-Pass ameliyatı olmalarına şahit olduklarını belirterek bunun kendileri için önemli bir tecrübe olduğunu söylediler.

Dr. Emre Cumhur Baykan, Tok kardeşlerden Avni Tok'un (68) bir süre önce kalp krizi teşhisi ile hastaneye müracaat ettiğini belirterek şöyle konuştu. "Kendisini hemen By-Pass ameliyatına aldık. Daha sonra diğer iki kardeşi aynı şikayetlerin kendilerinde de olduğunu bize anlatmasının ardından onlara da anjiyografi yaptırdık. Ameliyat kararı alınmasının ardından iki kardeşe de By-Pass yaptık. Meslek kariyerimde ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Daha önce iki kardeşe By-Pass yaptık ancak üç kardeş bizim için büyük bir sürpriz oldu."

Üç kardeşin hastalıklarının genetik olabileceğine dikkat çeken Dr. Baykan, şunları söyledi: "Genel anlamda ailevi yatkınlığı önemini vurgulamak açısından kıymeti var. Genetik geçiş olabilir ya da bazı genetik hastalıklar kalp hastalığına yol açabilir. Bazen olmayabilir."

Risk faktörleri hakkında da bilgi veren Dr. Baykan, hipertansiyon, şeker hastalığı (diyabet) kolesterol yüksekliği, irsiyet (genetik yatkınlık), yaşlılık, erkek cinsiyet, kilo fazlalığı stres ve hareketsizliğin kroner arter hastalığına risk oluşturan faktörler arasında yer aldığını söyledi.

SAĞLIKLARINA KAVUŞTULAR
Tok kardeşlerden Avni Tok, kardeşi ve ağabeyinin ameliyat olmasına kendisinin vesile olduğunu ifade ederek "Hastaneye gittiğimde, doktor bana 'kalp krizi geçiriyorsun' dedi. Çok şaşırmıştım. Daha sonra beni ameliyata aldılar. Kalbimin beş kroner damarına By Pass yapıldı" dedi. Şimdi çok iyi olduğunu anlatan Avni Tok, sözlerine şöyle devam etti: "Ağabeyim ve kardeşim ziyaretime geldiği zaman aynı şikayetlerin kendilerinde olduğunu bana söylediler. Ben de kendilerine hemen muayene olmalarını önerdim.

Ameliyat olmalarına ben vesile oldum. Eğer ben doktora gidip ameliyat olmasaydım bunlar doktora gitmeyecekti. Şimdi onlarda ameliyat oldu. Sağlıklarının iyi olması beni ayrıca mutlu etti. Doktorlarıma teşekkür ediyorum."

Ağabey Hacı Arif Tok (77) da kardeşi sayesinde tedavi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kardeşimdeki aynı şikayetler ben de olduğu için muayene oldum. Sonrasında anjiyo oldum ve üç damarıma kroner By Pass operasyonu yapıldı. Şimdi çok iyiyim. Doktorlarıma teşekkür ediyorum."

Kardeşlerden Erol Tok (65) da iki ağabeyi sayesinde cesaretlenip ameliyat olduğunu belirterek "Ben de bir şey yok dedim, ancak daha sonra altı damarın tıkalı olduğu anlaşıldı. By Pass oldum, şimdi çok iyiyim. Doktorlarımın ve ağabeyimin sayesinde sağlığıma kavuştum" dedi.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel