Gümüşhane'de heyelan tehlikesi

Gümüşhane'nin İnönü Mahallesi Mordut mevkiinde 9 Ağustos günü meydana gelen ve 6 evin yıkıldığı heyelanın ardından aynı bölgede bahar yağmurlarının ardından yeniden hareketlenme meydana geldi. Heyelanlı bölgede yapılan çalışmaların ardından kış ve bahar m

Gümüşhane'de heyelan tehlikesi

Gümüşhane'nin İnönü Mahallesi Mordut mevkiinde 9 Ağustos günü meydana gelen ve 6 evin yıkıldığı heyelanın ardından aynı bölgede bahar yağmurlarının ardından yeniden hareketlenme meydana geldi.

Heyelanlı bölgede yapılan çalışmaların ardından kış ve bahar mevsiminde yağan yağmurlarla birlikte bölgenin üzerinden geçen yolda yaklaşık 1,5 metrelik çökme meydana geldi.

Daha önce meydana gelen heyelanın ardından oluşturulan komisyonda görevli Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dokuz, bölgede yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kütle hareketlerini; yer çekiminin etkisi altında kazı, aşındırma gibi olaylara bağlı olarak yamacın tekrar kendini dengelemek için yaptığı hareketler olarak tanımladı.

Yrd. Doç. Dr. Dokuz, heyelanlı bölgede daha önce yapılan kazı çalışmaları ile topuğun aşındırıldığını, o bölgeden malzeme alındığından ve daha öncekinden yüksek bir açıyla yapılan şevin etkisi ile yamacın buna verdiği tepkinin de hızlı bir hareket şeklinde gerçekleştiğini söyledi.

Normal şartlarda bütün yamaçların sürekli dinamik bir denge altında yavaş yavaş daha alt katlara doğru inmeye ve eğimlerini azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Dokuz, "Bütün yamaçların eğimi, daha düşük eğim açılarına ulaşma yönünde sürekli hareket halindedir. Ancak biz bunu hissetmeyiz. Çünkü doğal olaylarla meydana gelen şev açısı artmaları hissedilmeyecek açı değerlerinde olur. Dolayısı ile yüzey hareketleri de hissedilmeyecek şekilde meydana gelir. Ancak kazı çalışmalarında olduğu gibi çok büyük miktarlarda bir kütleyi çok kısa bir sürede siz alırsanız ve şev açısını yükseltirseniz bu durumda da yamacın ya da şevin tepkisi buna daha hızlı bir şekilde meydana geliyor.

Dolayısıyla hissedilir bir yamaç hareketi oluyor. Yamacın tam dengeye ulaşmış olması, daha stabil bir hale gelmiş olması bir anlık hareketle olabilecek bir şey değil. Yani bir hareket meydana geldi yamaç tamam dengeye kavuştu denemez. Bu uzun bir süreç biz buna jeolojik süreç diyoruz. Binlerce yıl alabilir. Dolayısı ile bu hareket bundan sonra da burada devam edecektir. Ama ilk hareket kadar büyük olacak mı? Olacağı kanaatinde değilim. Özellikle bahar aylarında hareketlenme olacaktır. Çünkü kış sezonundan sonra karın erimesi, yağışın yöreye bolca yağmış olması, taneler arasındaki sürtünmenin azalmasına dolayısı ile yamacın hareketlenmesine sebep oluyor. Biz bu hareketleri daha çok bahar aylarında beklememiz lazım" dedi.

Bölgedeki hareketin bir fay yüzeyi boyunca meydana geldiğini belirten Dokuz, bir fayda iki tane blok olduğunu bunlardan birisinin bu yüzeyin üzerinde kalan blok, diğerinin de altta kalan blok olduğunu bildirerek, "Şu anda burada yüzeyin üzerinde kalan blok tamamen serbest kalmış durumda. Kendisine topuk oluşturmaya çalışıyor yani kendisini dengelemeye çalışıyor. Dolayısı ile buranın dengeli olabilmesi için fay yüzeyi üzerinde kalan blokun tamamen kaldırılarak kademeli bir şekilde yamaç eğiminin düşürülmesi ile mümkün olabilir" diye konuştu.

Öte yandan bölgede yapılan setleri vatandaşların mahalle geçişi olarak kullandığı gözlemlenirken, meydana gelebilecek bir heyelan durumunda yoldan geçen araçların zarar görmemesi için belediye yetkilileri tarafından karayolunun kenarına bent yapıldı.

Gümüşhane Belediyesi'nin arsa üretme çalışması için ihalesini yaptığı bölgede yüklenici firmanın çalışma yaptığı esnada 9 Ağustos günü heyelan meydana gelmiş ve Trabzon-Erzurum karayolu bir süre trafiğe kapatılmıştı. Can kaybının meydana gelmediği heyelanda 6 ev yıkılırken, bölgenin üst tarafında bulunan evler boşaltılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel