Trabzonda Yayla Koruma Altında

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), yürüttüğü, ''Doğu Karadeniz Havzası Küçük Ölçekli Hibe Programı'' kapsamında, ikinci desteğini, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği'nin, ''Trabzon-Ağaçbaşı Yaylası Turbalığı'nı (düz, bataklık arazi) korumayı a

Trabzonda Yayla Koruma Altında

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), yürüttüğü, ''Doğu Karadeniz Havzası Küçük Ölçekli Hibe Programı'' kapsamında, ikinci desteğini, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği'nin, ''Trabzon-Ağaçbaşı Yaylası Turbalığı'nı (düz, bataklık arazi) korumayı amaçlayan'' projesine destek veriyor.

Kafkasya Ulusal Koordinatörü Başak Avcıoğlu'dan alınan bilgiye göre, WWF-Türkiye, söz konusu hibe programı kapsamında Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği'nin, Trabzon-Köprübaşı'ndaki ''Ağaçbaşı Yaylası Turbalık Alanın Jeolojik ve Ekolojik Miras Olarak Koruma Altına Alınması'' projesine destek verecek.

Projeyle, yüksek irtifada nadir görülen turbalık ekosisteminin, koruma altına alınmasının hedeflendiğini belirten Avcıoğlu, ''Köprübaşı İlçesinin güneyindeki dağlar üzerinde, 2 bin 100 metrede iki su havzası arasında bir platoda yer alan turbalık, 17,5 hektarlık bir alanıyla Türkiye'deki en büyük turbalıklar arasında'' dedi.

Ağaçbaşı Yaylası turbalığının, ülke çapında nadir turbalık bitki türleri açısından zengin bir floraya sahip olduğuna dikkat çeken Avcıoğlu, orada zehirli biberiye, böcek yiyen bitkilerden Drosera türleri, pamukotu, kurtayağı, kara ot gibi Türkiye florasındaki önemli bitkilerin yetiştiğini söyledi.

Başak Avcıoğlu, biyolojik çeşitlilik açısından ve nadir bir ekosistem olması dolayısıyla son derece önemli bir alan olmasına karşın, Ağaçbaşı Yaylası turbalıklarının, tehdit altında bulunduğunu ifade ederek, ''Halkın yakacak, son yıllarda da artan ticari amaçlarla alandan turba alımı nedeniyle baskılar artıyor. Herhangi bir koruma statüsünün de bulunmayışı ve yakındaki 7 yaylanın da alanı kontrolsüzce kullanması turbalıklara zarar veriyor'' diye konuştu.

Avcıoğlu, söz konusu projeyle, alandan yakacak elde eden yöre halkına yönelik sürdürülebilir alternatif çözümler sunma, ticari amaçla turbalık çıkarılmasını kontrol etme, turbalığa uygun bir koruma statüsü kazandırma ve turbalıkların önemi konusunda halkı bilinçlendirmenin de amaçlandığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel