Trabzon-Rize sınır kavgası

RİZE'nin Kaçkar Dağları'nda Heliksi organizasyonu yapan İsviçreli şirket, Trabzon'un Uzungöl Beldesi'nde aynı faaliyeti yürüten firmayı, sınır ihlalinde bulunarak Rize yaylalarında kayak yaptırdığı gerekçesiyle Rize Valiliği'ne şikayet etti. Rize Valiliği

Trabzon-Rize sınır kavgası
RİZE'nin Kaçkar Dağları'nda Heliksi organizasyonu yapan İsviçreli şirket, Trabzon'un Uzungöl Beldesi'nde aynı faaliyeti yürüten firmayı, sınır ihlalinde bulunarak Rize yaylalarında kayak yaptırdığı gerekçesiyle Rize Valiliği'ne şikayet etti.

Rize Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuran İsviçreli Turkey Heliksi firması ile Ayder Turizm, Trabzon'un Uzungöl Beldesi'nde helikopterle kayak faaliyeti yapan Anatolia adlı firmaya ait helikopterlerin sınır ihlali yaparak Rize sınırları içerisindeki yaylalarda izinsiz uçup sporculara kayak yaptırdığı şikayetinde bulundu. Trabzonlu grubun Rize bölgesinde çekilmiş görüntü ve fotoğraflarını delil olarak sunan firmanın başvurusu üzerine inceleme başlatıldığı belirtildi.

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize sınırları içerisindeki Kaçkar dağlarında helikopterle kayak sporu yapmaya tek yetkili firmanın Ayder Turizm firması olduğunu belirterek, “Rize'de sportif amaçlı turizm faaliyeti yapmaya yetkili tek firma Ayder Turizm firması ile ortak faaliyet yürüten İsviçreli Turkey Heliski firmasıdır. Uzungöl'de aynı faaliyeti yürüten firmanın sınır ihlali yaparak Rize'de kayak yaptığı yönünde bize bir müracaat oldu. Müracaatları Jandarmaya bildirdik. Konu hakkında inceleme başlatıldı. Ancak helikopter uçuşları ve kayak faaliyeti yüksek rakımlı tepelerde yapıldığı için sınır ihlalini tespit etmek zor. Bize sunulan fotoğraf ve görüntüler incelenecek. İlgili firma bölgede helikopter uçuşları için bir izin almış olabilir ancak bunun yanında sportif amaçlı turizm faaliyeti yapma yetki belgesi de alması gerekiyor. Bu nedenle Rize sınırları içerisinde ilgili firmanın kayak yapması izni olmadığı için mümkün değil” diye konuştu.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Rize'nin Kaçkar dağlarında beş yıldır Helikopterle kayak sporu yapan Turkey Heliksi firması dağ rehberi Görkem Okur, Heliksi sırasında güvenliğin üst düzeyde tutulması gerektiğini söyledi. Okur, “Sporcuların kafalarında kask, sırtlarında ise özel donanımlı airbag çantaları var. Çantaların içerisinde hava yastığı bulunuyor. Olası bir çığ esnasında bu hava yastığı açılıyor. Bu hava yastığı sporcuyu çığdan koruyor. Sporcuların üzerinde vericiler var. Bu vericiler sayesinde alıcılara sinyal gönderiliyor. Böylece çığ altında kalan kişi çok kısa sürede bulunuyor. Bunun yanında çantalarda çığ sondası ve alüminyum battaniyeler var. Rehberlerde ise uydu telefonları bulunuyor. Kaçkarlarda belirlenen çeşitli noktalarda acil durum merkezleri oluşturuldu. Güvenlik tamamen ön planda” diye konuştu.

FRANSIZ KAYAKÇI ÖLMÜŞTÜ

Bilindiği gibi dün Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl Beldesi İspil yaylasında heliski yapan Fransız kayakçı Oliver Richard Romano çığ düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Romano'nun önce Rize'nin Ayder yaylası üst kesimlerinde hayatını kaybettiği ileri sürülmüş, daha sonra Uzungöl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanı içinde öldüğü belirlenmişti. Trabzon - Bayburt ve Rize'nin kesişme noktasında bulunan sözkonusu yaylaların sınırları sık sık arazi tartışmalarıyla da gündeme geliyor ve kesin sınırların belirlenmesi tartışma konusu oluyor.

Bu arada Romano'nun Trabzon Adli Tıp Kurumu'nda bekletilen cesedinin, işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle pazartesi günü ülkesine gönderileceği belirtildi. Trabzon Adli Tıp Kurumu yetkilileri, “Çaykara savcılığı Fransız konsolosluğuna durumu bildirdi. Bazı bürokratik işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Cesedin ancak pazartesi günü gönderilebileceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Bu arada Romano'nun ilk otopsi bulgularına göre kar altında kaldığı sırada boğularak ve başına aldığı hafif darbeler sonucu öldüğünün tespit edildiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel