Trabzon gözünü onlara dikti!

Trabzon, Kafkaslar ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin yanı sıra Körfez ülkelerinden bölgeye gelen turistlerin sağlık hizmetlerini karşılamak için harekete geçti.Trabzon’un sağlık turizminde rotasını belirleyecek olan çalıştay için kamu, sivil toplum ve ö

Trabzon gözünü onlara dikti!

Trabzon, Kafkaslar ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin yanı sıra Körfez ülkelerinden bölgeye gelen turistlerin sağlık hizmetlerini karşılamak için harekete geçti.

Trabzon’un sağlık turizminde rotasını belirleyecek olan çalıştay için kamu, sivil toplum ve özel sektör bir araya gelerek ilk toplantılarını yaptı. 

Toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sağlık Dr. Mustafa Kasapoğlu, Trabzon Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner ile kamu ve özel hastane temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sağlık turizmi alanında Trabzon’un bir stratejisinin oluşması için çaba sarf ettiklerini ve devamında da bir eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut hastanelerin durumunun tespit edilip hastanelerin hangi alanlarda ön plana çıktığının ortaya konulması gerektiğini dile getiren Hacısalihoğlu, Trabzon’a gelen yabancı turistlere bu konuda bir bilgi akışı sağlanması çalışmalarına ağırlık verilmesi önerisinde bulundu.

SAĞLIK TURİZMİNDE GÜVEN ÖNEMLİ

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, sağlık turizmi açısından Trabzon’un yeni adımlar atmakta olduğunu belirtti. Kaldırım, yabancı turistlere sağlık hizmeti verilmesi konusunda mevzuat düzenlemelerinin uyumlu hale getirilmesinde mesafe alınmasının sektörün gelişmesine katkısının büyük olacağını vurguladı. Trabzon’un ciddi bir sağlık turizmi altyapısı bulunduğunu kaydeden Çetin Oktay Kaldırım, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin sektörün gelişmesinde önemli rol oynadığını dile getirdi.

Kaldırım, “Trabzon’un sağlık turizmi altyapısının yapılacak olan analizleri ile çok iyi tespit edilmesi gerekiyor. Sağlık turizminde güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlememiz şart. Eksikliklerimizi buna göre tamamlaması gerekmektedir. Sağlık turizminde başarılı olduğumuz alanları çok iyi ortaya koyabilmeliyiz. Sektörün en önemli yanının güven olduğunu ve dolayısıyla güveni sağlayıcı adımların atılması gerekiyor” dedi.

Kaldırım, Trabzon’un Körfez ülkeleri ile turizmde çok mesafe aldığını, 200 binlere ulaşan turist sayısının yüzde 1’inin dahi sağlık turizminde kazanılmasının başlangıç olarak çok iyi olacağını kaydetti.Sektörün tüm fonksiyonları ile sağlık turizmine adapte edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Kaldırım, “Sağlık turizmi sektöründe Trabzon çok mesafe alacaktır. Çok gönüllü bir ekip var. Gerek kamu ayağı, gerekse özel sektör güzel bir işbirliği sağlıyor. Trabzon bu çalışmalar ile sağlık turizminde iyi bir noktaya getireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİ EKONOMİSİ 350 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sağlık Dr. Mustafa Kasapoğlu ise dünyada sağlık turizmi ekonomisinin 350 milyar dolara ulaştığını, Türkiye’nin bu pastanın belli bir kısmına talip olduğunu, Trabzon olarak bu sektörde en azından komşu ülkelerimizdeki ihtiyaçlara cevap vererek pay alınması gerektiğini dikkat çekti.

Dr. Kasapoğlu, sağlık turizminde Trabzon olarak ön planda tutulacak branşların belirlenmesi gerektiğini ifade ederek “Örnek olarak, diş, göz, plastik cerrahi gibi alanlar ön plana çıkartılabilir. Bir branşta Trabzon olarak öne çıkalım. Ve şehrin kazanımı olarak bunu görelim. Bu hedeflerimiz ülkelere göre de artabilir. Örneğin Gürcistan’ın ihtiyaçları konusunda birkaç alanda ön plana çıkabiliriz ” şeklinde konuştu. Trabzon’un turizm açısından hareketli bir bölgede bulunduğunu ifade eden Dr. Kasapoğlu, turistlerin de sağlık ihtiyaçlarının tespit edilerek bu alanda da hizmet verilebileceğini kaydetti.

TRABZON’A EN FAZLA GÜRCÜLER TEDAVİ OLMAYA GELİYOR

Trabzon Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner de illere göre yabancı hastaların dağılımı ile rakamlar verdi. Yabancı hasta sıralamasında Antalya’nın 87 bin 167 ile ilk sırayı aldığını belirten Güner, Antalya’yı 68 bin 842 hasta ile İstanbul ve 18 bin 926 hasta ile Ankara’nın izlediğini söyledi. 2013 yılı verilerine göre, Trabzon’a gelen yabancı hasta sayıları ile ilgili de bilgiler veren Güner, ilk sırayı 366 kişi ile Gürcistan’ın aldığını, Gürcistan’ı 257 kişi ile Azerbaycan’ın, 216 kişi ile Suudi Arabistan’ın, 77 kişi ile Almanya’nın ve 69 kişi ile Rusya Federasyonu’nun izlediğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel