Trabzon Çukurçayır'da katliam!

Trabzon'un Çukurçayır Beldesine her gün dikilen yeni binalar yeşil alanları adeta katlediyor.Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, Çukurçayır’da yapılan binaların zemin etütlerinin zamanında rant uğruna yapılmadığını belirterek “Çür

Trabzon Çukurçayır'da katliam!

Trabzon'un Çukurçayır Beldesine her gün dikilen yeni binalar yeşil alanları adeta katlediyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, Çukurçayır’da yapılan binaların zemin etütlerinin zamanında rant uğruna yapılmadığını belirterek “Çürük zeminlere konulan binalar bu gün bir bir çatlamaya başladı. Bu çatlamaları ise sıvalarla kapatıyorlar” dedi.

Trabzon’un Çukurçayır Beldesine her gün dikilen yeni binalar yeşil alanları adeta katlediyor.

Trabzon’un Çukurçayır Beldesinde yeşil alanların katledilerek yeni binaların dikilmesine oda başkanlarından da ağır eleştiriler geldi. Çukurçayır Beldesinde yapılan binalarla ilgili açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri odası Başkanı Semih Peker, Çukurçayır Beldesinin artık çivisinin çıktığını belirterek, “Buraya yapılan binaların en baştan iyi bir şekilde imar edilmesi gerekiyordu.

Ancak yapılmadı ve gökdelenler sıra sıra dizilmeye başlandı. Hiçbir zemin araştırması yapılmadı. Şimdi ise bu binalar insanlara çok normal gelmeye başladı. Bu beldede zayıf zeminler var bunların iyi bir şekilde araştırılması gerekiyor.

Sondaja dayalı zemin etütleri mutlaka yapılmalı. Bunlar tamamen belediyenin göreviydi ancak yapılmadı. Şimdi ise bu binalarda çatlamalar meydana geliyor ve bu çatlaklar sıva ile kapatılıyor. Bu zamana kadar yapılanlar yanlışlar artık geçti ancak bundan sonra yapılacak olanların mutlakla zemin etütlerinin yapılması ve yeşil alanların başka yerlere kaydırılmaması gerekiyor” dedi.

RANTA PEŞİNDE OLDULAR
Bu binaların ranta dayalı politikalar sonucunda kurulduğunu belirten Peker, “Çukurçayır’ı uydu kent yapalım diye düşünülmemiş. Buruda ne kadar çok para kazanırız diye düşünülmüş.

Çünkü Yeşil alanlara değer vermiyoruz. Biz bu beldede bulunan yeşil alanları bırakmıyoruz bunlar hem görselliktir hem de şehir ideolojisi açısından önemlidir.

Ama biz ne yapıyoruz bina dikmek için var olan yeşil alanları başka yerlere kaydırıyoruz ve her geçen gün yeni binaların dikilmesine göz yumuyoruz. Aslında Trabzonlular Rize’ye bakarak örnek almalıdırlar. Yeşil alan yok dereler kapatıldı ne oluyor bir yağmur yağınca her yeri sel alıyor” ifadelerini kullanarak yetkilileri uyardı.

ESKİ UYGULAMA KATLİAMDIR
Konuyla ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisleri odası Başkanı Mustafa Yaylalı ise, “Çukurçayır’da yeni yapılan binalar genelde 1.60 emsal ile yapılaşmaktadır. Daha eski yapılaşmalar bu emsalin üzerinde idi.

Son zamanlardaki 1.60 emsal uygulaması bile aslında yapılaşmanın yoğun olduğunu göstermekle beraber eski uygulamanın tam bir katliam olduğunu da bir kez daha bizlere göstermiştir. Yüksek katlı uygulamalar arazide yeşil alan artmasını sağladığı için, Trabzon genelinde bu uygulama doğru olduğu düşüncesindeyiz.

Sondaj çalışmalarına da açıklık getiren Yaylalı, “Artık sondaj çalışmaları maliyeti oldukça düştüğünden, sondajlı zemin etüd raporları ve jeeolojik etüdler eskiye nazaran daha sağlıklı çıkmaktadır. Bu yönden ilgili meslek mensuplarına güvenmekteyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel