Temel iç piyasa için bordo-mavi üretildi

Trabzon ve İngiltere'deki birer meslek lisesi arasında yürütülen proje kapsamında öğrenciler, uluslararası ticaret için şirket kurdu.İngiltere'den Türkiye'ye cips ve şekerleme ürünleri ithal, Türkiye'den İngiltere'ye ise ''Temel'' adı verilen ve İngiltere

Temel iç piyasa için bordo-mavi üretildi

Trabzon ve İngiltere'deki birer meslek lisesi arasında yürütülen proje kapsamında öğrenciler, uluslararası ticaret için şirket kurdu.

İngiltere'den Türkiye'ye cips ve şekerleme ürünleri ithal, Türkiye'den İngiltere'ye ise ''Temel'' adı verilen ve İngiltere'nin beş futbol takımının renklerinde hazırlanan maskot bebekleri ihraç edecek 
 
Trabzon ve İngiltere'deki birer meslek lisesinde eğitim gören öğrenciler, kurdukları şirket ile ithalat ve ihracat yaparak uluslararası ticareti öğrenmeye çalışacak. 
     
Trabzon Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ile İngiltere'nin Nottingham kentinde pastacılık alanında mesleki eğitim veren Kımberley School arasında, öğrencilerin uluslararası ticareti ve iş yönetimini kavramaları amacıyla destekleyen Achıevers International'ın organizasyonunda uluslararası ticaret projesi geliştirildi. 
     
Proje çerçevesinde her iki okulda öğretmenler danışmanlığında 15 öğrenci tarafından yönetilen eğitim şirketi kuruldu. Trabzon'da kurulan ''East Blacksea Trade Group'' adlı şirket, ihraç etmek amacıyla ''Temel'' adı verilen maskot bebek üretiyor. 
   
İngiltere'deki öğrencilerin hazırladığı cips ve şekerlemeleri de ithal edecek şirket, okulun talebi üzerine Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal ve okulun bulunduğu kentin takımı olan Nottingham Forest takımlarının forma renklerinde ürettiği maskot ''Temel''i ihraç edecek. 
  '
Temel'' iç piyasa için bordo-mavi üretildi   
     
Projenin koordinatörlüğünü yürüten İngilizce öğretmeni Anıl Erol,yaptığı açıklamada, amaçlarının öğrencilere uluslararası ticaretin nasıl yapılabileceğini öğretmek ve İngilizce becerilerini geliştirmek olduğunu söyledi. 
     
İngiltere'deki okulla takas yöntemiyle ticari faaliyet gerçekleştireceklerini belirten Erol, ''Bu yolla hem eğitim yapıyoruz hem de kültürel kaynaşma sağlıyoruz. Eylül ayında başlayan faaliyetimiz, haziran ayı itibariyle sona erecek'' dedi. 
     
Erol, ihraç edecekleri ürünün Trabzon ile özdeşleşmiş olmasını istediklerini ifade ederek, ''Öğrencilerle fikir alışverişinde 'Temel' adını verdiğimiz maskotu üretmeye karar verdik'' diye konuştu. 
     
Proje sayesinde öğrencilerin keyif alarak kültürler arası kaynaşma yaşadığını ve böylece ufuklarının genişlediğini anlatan Erol, şunları kaydetti: 
   
''Maskotu iç piyasada satıp projemize sermaye sağlamak için maskotu bordo-mavi renklerde ürettik. Öğrencilerimizin yakınları ya da komşuları tarafından hazırlanan maskotları satarak elde ettiğimiz parayla İngiltere'ye göndereceğimiz maskotlar için gerekli malzemeleri temin ettik. Öğrencilerimiz proje sayesinde nasıl iş kurulabileceğini, hangi aşamalardan geçilmesi gerektiğini öğreniyor. Ticaretin zorluklarını, işin mutfağında bulunarak öğrenmeye devam ediyorlar.'' 
     
Şirketi öğrenciler yönetiyor    
     
Şirketin genel müdürü Makine Bölümü 10. sınıf öğrencisi Muammer Can Kutluyıl, arkadaşlarını yönlendirip, projeyi yürütme çabasında olduğunu söyledi. 
     
Projenin kendilerine ticareti öğrenmede katkı sağladığını belirten Kutluyıl, ''Ayrıca İngilizce eğitimimizi de gerçekleştiriyoruz. Yöremizi tanıtmak ve daha önce bu tür bir projede yapılmamışı yapmak için yola çıktık'' dedi. 
     
Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencisi olan ve şirkette genel sekreterlik görevini yürüten Oğuz Kağan Koç, İngilizcesi iyi olanlardan takım oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, ''Ticaret bakımından güzel işler yapıyoruz. Kolay olmasa da bir şey başarmak istiyoruz. Türk'ün gücünü dünyaya göstermek istiyoruz. Bu bakımdan güzel bir iş yaptığımıza inanıyorum'' diye konuştu. 
     
İnşaat Bölümü 10. sınıf öğrencisi, ürün müdürü Gamze Güleryüz, ''Temel'i başka ülkelere yolculuk ediyormuş misali farklı renklere büründürdük'' dedi. 
     
Şirkette personel müdürü olarak görev yapan Makine Bölümü 10. sınıf öğrencisi Emre Öztürk, proje sayesinde öz güveninin arttığını vurgulayarak, ''Müdürlüğü çok üst düzey bir şey zannediyordum ama şimdi yapabildiğimi gördüm. Böylece ileride daha yüksek yerlere gelebileceğimi düşünüyorum. Ekip olarak çalışmak önemli. Birinin yapamadığı işi diğeri yapabiliyor'' diye konuştu. 
     
Harita Kadastro Bölümü 9. sınıf öğrencisi olan ve projede asistan olarak çalışan Selda Sali ise projede yer aldığı için mutlu olduğunu belirterek, ticaretin kolay olmadığını ancak isteyen herkesin bunu başarabileceğini öğrendiğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel