Samsun'da 2500 Yıllık Tarih

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan Oymaağaç Höyük'teki kazı çalışmaları sürüyor.Gerda Henkel Vakfı, Dresden Teknik Üniversitesi, Knödler-Decker Vakfı ve Prof. V. Haas'ın destekleri ile Vezirköprü Oymaağaç köyünde bulunan Oymaağaç Höyük'te, Berlin Üniv

Samsun'da 2500 Yıllık Tarih

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan Oymaağaç Höyük'teki kazı çalışmaları sürüyor.

Gerda Henkel Vakfı, Dresden Teknik Üniversitesi, Knödler-Decker Vakfı ve Prof. V. Haas'ın destekleri ile Vezirköprü Oymaağaç köyünde bulunan Oymaağaç Höyük'te, Berlin Üniversitesi'nden Doç Dr. Rainer Czichon ve ekibince 2005-2006 yıllarında başlatılan yüzey çalışmalarından sonra 15 Ağustos 2007 tarihinde başlatılan kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastlandı.

Hititlerin kutsal kenti "Nerik" olduğu düşünülen höyükte, geçen yılki çalışmalar sırasında, bir idol, iki adet Hititçe tablet, mühür baskıları gibi önemli bulgular elde edilmişti. Bu yıl da başlatılan kazı çalışmalarında höyüğün kutsal kent "Nerik" olduğunu destekleyecek buluntularına ulaşılmaya çalışılacak.

İlk buluntuların Demirçay'a ait olduğunu ikinci bölümdeki kazı çalışmalarında ortaya çıkan kerpiç duvarları takip ederek Hitit Çağı'na ait Hitit Mabet'i ortaya çıkarmak olduğunu belirten Arkeolog Sezer Seçer, ilk etap çalışmalarında ortaya çıkan mezardan 15 iskeletin Helenistik dönemine ait olduğu düşünüldüğünü, mezarda çocuk iskeletlerinin çoğunlukta olduğunu ifade ederek, küpe, filint kesici çakmak taşı gibi rastlanan bulguların Demir Çağı'na, kazıda bulunan ve dokuma malzemesi olarak kullanılan ağırşakın da Hitit dönemine ait olduğunu söyledi.

Kazılarda ortaya çıkan çatısı yanmış kalın kerpiç ve taş duvarlı yapının önemli bir binayı ortaya çıkaracağını, bunun da yanmış ağaç kütüklerinin Amerika'da bulunan Covell Üniversitesi'ndeki incelemeler sonucunda hangi döneme ait olduklarını öğreneceklerini anlatan Seçer, bu bulguların kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Ekip Başkanı Doç. Dr. Rainer Czichon ise Oymaağaç Höyük'te en az 2500 yıllık bir geçmişin olduğunu, bununda Eski Tunç, Orta Tunç, Yeni Tunç ve Hitit dönemine ait bulgulara ulaştıklarını kaydetti. Burada bulunan buluntuların Oymaağaç Höyük'ün MÖ 1000-600 yıllarına dayandığını, buranın Hititlerin en kuzeyde bulunan yerleşim yeri olduğunu ifade eden Czichon, çalışmalara 15 ağustos itibariyle başladıklarını, ekipte arkeologların yanı sıra, topografya, Hititoloji ve jeoloji gibi alanlarda da bilim adamlarının
bulunduğunu dile getirdi.

Czichon, "Oymaağaç Höyük ve çevresini çok yönlü olarak araştırıyoruz. Şu anda emin olmamakla birlikte 4 maddelik kanıt doğrultusunda Oymaağaç Höyük'ün Hititlerin kutsal şehri Nerik olduğunu düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile 8 kişilik ekibimiz ve bakanlık temsilcisi Necati Kozalak'ın katılımıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu yılki çalışmalarımız 5 Ekim'de sona erecek. Oymaağaç Höyük'te çalışmalarımızın kaç sene süreceğini bilemiyorum ama en az 10 yıl sürebileceğini düşünüyorum" dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel