Pelitli'ye büyük haksızlık yapıldı

Trabzon'un Pelitli Beldesi'nin Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı, Hrant Dink suikastının ardından beldenin toparlanmasının bir hayli zor olduğunu ve bu olayın belediyenin yürütmesi gereken birçok hizmeti de aksattığını belirterek Pelitli'nin belediye önderliğ

Pelitli'ye büyük haksızlık yapıldı

Trabzon'un Pelitli Beldesi'nin Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı, Hrant Dink suikastının ardından beldenin toparlanmasının bir hayli zor olduğunu ve bu olayın belediyenin yürütmesi gereken birçok hizmeti de aksattığını belirterek Pelitli'nin belediye önderliğinde yürütülen projelerle giderek istenilen seviyeye geldiğini söyledi.

Trabzon'un en büyük merkez beldelerinden birisi olan Pelitli'nin şu ana kadar hep ülke gündemine mal olan asayiş olaylarıyla anıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı, bunun sonucunda da beldenin haksız bir şekilde kötü bir üne sahip olduğunu dile getirdi. Pelitli'nin bu olayların etkisinden zor da olsa kurtulmayı başardığını belirten Kayıkçı, şimdilerde belediye önderliğinde gençlerin topluma kazandırılması, işsizlere iş imkanlarının sağlanması, annelik eğitimi ve çeşitli alt yapı yatırımlarıyla beldenin gündeme geldiğini ifade etti.

PELİTLİ'YE BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILDI

Hrant Dink suikastının ardından Pelitli'ye büyük haksızlıklar yapıldığını ve herkesin anormal bir şekilde üzerlerine geldiğini vurgulayan Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı, “Bu olayı başlatan insanlar şu anda adalete hesap vermektedirler. Türkiye'de her gün her şehirde birilerinin işlediği, birilerinin mağdur, birilerinin katil olduğu olaylar yaşanıyor. Ancak bu olayın bu derece gündeme gelmesinin tek nedeni öldürülen şahsın kimliğidir. Sıradan bir Türk vatandaşı vurulsaydı ne Pelitli bu kadar gündem olacaktı, ne de vuran kişi bu kadar sorgulanacaktı. Olayın faili başka bir yerden de çıkabilirdi ama buradan çıktı. Olayın katil zanlısı olduğu iddia edilen şahıs Pelitlispor'da top oynadı diye bu takım linç edildi. Pelitlispor, Polisevi'nin sahasında antrenman yapıyordu ama polis daha sonra bu takımı sahasına almadı. Anormal bir baskı oluştu. Spora, sanata, eğitime gençleri yönlendirerek kazanmak gerekirken spor faaliyetlerinin önü kesildi. Onlarca genç antrenman yapacak saha bulamadı. Medya anormal bir şekilde üzerimize geldi. Cevabını bilmediğimiz sorularla karşılaştık. Bir insanın bilgi birikiminde, aldığı sorumluluk alanı içinde yaptıklarının karşılığı olabilir. ancak biz bu beldenin güvenliğinden sorumlu insanlar değiliz ki bu soruların karşılığını bilelim. Pelitli Belediye Başkanı'na belediyecilik çalışmalarını sorun, eksikliğimiz varsa tamam. Farklı siyasi ilişkiler gündeme gelirse bu bizim bilebileceğimiz bir şey değildir” diye konuştu.

BELDENİN İMAR SORUNLARINI BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZDÜK

Hrant Dink suikastından sonra beldenin toparlanmasının hayli zor olduğunu, bu olayın belediyenin yürütmesi gereken birçok hizmeti de aksattığını dile getiren Başkan Kayıkçı, “Ülke gündemine damgasını vuran bazı olaylar sebebiyle kötü anılan bir bölgedeyiz. Ama bugüne kadar ortaya koyduğumuz çeşitli hizmetlerle giderek istediğimiz noktaya geliyoruz” dedi.
“Beldede eksik olan her şeye derinlemesine el attık” diyen Başkan Kayıkçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Beldede yağmur ve kanalizasyon suyu altyapısını yapıyoruz. Zeminin yüzde 50'si kaya olan bir bölgedeyiz. Toprak zemine göre burada maliyetler çok daha yüksek. Ama biz bunun üzerine bir şey kuracak olursak bu göz boyamaktan ibaret bir çalışma olacaktı. Altyapıda eksik olan her şeye derinlemesine el attık. Coğrafyanın yüzde 70'inde eksik vardı, bunu bitirmiş olduk. Pelitli daha önce Trabzon Belediyesi'ne bağlıydı. 1996'da belediye oldu. 2001'de yapılan revize imar planlaması ile uluslararası kriterlere bakılmadan bir plan ortaya konuldu. Bu planların sahici olması için bütün kurullardan olur gelmesi lazım. Havalimanı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden bir olur istenmedi. Çünkü böyle bir izin istenseydi, 2 kattan yüksek binalara izin verilmeyecekti. Bu durumda bize “Burada havalimanı yapılıyor, siz yüksek bina yapamazsınız” diyebilirdi. Bu bizim barınma kültürümüzle ilgilidir. Türkiye'nin genelinde bu var. Maalesef şehircilik kurallarına uymuyoruz.”

İMAR AFLARI YANLIŞ YAPILAŞMALARA ZEMİN HAZIRLADI

İnsanların “Başımıza yağmur yağmasın, soğuktan etkilenmeyelim” deyip gerisini önemsemediğini, bunun da belediyeleri zor durumda bıraktığını ifade eden Kayıkçı, “Gerisi önemsizdir mantığı ile konut yapıyoruz. Pelitli'de bir yangın çıksa sokaklarımızın yüzde 90'ına itfaiyeyi sokamayız. 1987'de imar affı gelmiş. Bu af, yanlış yapılaşmanın önünü açtı. Trabzon Belediyesi bir revize planı yaptı. 1996'da Pelitli kendi başına belediye olunca bütün bu standartları ortadan kaldırdı, her yerde katlar alıp başını gitti. Şehircilik ilkelerine uyulmadı. 4 metrelik yola 6 katlı binalar yapılmış. O noktadan sonra benim planı durdurmamın bir anlamı kalmadı. Çünkü yapılaşma bitmişti. Pelitli'nin imarı için yaptığımız çalışmalar ülkeye örnek olabilir. Yüzde 90'lık imar doluluğu olan bir beldeyiz. Buranın büyük bölümünü yeşile terk edeceğiz. Geri kalan alanda da show-room, alış-veriş merkezleri ve eğlence bölümleri açacağız. Bu ay sonuna kadar görüşmelerimizi tamamlayarak projeyi TOKİ'ye sunacağız. Zaten TOKİ şu anda beldemizin güneyinde 30-40 dönümlük bir yer bakıyor. Hem şehri doğuya doğru büyüteceğiz, hem de beldemiz gelişecek” diye konuştu.

BELDEDE ÇOK ÖNEMLİ SOSYAL PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

Meslek edindirme kurslarının önemli bir bölümünün Pelitli Beldesi'nde kurulduğuna işaret eden Başkan Kayıkçı, bu kursların beldeye çok şeyler kazandırdığının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Valilik, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte Meslek Edindirme Kursları düzenledik. Bu kurslarda kaynak, torna, ağaç işletmeciliği gibi meslekler öğretiliyor. Her işi yaparım diyen adam hiçbir işi yapamaz. Biz de 100 kadar gencimize bu kurslar sayesinde iş kazandırmaya çalışıyoruz. Operatör olan arkadaşlarımızdan bazıları iş makinesi aldı, müteahhitlik yapıyor. Trabzon'un en aktif, en faal gençlik merkezi beldemizde bulunuyor. Bir genç, okuldan arta kalan zamanını burada geçirebilecek. Sayın valimize bu projeleri başlattığı için teşekkür ediyoruz. Sosyal Hizmetler İl müdürlüğü ile kadınlarımız için toplum merkezi açtık. Aileleriyle, çocuklarıyla, eşleriyle sorunları olan kadınlar için istifade edebilecekleri bir sistem kurduk. Hocalarımız buraya gelip farklı alanlarda kendilerine bilgi veriyorlar. Pelitlispor'un tüm giderlerini biz karşılıyoruz. Minik takımdan A takıma kadar 5 kategorimiz var. Kapanmış olan Pelitli Tekvando Spor Kulübünü yeniden açtık. Pelitli'de şu anda 6-14 yaş arası 60 gencimiz tekvando yapıyor. Türkiye çapında onlarca birincilik aldık. Özkan Sümer'in de katkılarıyla beldede bir da halı saha açtık.”

15 BİN NÜFUS İÇİN ALDIĞIMIZ PARAYLA 25 BİN KİŞİYE HİZMET VERİYORUZ

Pelitli'de 25 bine yakın kişinin yaşadığını belirten Başkan Kayıkçı, “Resmi nüfusumuz 15 bin kişi olarak görünüyor. Gayri resmi nüfusumuz ise 22 ila 24 bin arasında değişiyor. İller Bankasından 15 bin kişilik para alıyoruz, ama yaklaşık 25 bin kişiye hizmet veriyoruz” dedi
Geleceğe dönük yatırımlar içinde en büyük zaman ve önemi 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'na ayırdıklarını dile getiren Başkan Ömer Kayıkçı, “Güney Çevre Yolu'nun sadece 1,5 kilometresi bizim beldemizden geçiyor. Değirmendere-Kaşüstü kısmının yapım onayını biz aldık. 2009'da bu yola kazma vuracağız. Konaklar'dan Yomra'ya kadar 150 bin kişilik yeni bir şehir oluşacak. Trabzon'un batısı bitmiş ancak doğu gelişebilir. Bu altyapılar, kentsel dönüşüm ve yol sayesinde 3 yılda biterek yepyeni bir kent ortaya çıkaracaktır. 2011 Olimpiyatları bizim için de önemli. Beş bin kişilik spor kompleksi yaptırıyoruz. Olimpiyatlarda burayı kullanıp daha sonra da dışarıdan gelecek takımlara açacağız. Kendi gençlerimiz de burada spor yapacak. Olimpiyat bizim için de farklı bir kalkınma hamlesi anlamını taşıyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler