Özak'tan enerji tasarrufu

Dünya piyasalarında enerji kaynaklarının giderek azalması, fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesi ve enerjiye harcanan paranın giderek artması üzerine ülkeler enerji tasarrufuyla ilgili değişik önlemler almaya başladı. Enerji açısından büyük ölçüde dışa

Özak'tan enerji tasarrufu

Dünya piyasalarında enerji kaynaklarının giderek azalması, fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesi ve enerjiye harcanan paranın giderek artması üzerine ülkeler enerji tasarrufuyla ilgili değişik önlemler almaya başladı. Enerji açısından büyük ölçüde dışa bağımlı olan ve yurt içi talebin yerli üretimle karşılanma oranının giderek azaldığı Türkiye'de de son yıllarda alternatif enerji kaynaklarına yönelmeler artarken, bir taraftan da tasarruf amaçlı tedbirler devreye sokuluyor.

Mevcut enerji kapasitesinin yaklaşık 3'te birinin binaların ısınmasında kullanıldığı Türkiye'de yaklaşık 15 milyon bina bulunuyor. Bu binaların da ancak yüzde 10'u ısı yalıtımı standartlarına uygun şekilde inşa edilmiş binalardan oluşuyor. Bu gerçekten hareketle binaların ısınmasında enerjinin verimli bir şekilde kullanılması ve yeni yapılacak binaların da ısı yalıtımı standartlarına uygun inşa edilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı başta olmak üzere değişik kurum ve kuruluşlar tarafından bir dizi çalışma yürütülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, "Türkiye büyük ölçüde enerjide dışa bağımlı bir ülke konumunda bulunuyor. Bir taraftan alternatif enerji kaynaklarına yönelirken bir taraftan da tasarruf etme yoluna gidiyoruz. Bu amaçla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte enerji verimliliğiyle ilgili bir çalışma süreci başlattık. Bizim bakanlığımıza düşen görevlerden biri de binalarda ısı yalıtımı konusu. Yeni yapılan binalarda ve buna bağlı olarak eski binalarda da enerji verimliliğini en iyi hale getirirsek belki yılda 3-4 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğiz" dedi.

BİNALARA ISI YALITIMINA UYGUN OLDUĞUNA DAİR SERTİFİKA VERMEMİZ GEREKİYOR

Türkiye'de, 15 milyon binadan sadece yüzde 10'luk bir kesiminin ısı yalıtımı konusunda standartlara uygun olduğunu hatırlatan Özak, bunun geçmişte konunun öneminin yeterince kavranamayışı ve mevcut yönetmeliklerin uygulanmasındaki ihmallerden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'nin enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olduğunu anlatan Özak, şöyle konuştu: "Bu nedenle enerjinin her alanında tasarruf yapmalıyız. Bunu yapabilirsek paramızı sokağa atmayacağız. Geçmişte bu konuda yönetmelik yoktu, bu konu tam olarak anlaşılamamıştı. Şimdi bu konuda hem bir bilinç oluşuyor hem de mecburiyet getiriyoruz. Belediyelerimiz de insanlarımız da daha dikkatli hareket ediyor."

Artık binalara sertifika vermek gerektiğini anlatan Özak, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşımız bina alırken bu binanın enerji verimliliği, izolasyonu nedir, sertifikası var mıdır, bunları sorması lazım. Sadece mutfağına, banyosuna bakarak değil enerji verimliliğine de bakarak ev alması lazım. Böylece insanların ceplerinde daha fazla para kalır, daha az parayla ısınırlar. Türkiye de enerjiye daha az para ödemiş olur."

Bakan Özak, yeni uygulamanın yerel yönetimlerle koordineli bir şekilde yürütüleceğini ve çalışmaların hız kesmeden sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel