Özak Çakırgöl İçin Umutlu

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gümüşhane sınırları içinde bulunan Çakırgöl Yaylası'nın kayak açısından Türkiye için yeni bir cazibe merkezi olabileceğini söyledi.Bakan Özak, beraberindeki Trabzon Valisi Nuri Okutan, Gümüşhane Valisi Enver S

Özak Çakırgöl İçin Umutlu

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gümüşhane sınırları içinde bulunan Çakırgöl Yaylası'nın kayak açısından Türkiye için yeni bir cazibe merkezi olabileceğini söyledi.

Bakan Özak, beraberindeki Trabzon Valisi Nuri Okutan, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve diğer yetkililerle birlikte Gümüşhane sınırları içerisinde bulunan Çakırgöl Yaylası'nda incelemelerde bulundu.

Çakırgöl (Gümüşhane) Kayak Merkezi Çevre Düzeni Planı'nın Eylül 2004'de başladığını belirten Bakan Özak, ''Proje doğrultusunda hızlı hareket ederek gerekli verilere ulaştık. Uzmanlar tarafından bölgenin kayağa elverişli olup olmadığı belirlendi. Hem uzmanlar, hem de yörede yaşayanlardan aldığımız bilgiler bizi heyecanlandırdı ve ümit verdi'' dedi.

Buradan 3 yılda doğayla ilgili tespit edilen tüm verilerin geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirildiğini ifade eden Bakan Özak, ''Çakırgöl, kayak açısından ülkemiz için yeni bir cazibe merkezi olabilir'' diye konuştu.

Projenin yeni pistler ilave edilerek tekrar hazırlandığını anımsatan Bakan Özak, şöyle devam etti:

''Yeni pistler ilave edilerek tekrar hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'na sunularak değiştirilen proje uluslararası nitelik kazandı. Projenin uygulanacağı alanda su ve kanalizasyon sorununu çözmemiz gerekiyor. Su ve kanalizasyonun proje çalışması bittikten sonra ihalesi yapılacak. Gelecek yılda yeni veriler aldıktan sonra 4 yıllık verilerle çalışmalara başlayacağız.''

-YOL MALİYETİ 25 MİLYON DOLAR-


Çakırgöl'ün en önemli sorunlarından birinin yol olduğunu vurgulayan Bakan Özak, ''Trabzon-Meryemana, Meryemana-Çakırgöl arasındaki yolu kara yolları ağına alıp birinci ihalesini yaptık. Yakında ikinci ihaleye çıkacağız. Yolu bitirmemiz gerekiyor, yolun yaklaşık 25 milyon dolarlık maliyeti var'' dedi.

Çakırgöl projesinin kayak sporu açısından Türkiye'nin en önemli projesi olacağına dikkati çeken Bakan Özak, ''Yol çalışması en iyi ihtimalle 2-3 yılda biter. Yol bitmeden müteşebbise gitmek sağlıklı olmaz. Para bulunursa yol çalışması 2010'da biter. Yol olmadan müteşebbis gelmez, müteşebbis gelse bile turist gelmez'' diye konuştu.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da projenin hem yaz, hem de kış turizmi için önem arz eden bir proje olduğunu söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan ise Trabzon'un geleceği için turizmin önemli bir sektör olduğunu ifade ederek, ''Proje doğa, kış ve kültür turizmini içine alan bir çalışma. Hızla tamamlanması yörenin kalkınmasına etkili olacaktır'' dedi.

-ÇAKIRGÖL'E 4 BİN YATAK-


Projesi hazırlayan Barlas İmar Planlama ve Müşavirlik Limited Şirketi yetkilisi Turan Barlas, Çakırgöl'ün kayak turizmine çok elverişli olduğunu belirtti. Barlas, ''Uludağ'a bu yıl ilk kar aralıkta, Davos'a ocakta, Çakırgöl'e ise ekim ayında yağdı. Bu da Çakırgöl'ün kayak açısından mükemmel bir alan olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Havzada kar kalitesi ve miktarının yüksek olduğuna dikkati çeken Barlas, şunları kaydetti:

''Proje doğrultusunda kayağa yeni başlayanlar, az bilenler ve iyi bilenler için 3 ayrı kategoride pistler oluşturulacak. En büyük cironun yeni başlayanlar ve az bilenler pistinden sağlanacağını tahmin ediyoruz. Sümela Manastırı'nın yaz ayı doluluğu buraya avantaj sağlayacaktır. Türkiye'de bu kadar avantajlı başka bir kayak merkezi yok. Uzun vadede projede 4 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Tesisler bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.''

Erzurum Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Zekeriya Sevim ise Çakırgöl'ün kış turizmi açısından havzanın genel toprak yapısı, eğimi, baskısı, karla örtülülük durumu ve ölçülen diğer meteorolojik veriler bakımından uygun bir yapıya sahip olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Kar ölçümleriyle ilgili verilerin çok olumlu çıktığını anlatan Sevim, ''3 kış dönemi içinde elde edilen veriler kayak turizmi için elverişli olduğunu göstermektedir. 2007'de ocak ve şubatta havzada 187 santimetre kar derinliği tespit edilmiştir. Bu değer herhangi bir işlem yapılmadan elde edilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda rasat verilerde sıkıntı gözükmüyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler