Fındıkta don riski

Yaşaroğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık ürününde doğum sürecinin Mart ayında başladığını belirtti. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 2009 ürünü fındıkta erken doğum sürecinin erken başladığına dikkat çeken Yaşaroğlu, Şubat ayının ortasında olunmasına karşın fındık bahçelerinde dalların yaprak açtığını, fındıkların da kendisini göstermeye başladığını vurgulayarak bu durumun 2009 ürünü fındığın geleceği açısında büyük risk oluşturduğunu ifade etti.

Fındıkta don riski

Yeni mahsul fındığın erken doğum sürecine girmesinin, daha kış döneminde olunması nedeniyle yaşanabilecek don afeti sonrasında büyük zarara uğrayabileceğine işaret eden Yaşaroğlu, “Fındık doğumu sıcaklıklar nedeniyle normal süresinden 1,5 ay önce başladı. Bu da daha Şubat ayı ortasında olduğumuzu göz önüne aldığımızda yeni mahsul fındık için tehlike çanlarını çalmaktadır. Adeta 'tehlike geliyorum' demektedir” şeklinde konuştu.

Fındık üreticilerinin mağdur olmamaları için ürünlerine tarım sigortası yaptırmalarının şart olduğunun altını çizen Yaşaroğlu, şunları dile getirdi:

“Don afetinde ürünlerin korunması noktasında alınabilecek hiçbir önlem yeterli olmayacaktır. Bu noktada devreye tarım sigortası üreticimizin adeta can simidi olacaktır. Ürünlerini sigorta ettirmeleri durumunda, mağduriyetlerinin önleyeceklerdir. Bu konuya büyük önem vermelerini istiyoruz. Ürünlerini en kısa zamanda vakit kaybetmeden sigorta ettirmeliler.”

Yaşaroğlu, tarım sigortasının 10 Mart tarihinde sona ereceğini, ancak fındıkta yaşanan erken doğum nedeniyle Şubat ayı sonu itibariyle başvuruların bitebileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel