Fındık rekoltesi için yeni yöntem

2013 ürünü fındıkta olgunlaşma dönemi sürerken,  ilk defa bu yıl tek incelemeyle belirlenecek rekolte için çotanak sayımı Haziran ayı içinde yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl alınan bir kararla önceki yıllarda 2 aşamalı ola

Fındık rekoltesi için yeni yöntem

2013 ürünü fındıkta olgunlaşma dönemi sürerken,  ilk defa bu yıl tek incelemeyle belirlenecek rekolte için çotanak sayımı Haziran ayı içinde yapılacak.

 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl alınan bir kararla önceki yıllarda 2 aşamalı olarak yapılan rekolte tahmini çalışma bu yıl teke indirildi.
 
Daha önce Şubat ayı sonları ile Mart ayı başlarında karanfil sayma yöntemi ile yapılan ilk rekolte tahmini kaldırıldı. Rekolte tahminin yılda bir kez Haziran ayı içinde çotanak sayımı şekliyle yapılması kararlaştırıldı. Karar ilk kez bu yıl uygulanmaya başlandı.
 
Fındık üreten illerde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinin başkanlığında oluşturulan komisyonun üyeleri Haziran ayı içinde bahçelere girerek tespitlerde bulunacaklar. Her ilin ayrı ayrı yapacağı tahminler bakanlık tarafından birleştirilerek Temmuz ayının başında Türkiye rekoltesi olarak açıklanacak. Türkiye’de yaklaşık 740 bin hektar alanda fındık yetiştiriliyor.
 
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, rekolte tespitinin teke indirilip, dalda fındığın en iyi şekilde görüldüğü bir zaman diliminde yapılmasının doğru bir tercih olduğunu belirterek, “Şubat ve Mart aylarında karanfil sayımı denilen yöntemle yapılan ilk tespit hiç sağlıklı değildi. Daha henüz yaratılmamış ve önündeki süreçte hava şartlarından olumlu veya olumsuz oldukça etkilenebilecek bir durumda olan fındık dalındaki bu tespit şekliye sağlıksız ve de spekülasyonlara neden oluyordu. Çotanak sayımı şekliyle yapılacak tek tespit en doğrusudur” dedi.
 
Trabzon’da komisyon 10-13 Haziran tarihleri arasında fındık bahçelerinde rekoltenin tespiti için çalışma yapacak. Komisyon da, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği, Ziraat Odası Başkanlığı, Fiskobirlik, TUİK Bölge Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü, TMO ve Karadeniz İhracatçılar Birliği’nden üyeler yer alıyor.
 
Trabzon’da yaklaşık 65 bin hektar alanda fındık tarımı yapılıyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel