Fındık fiyatlarında son durum ne? Fındık fiyatında yeni gelişme var mı?

Üreticiler fındık fiyatları için meraklı bekleyişini sürdürüyor. Piyasaya ürün inmeye başlarken fındık fiyatlarının yükselmesi için üretici bekleyişte...

Fındık fiyatlarında son durum ne? Fındık fiyatında yeni gelişme var mı?

Karadeniz bölgesinin geçmişteki en büyük geçim kaynaklarından biri olan fındık fiyatları ile son yıllarda üreticisini büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. Bölgede üreticiler fındık fiyatının düşüklüğü nedeniyle sürekli olarak sitemlerini dile getirirken son yıllarda ürün 8 TL'yi dahi gördü. Bu yıl da üreticinin beklentisi en azından rakamın 15 TL bandını görmesi yönünde.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şehir    En düşük    En Yüksek
Trabzon    9,00 TL    11,50 TL
Zonguldak    9,85 TL    11,48 TL
Ordu    9,00 TL    11,09 TL
Giresun    11,38 TL    12,72 TL
Düzce    10,40 TL    11,06 TL
Samsun    9,90 TL    10,38 TL
Kocaeli    9,85 TL    11,48 TL
Sakarya    9,85 TL    11,48 TL

İşte fındık ile ilgili son haberler ve yapılan son açıklamalar

FINDIK FİYATLARI İÇİN İDDİALI TAHMİN

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada fındık fiyatının 13 lirayı bulduğunu belirterek, "Birkaç ay içerisinde fındık fiyatı 15 lirayı geçecek, 20 liraya dayanacaktır" dedi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, rekolte azlığı ve üreticinin pazara az miktarda fındık indirmesi nedeniyle piyasada ürün fiyatının hızla yükselmeye başladığına dikkat çekti. Karan "Sezon başlayalı henüz bir hafta oldu. İlk günlerde 11 liradan serbest piyasada fındık alıcı buldu. Sezonun başlangıcından sonra geçen bir haftalık zaman içerisinde fiyat 13 lira seviyesini gördü. Serbest piyasa gösteriyor ki fındık rekoltesi düşük ve üretici pazara fındık indirmedikçe fiyatlar giderek yükseltmektedir” diye konuştu. 

"Bu beklenen fındık pazara inmez" 
Giresun'da mevcut rekoltenin önemli bir kısmının her yıl ağustos sonu ve eylül ayı başında piyasaya indiğini, bunun da fiyata olumsuz yansıdığını aktaran Karan, "Eylül ayı okulların açıldığı dönem, fındıkta hasat sonu. O nedenle bu ayda piyasaya her yıl ciddi fındık inişi yaşanıyordu. Bu da piyasada fındık fiyatının az da olsa düşmesini sağlamaktaydı. Çünkü eylül ayında pazara inen fındık ihracatçıların stoklarını dolduruyordu. Ancak bu yıl beklendiği gibi olmayacaktır. Bugün 13 lirayı bulan fındık fiyatı eylül ayında da yükselmeye devam edecektir" şeklinde konuştu. 

"15 lirayı aştığı görülecek" 
Karan, fındık fiyatının 15 lirayı aşacağı yönünde beklentileri bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 
"Bu aylarda fındık pazara inerdi. Ancak görülmektedir ki ekolojik mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı fındık hasadı hala devam etmektedir. Dolayısıyla fındık henüz harmana dahi inmemiştir. Bununla birlikte rekolte geçen yılın neredeyse üçte biri oranındadır. Rekolte azlığı ve mevcut ürünlerin pazara inmemesi eylül, ekim ve kasım aylarında serbest piyasada fındık ihtiyacı doğuracaktır. Bu da fiyatının daha hızlı yükselmesini sağlayacak. Birkaç ay içerisinde fındık fiyatı 15 lirayı aştığı görülecektir. Tahminlerimiz bu yönde. Bugüne kadar fiyat konusunda hiç yanılmadık, bu kez de yanılmayacağız." 

REVİ'DEN FINDIK AÇIKLAMASI

Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi bugün düzenlediği basın toplantısında fındık fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. 

Haydar Revi TMO'nun alıuma başlamaması nedeniyle fındık fiyatlarının düşük olduğunu belirtip, Ankara ziyaretlerinde konuyu görüşmeye devam ettiklerini belirti. Revi "Fındık fiyatları ile ilgili Ankara ziyaretimizde konuştuk. Fındığın emanete verilmesi ve TMO nun alıma başlamaması fiyatların aşağıya düşmesinde etkili olduğu söylenebilir. Net bir durum yok, gelecek ziyaretlerimizde konuyu görüşmeye devam edeceğiz" ifadelerini kllandı.

FINDIK FİYATLARI

GÖZLER FINDIK FİYATLARINDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan,"TMO, üretici harmana fındığını dökmeden alım kampanyası ve fiyatını açıklamalıdır” dedi. 

2018 yılı fındık hasadı öncesi TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kozoğlu ve Soydan, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun Ziraat Odalarını ziyaret ederek istişarede bulundu. 

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’ı da ziyaret eden Kozoğlu ve Soydan, ziraat odaları olarak ortak beklentilerinin iyi bir fiyat açıklanması olduğunu ifade ettiler. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan yaptığı değerlendirmede, üreticinin aklının bahçede, kulağının ise TMO tarafından açıklanacak olan fiyatta olduğunu söyledi. Üretici için şu anda en önemli konunun fiyat olduğunu vurgulayan Soydan, “Bölge milletvekillerimiz konuyla ilgili Ankara’da görüşmelerini sürdürmekte. Önümüzdeki günlerde, üretici fındığını harmana getirene kadar, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin alım kampanyasını ve fiyatını açıklamasını bekliyoruz. Şu anda serbest piyasa fiyatlarına baktığımız da, levant kalite fındık 8-9 lira bandında. Buda üreticilerimiz tarafından kabul görülen bir fiyat değil. TMO tarafından üreticiyi memnun edecek bir fiyatının acilen açıklanması zarurettir. İnşallah en kısa zamanda TMO alım kampanyası ve fiyatını kamuoyuyla paylaşacaktır” dedi. 

Soydan, fındık rekoltesinin geçen yıla oranla düşük gerçekeleşeceğine dikkat çekerek, “Bu yıl sahil bandı başta olmak üzere rekolte ciddi oranda düşük. Bazı bölgelerde 700-800 rakımda fındık var, 400-500 rakım ve aşağısında ise geçen yıla orala nerdeyse yüzde 80 yok. Hatta bahçesine girmeyecek üreticilerimiz dahi var. Bu rekolte ve fiyatlar karşısında TMO fiyat açıklamazsa, üretici bugünkü yani 8-9 liradan ürününü satmak zorunda kalacaktr. Buda üreticinin aleyhine, alıcıların lehine olacaktır. Üreticiye bir mağduriyet yaşatılmaması lazım. TMO 20 Temmuz’a kadar Giresun kalite fndığı 13.25 liradan, levant kalite fındığı ise 12.25 liradan sattı. Bunun altında bir fiyat açıklanacak olması doğru olmaz” diye konuştu. 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ise TMO bir an önce piyasaya girmezse fırsatçılara gün doğacağını ifade ederek “Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, fındık maliyet artı, enflasyon farkı ve üretici refah farkı hesaplanarak bir fındık fiyatı verilmesini istiyoruz. Geçen sene bir kilogram fındığın maliyeti 9.90 kuruş idi. Bu yıl rekoltenin de düşük olduğunu göz önünde bulundurursak maliyet daha da artacaktır. Eğer TMO bir an önce devreye girmezse bu durum fırsatçıların işine yaracaktır” şeklinde konuştu. 

fİSKOBİRLİK ALIMA BAŞLADI ANCAK FİYAT AÇIKLANMADI

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2018 ürünü fındık alımına başladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Birliğin yeniden yapılandırma sürecini tamamlamasının ardından 2013 yılından itibaren piyasaya girerek fındık alımı yaptığını belirtti.

Yeni mahsul ürün kabulüne bugün itibarıyla başladıklarını ifade eden Bayraktar, henüz hasadın devam ettiğini, bu nedenle önümüzdeki birkaç gün içinde kendilerine ciddi miktarda fındık gelmesini beklemediklerini söyledi.

Bayraktar, peşin veya emanet sistem üzerinden alım politikalarını sürdüreceklerini dile getirerek, "İsteyen üreticimiz teslim ettiği fındığın parasını hemen alabilecek. İsteyen ise depolarımıza emanete ürün bırakabilecek. Emanet sistemini tercih eden çiftçilerimiz de istedikleri zaman parasını tahsil edecek." dedi.

Fındık üreticilerine, emanet için tercihlerini FİSKOBİRLİK'ten yana kullanmaları çağrısında bulunan Bayraktar, "Depolarımızın kapıları sonuna kadar üreticilerimize açık. Serbest piyasa yerine fındıklarını emanet olarak FİSKOBİRLİK'e teslim etsinler. Kendilerinden herhangi bir ilave ücret alınmayacak. Gönül rahatlığı içinde çiftçimiz depolarımızı kullanabilir." diye konuştu.

Bayraktar, kendilerine gelecek tüm fındığı almaya talip olduklarını, kaynak sorunlarının bulunmadığını da sözlerine ekledi.

FİYAT KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.Soydan yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadının 29 Temmuz'dan bu yana sürdüğünü anımsattı.Bölgede fındık hasadının yaklaşık bir ay sürmesini beklediklerini belirten Soydan, hasat sürerken, üreticilerin fiyat beklentilerinin ise devam ettiğini vurguladı.

Henüz fındık fiyatlarına yönelik resmi açıklamanın yapılmadığını aktaran Soydan, "Ancak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'nin 'fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşanmaması için her türlü önlemi aldık' demesi bizleri memnun etmiştir. Bu açıklama üreticilerimizi rahatlatmış, yüreğine su serpmiştir." diye konuştu. "Bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesi son derece önemlidir." diyen Soydan, "Devletimiz son iki yıldır TMO'yu fındık piyasasına sokarak üreticilerimizin mağduriyetlerini büyük ölçüde gidermiştir. Aynı hamlenin önümüzdeki günlerde yeniden atılacağından şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Halihazırda serbest piyasada 9 lira seviyelerinden alım gerçekleştiğini vurgulayan Soydan, bu fiyatın kendileri ve üreticiler adına kabul edilir olmadığını dile getirdi. Soydan, üreticiler adına makul bir fiyatın açıklanmasını beklediklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Serbest piyasa şartları maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu adımların atılacağı açıklandı. Bizler de süreci en iyi şekilde takip ediyoruz."

Arslan Soydan, bölgeye gelen mevsimlik işçilerin ise büyük bir bölümünün iş bulduğuna değinerek, "Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen işçilerimizin çoğu iş buldu. İnşallah işçi kardeşlerimiz Karadeniz Bölgesi'nden memnun ayrılırlar. Kendileri için zaten valiliklerimiz her türlü adımları atıyor. Konaklama ve diğer ihtiyaçları noktasında da sorunları yok." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel