Milyonlarca insan merak ediyor! Fındık fiyatları ne kadar oldu?

Doğu Karadeniz'de milyonlarca insanın takip ettiği fındık fiyatlarında son durum ne, fındık fiyatları ne kadar? Ürünle ilgili son durum ve son haberler burada.

Milyonlarca insan merak ediyor! Fındık fiyatları ne kadar oldu?

Her yıl özellikle Doğu Karadeniz'de milyonlarca kişinin geçim kaynağı olarak görülen fındık fiyatlarıyla henüz tatmin etmiş değil. Üretincinin binbir zorlukla hasadını gerçekleştirdiği fındık için fiyat beklentisini serbest piyasa henüz karşılayamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de (TMO) bu yıl erken fiyat açıklamayacağını bildirmesi zerine üreticiler fındık fiyatı için serbest piyasada belirlenen rakamlara göre satış yapmak zorunda kaldı. Şu ana kadar maksimum 13-14 lira banıdını gören ürün için yetkililer umutlu konuşsada üreticiler somut gelişmeleri merakla takip ediyor.

SON FINDIK FİYATLARI

İL - EN DÜŞÜK - EN YÜKSEK

DÜZCE - 11,46 TL - 12,75 TL
GİRESUN - 11,75 TL - 14,10 TL
KOCAELİ- 11,46 TL - 12,75 TL
ORDU - 11,50 TL - 13,00 TL
SAKARYA 11,46 TL - 12,75 TL
SAMSUN 12,25 TL - 13,00 TL
TRABZON - 11,50 TL - 13,00 TL
ZONGULDAK - 11,46 TL - 12,75 TL

Fındıkla ilgili son haberler

Hüseyin Örs'ten TMO'ya fındık mesajı "Kelime oyunu yapma" - 22.09.2018

Hüseyin Örs, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın yaptığı “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya müdahale etmeyecek” açıklaması sonrası TMO’nun resmi internet sayfasında yaptığı kamuoyu açıklamasını “günü kurtarma” adına yapılan muğlak bir duyuru olarak değerlendirdi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs “Ak Parti günlerdir fındık üreticisini TMO piyasaya girecek, üreticiyi tatmin edecek bir fiyat verecek diyerek oyalamış, gelinen son noktada Sayın Bakan TMO’nun piyasaya müdahale etmeyeceğini açıklamıştır. Arkasından TMO’dan 2018 yılı sonuna kadar kabuklu fındık stoklarının satışa açılmayacağını duyuran bir kamuoyu açıklaması gelmiştir. Bu açıklama dikkat edildiğinde belirsiz, muğlak ifadelerle günü kurtarma adına yapılan bir açıklamadır. TMO kelime oyunu yaparak elindeki stok miktarını açıklamamış, sadece 2017 yılında 79 bin fındık üreticisinden ürün satın aldığını beyan etmiştir. Bu açıklamada TMO’nun elinde kaç ton fındık stokunun olduğu net olarak ortaya konulmamıştır. Kısaca stok belirsizdir. TMO 2017’den bugüne kadar ki fındık stok miktarını niçin açıklamamaktadır? TMO elinde tutacağını ifade ettiği fındık stoklarını ne yapacaktır? TMO fındıkta derhal piyasaya girmeli, taban fiyatı en az 20 TL olarak açıklamalı, liderlik işlevini yerine getirmelidir. Fındık üreticisinin kaderini tekelci bir yabancı firmanın belirlemesine son verilmelidir. TMO kelime oyunu yapmayı bırakmalı, derhal piyasaya girmelidir.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs açıklamasında Ak Parti Milletvekillerine de seslenerek “Fındık konusunda sınıfta kaldınız. Günlerdir fındık üreticisine TMO’nun piyasaya müdahil olacağını, üreticinin hakkını vereceğini, bu konuda vatandaşın rahat olması gerektiğini söylediniz. Söz verdiniz, şimdi sözünüz havada kaldı. Verdiğiniz sözleri tutun. TMO’nun piyasaya müdahale etmesini sağlayın. Üreticimizin mağduriyetini giderin.” dedi.

"Fındık üreticisine iki müjde yolda" - 22-09-2018

Fındık bölgesi olan illerde son zamanlarda ‘TMO elindeki fındıkları satışa çıkaracak’ haberlerine ilişkin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) açıklama geldi.

TMO’dan yapılan açıklamada, “2017 yılında 79 bin fındık üreticisinden ürün satın alarak piyasaya müdahale eden TMO'nun elinde bulunan fındık stoklarının satışa açılacağı yönünde piyasalarda maksatlı söylentiler yer almaktadır. Bugün için fındık hasadı tamamlanmış olup piyasaya arz edilen ürün miktarı yüzde 30 seviyelerindedir. Üreticilerimiz tarafından piyasaya ürün arzının devam ettiği bir dönemde Kurumumuzun, elinde bulunan kabuklu fındık stoklarını 2018 yılı sonuna kadar satışa açması söz konusu değildir. Bakanlığımız ve Kurumumuz piyasaları yakından takip etmekte, üretici mağduriyeti oluşmaması ve piyasa istikrarının sağlanması için gerekli tedbirleri almaktadır” denildi.

Açıklamanın ardından değerlendirmede bulunan AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, “TMO elinde bulunan 79 bin üreticiden aldığı fındığı 2018 yılı sonuna kadar satmayacağını kamuoyuna açıklamıştır. Böylece rekoltenin az olduğu bir dönemde üreticinin elindeki mevcut fındık değerini daha iyi bulacaktır. Bu konuyu dile getiren, gündeme alan milletvekilimiz Cemal Öztürk ve Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’nın emeği büyüktür. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” dedi.

"Artık Karayolları tabelalarında ‘Giresun’ yazacak"
Giresunlu vatandaşların uzun yıllardır çözülmesini ve bir neticeye kavuşmasını istediği bir diğer konu ise Karayollarında bulunan il tabelalarında ‘Giresun’ yazmamasıydı. Bu çalışma doğrultusunda harekete geçen AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve Giresunlu olan AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan’ın çalışmaları sonucu Karayolları'ndaki tabelalar yenilenerek ‘Giresun’ ismi yazılmaya başlandı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan AK Parti Milletvekili Cemal Öztürk, “Samsun’dan Trabzon istikametine giderken Karadeniz sahil yolu güzergahında Giresun ilimizin adı tabelalarda bulunmamaktaydı. Bu hususta Karayolları Genel Müdürlüğü nezdinde Giresun Milletvekilleri olarak yaptığımız girişimler sonucu tabelalarda artık Giresun ismi de yer almakta. Giresunlu hemşehrilerimiz adına konuya göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı Karayolları Genel Müdürümüz Abdülkadir Uraloğlu’na teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son haberler

"Karataş’tan 'fındık' açıklaması"

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, “Birçok ürün dolar kuru ile yükselirken milli ürünümüz olan fındığın fiyatı ise erimiştir. Bu durum gerçekten abes bir vaziyettir” dedi.

Başkan Tayfun Karataş yaptığı açıklamada, “Bölgemiz bugünlerde iki sıkıntıyı bir arada yaşıyor. Yabancı para olan dolar ve eurodaki artışın ülke üzerindeki belirsizliği ile fındıkta ki TMO’nun piyasaya girmemesi bu iki husus piyasada tedirginliğe yol açıyor. Alımlarda ve yatırımlarda bu durumda büyük bir soru işareti bırakıyor. Normalde bu aylarda ekonomide hareketlilik olur esnaflarda bu hareketlerden fazlasıyla memnun olurdu. Baktığımızda ise maalesef ekonomi olarak hareketlilik yaşanmıyor. Bu durum bölgemizde değil tüm ülkemizde yaşanıyor. Fındığımızla ilgili belirsizlik devam ediyor. TMO tarafından fındığın alınmaması veya satılmaması nedeniyle serbest piyasada üreticilerin arzu ettiği fiyatı oluşturmadı. Birçok ürün dolar kuru ile yükselirken milli ürünümüz olan fındığın fiyatı ise erimiştir. Bu durum gerçekten abes bir vaziyettir. Devletin müdahale etmemesi serbest piyasada fındık alımı yapan kişileri güçlendirdi ve fiyat dengesini kendi lehine çevirdi. Arzu ettikleri fiyat aralığında arzu ettikleri duruma göre fiyatları belirliyorlar. İster istemez belirsizlik devam ediyor. Bu zamandan sonra TMO’nun piyasaya gireceğiz fındık alımı yapacağız demesi havada kalan bir söylem olur.
Üreticilerimizin çoğu fındığını sattı ve parasını da aldı. Hasadından üreticilerimiz arzu ettiği geliri elde edememiştir. Bakıldığı zamanda rekolte te belirlenen rakamın aşağısında oldu. Arzu edilen fiyat da olmayınca piyasada ciddi anlamda daralma oldu ve ekonomik olarak rahatlama olmadı. Belirsizlik olduğu için de fındık konusunun sorumlusunu üreticilerimiz hükümet olarak değerlendiriyor. Hükümetimiz bu dönemlere kadar sahip çıktı ve üreticilerimizi mağdur etmemeye çalıştı. Fındığımız milli ürün ve artık bir düzenleme getirilerek her yıl fiyatı oluşturulmalıdır” diye konuştu.
Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son haberler

"TMO'dan da açıklama geldi" -21-09-2018

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2018 yılı sonuna kadar kabuklu fındık stoklarını satışa açmayacaklarını açıkladı.

TMO’dan yapılan açıklamada, 2017 yılında 79 bin fındık üreticisinden ürün satın alarak piyasaya müdahale eden TMO’nun elinde bulunan fındık stoklarının satışa açılacağı yönünde piyasalarda maksatlı söylentiler yer aldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Bugün için fındık hasadı tamamlanmış olup, piyasaya arz edilen ürün miktarı yüzde 30 seviyelerindedir. Üreticilerimiz tarafından piyasaya ürün arzının devam ettiği bir dönemde Kurumumuzun elinde bulunan kabuklu fındık stoklarını 2018 yılı sonuna kadar satışa açması söz konusu değildir. Bakanlığımız ve Kurumumuz piyasaları yakından takip etmekte, üretici mağduriyeti oluşmaması ve piyasa istikrarının sağlanması için gerekli tedbirleri almaktadır.“

FINDIK 3 DOLAR OLMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, doların 7 liraya tırmandığı bir yerde fındık fiyatının 3 dolar olması gerektiğini ifade etti.
Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Ordu denilince akla fındığın geldiğini söyledi. Emre, "Türkiye, dünyanın önemli fındık ihracatçısı ülkelerinden birisi. Ordu ve Giresunlu vatandaşlarımızın fındığını dolarla yurt dışına satan ancak dolardaki artışı insanlarımızın gelirlerine yansıtmayan zihniyeti ortaya koymamız lazım. Bu temel görevimiz. Fındık toplatan üreticilerin işçi, gübre maliyetleri de artıyor. Fındık uluslararası piyasalarda da talep gören bir kıymetli bir ürünümüz. Dolardaki artışın fındık fiyatlarına yansıtılmayacağı anlaşılıyor. Üreticinin çok ciddi şikayetleri var. Doların 7 liraya çıktığı bir yerde fındığın 3 dolardan 20 lira olması lazım. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığındaki ortaklığın ateşini yaktığında dolar 3 liraydı, bugün 6,3 lira. Ordulunun fındığını geçmişte 3 dolardan alıyorsanız, bugünde bu kurdan almanız lazım. Dolar 7 liraya tırmanmışken, sen niye 3-4 liraymış gibi fındık almaya çalışıyorsun” dedi.

"Tasarruflar yeterli değil"
Ülke durumunu da değerlendiren Emre, Türkiye’nin dünyada tasarruf bakımından sorunlu bir noktada bulunduğunu savundu. Emre, şöyle konuştu:
"Tasarruflar yeterli değil. Türkiye'de çok kapsamlı bir israf söz konusu. Bir devlet adamı bir yerden başka yere giderken önünde arkasında 10'ar araba, yukarıda helikopter. Önceki yıllarda kırmızı ışıkta duran Cumhurbaşkanlarımız vardı. İsraftan vazgeçin diyoruz, Katar bize uçak hediye etmiş. Kardeşin kardeşe borç verirken sözleşme yaptığı bir dünyada yaşıyoruz. Bizim bakan G20 toplantısına Arjantin'e özel uçakla giderken, ekonomisi bizden daha iyi olan bir ülkenin bakanı da tarifeli uçakla gidiyor. Bizim bakan, özel uçakla o bakanı İstanbul'a kadar getiriyor. Türkiye bu manzarayı hak etmiyor. Doların geldiği durum açıklanabilir bir durum değil. Türkiye bütün göstergeler bakımdan sorunlu bir durumda."
Emre’nin Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaretine CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP İl Başkanı Yusuf Furtun, Altınordu İlçe Başkanı Bülent Akpınar ve il, ilçe temsileri de katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel