Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum - 27 Ağustos 2018

Fındık fiyatları ne kadar sorusu bu dönemlerde Karadeniz'de üreticilerin cevabını en çok takip ettiği soru oldu. Son yıllarda düşen fındık fiyatları ile ilgili son durum ve haberler detayda..

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum - 27 Ağustos 2018

Karadeniz'de yaklaşık 2 Milyon insanın direkt olarak geçimini sağladığı fındık fiyatlarıyla ne yazıkki üreticisini memnun etmekten bir hayli uzak. Geçtiğimiz yıllarda ailelerin geçimini sağladığı fındık şimdi ise masrafını karşılamakla yetiniyor. Özellikle son yıllarda 8-9 TL'yi bilke gören fındık fiyatları üreticisini zor durumda bırakıyor. Bu yıl da rakamların 12-13 TL bandını görmesi bekleniyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şehir En düşük En Yüksek
Trabzon 10,00 TL 12,50 TL
Zonguldak 9,85 TL 11,48 TL
Ordu 9,00 TL 12,09 TL
Giresun 11,38 TL 12,72 TL
Düzce 10,40 TL 12,06 TL
Samsun 9,90 TL 11,38 TL
Kocaeli 9,85 TL 12,48 TL
Sakarya 9,85 TL 12,48 TL

İşte fındık ile ilgili son haberler ve yapılan son açıklamalar

DEPOLAMA UYARISI

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındıklarını hasat eden, patoza (ayıklama makinesi) veren üreticilerin aflatoksin oluşumuna dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Yılmaz, “Aflatoksin, fındık için oldukça zararlı olup hem randımanı hem de kaliteyi olumsuz etkilemektedir” dedi.
Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisinin küflenme olduğunu vurgulayan Yılmaz, küfün uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle aflatoksin oluştuğuna dikkat çekti. Aflatoksinin en kanserojen maddelerden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Harman ile depolamada yapılan yanlışlar fındıkta randıman ve kaliteyi olumsuz etkilemekte olup aynı zamanda aflatoksin oluşumuna sebep olmaktadır. Fındıkta meydana gelen aflatoksin hem insan sağlığını olumsuz etkilemekte hem de ihracatta sıkıntılara neden olmaktadır” diye konuştu.

Aflatoksin oluşmaması için fındığın uygun şartlarda depolanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Depolamada amaç düşük hava nemi ve sıcaklıkla küflenmenin, renk bozukluğunun, acılaşmanın ve tat kaybının önlenmesidir. Bunun için de depo nemi ve sıcaklığın kontrol altına alınması gerekir. Bundan dolayı da depo olarak kullanılacak yerlerin özellikleri çok önemlidir. Fındığın depolanacağı yerler kuru ve havalanabilir olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır, nem yapmamalıdır. Depo tabanları su baskınlarına karşı yüksek olmalıdır. Deponun tabanında ızgara bulunmalı, ızgaralar üzerine çok fazla çuval konulmamalı ve istifler arasında boşluk bırakılmalıdır. Çünkü çok sayıda fındık çuvallarının üst üste yığılarak depolanması havasız kalan bölgelerde kızışmalara ve küf oluşumuna neden olmaktadır. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde aflatoksin en düşük seviyelerde olacaktır.”

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

ORDU'DA 12 TL

Ordu'da serbest piyasada 50 randımanlı kabuklu fındığın kilogramı 12 TL’den işlem görürken, tüccarların ve üreticilerin gözü TMO'nun vereceği fiyata kilitlendi. Ordu genelinde fındık hasadına geçen ay başlayan üreticiler, kuruttukları fındığı satışa sunmaya başladı. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi mahsullerini satmak isteyen üreticiler, fındığını pazara getirerek, yoğunluk oluşturdu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, birçok üreticinin ürününü hasat ettikten sonra pazara indirmeye başladığını söyledi. Kurban Bayramı öncesi ciddi şekilde fındık satıldığını belirten Soydan, “Bazı üreticilerimiz kurbanlık alacak. Bazı üreticilerimiz ise borçlarını kapatacak. Bu nedenle bugünlerde fındık piyasasında hareketlenme söz konusu” dedi. Soydan, şu anda 50 randımanlı kabuklu fındığın serbest piyasada 12 liradan işlem gördüğü ancak bu fiyatın üreticileri ve kendilerini memnun etmediğini kaydederek, “12 lira fındığın maliyetidir. Bizim beklentimiz 15 lira. TMO'nun en az 15 liradan alım yapacağı yönünde açıklama yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Yeni Mahalle'deki tüccar esnaflarından Evren Enginyurt, bu sezon fındık rekoltesinin düşük ancak randımanın iyi olduğunu söyledi. Enginyurt, piyasada belirsizlik olduğunu dile getirerek, “Her ne kadar üreticiler Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıklamasını beklese de tüccarlar olarak bizlerde TMO'nun yapacağı açıklamaya odaklandık. Şu durumda piyasanın ne olacağı belirsizliğini koruyor. TMO bir an önce açıklamasını yaparsa piyasada bir istikrar olur” ifadelerine yer verdi.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

PATOZCULAR İSYANDA

Ordu’daki fındık patozcuları, fındığın az olmasından dolayı işlerinde yoğunluk olmadığını, neredeyse maliyetine çalıştıklarını belirtti.

Doğu Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha az mahsul verdi. Mevsimsel değişiklikler, sel ve heyelan gibi doğal afetler sonucu da bir miktarı denize dökülen fındık, rekolteyi etkiledi. Yaşanan bu hadiseler, fındık patozcularını da etkiledi. Bahçede hasat yapıldıktan sonra harmana getirilen fındığı kabuğundan ayırmak için çalışan patozcular, geçen yıllara göre umdukları canlılığı bulamadıklarını söyledi. Altınordu ilçesi Eskipazar mevkisinde müşteri bekleyen patozcular, geceleri de fındık bahçelerine kurdukları çadırlarda yatıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla uyanan patozcular, önceden saatlerce çalıştıkları fındık harmanında, şimdi bir saati bile dolduramadıklarını belirtiyor. Geçen yıl saatlik fiyatın 180 TL olduğunu belirten patozcular, mazot fiyatlarındaki yükselmenin de kendilerini oldukça etkilediğini aktararak, bu yıl 200 TL’den çalışmalarına rağmen para kazanamadıklarını ifade ediyor.

Ordu’da yaklaşık 30 yıldır bu işle uğraşan İsmail Akkuş, yaşanan sel olaylarından kendilerinin pek fazla etkilenmediğini söyledi. Bu yıl fındık olmadığı için, gittikleri harmanlarda az çalıştıklarını ve bu yüzden de bekledikleri kazancı sağlayamadıklarını dile getiren Akkuş, “Yarım saat yol gidiyoruz, ardından da yarım saat çalışıyoruz. Bu sene para kazanma şansımız yok. Bir gittiğimiz harmanda 2-3 saat çalışmamız gerekiyor ki para kazanmamız lazım. Ancak günü birlik yakıt parası ve yevmiyemizi çıkartmaya çalışıyoruz. Para kazanmak hayal oldu, saati 200 TL’den patoz artık para kazanmıyor. Vatandaşın da fındığı yok, onlara da yazık” dedi. Diğer patozcular da fındık olmadığından dolayı işlerinde durgunluk olduğunu belirterek, kazandıkları paranın da kendilerini kurtarmadığını ve bu durumdan pek memnun olmadıklarını söyledi.

FINDIK FİYATLARI İÇİN İDDİALI TAHMİN

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada fındık fiyatının 13 lirayı bulduğunu belirterek, "Birkaç ay içerisinde fındık fiyatı 15 lirayı geçecek, 20 liraya dayanacaktır" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, rekolte azlığı ve üreticinin pazara az miktarda fındık indirmesi nedeniyle piyasada ürün fiyatının hızla yükselmeye başladığına dikkat çekti. Karan "Sezon başlayalı henüz bir hafta oldu. İlk günlerde 11 liradan serbest piyasada fındık alıcı buldu. Sezonun başlangıcından sonra geçen bir haftalık zaman içerisinde fiyat 13 lira seviyesini gördü. Serbest piyasa gösteriyor ki fındık rekoltesi düşük ve üretici pazara fındık indirmedikçe fiyatlar giderek yükseltmektedir” diye konuştu.

"Bu beklenen fındık pazara inmez"
Giresun'da mevcut rekoltenin önemli bir kısmının her yıl ağustos sonu ve eylül ayı başında piyasaya indiğini, bunun da fiyata olumsuz yansıdığını aktaran Karan, "Eylül ayı okulların açıldığı dönem, fındıkta hasat sonu. O nedenle bu ayda piyasaya her yıl ciddi fındık inişi yaşanıyordu. Bu da piyasada fındık fiyatının az da olsa düşmesini sağlamaktaydı. Çünkü eylül ayında pazara inen fındık ihracatçıların stoklarını dolduruyordu. Ancak bu yıl beklendiği gibi olmayacaktır. Bugün 13 lirayı bulan fındık fiyatı eylül ayında da yükselmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

"15 lirayı aştığı görülecek"
Karan, fındık fiyatının 15 lirayı aşacağı yönünde beklentileri bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu aylarda fındık pazara inerdi. Ancak görülmektedir ki ekolojik mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı fındık hasadı hala devam etmektedir. Dolayısıyla fındık henüz harmana dahi inmemiştir. Bununla birlikte rekolte geçen yılın neredeyse üçte biri oranındadır. Rekolte azlığı ve mevcut ürünlerin pazara inmemesi eylül, ekim ve kasım aylarında serbest piyasada fındık ihtiyacı doğuracaktır. Bu da fiyatının daha hızlı yükselmesini sağlayacak. Birkaç ay içerisinde fındık fiyatı 15 lirayı aştığı görülecektir. Tahminlerimiz bu yönde. Bugüne kadar fiyat konusunda hiç yanılmadık, bu kez de yanılmayacağız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel