Fındık fiyatı 5,5 liradan sezonu açtı

Giresun serbest piyasasında geçen yıl 4 liradan sezona başlayan fındık, bu yıl rekoltenin azlığı nedeniyle 5,5 liradan sezonu açtı. Hasat edilmeye başlayan fındık ürünün pazara iniş süreci başladı. Giresun’da ilk hasat edilen fındıklar pazara indirilirken

Fındık fiyatı 5,5 liradan sezonu açtı
Giresun serbest piyasasında geçen yıl 4 liradan sezona başlayan fındık, bu yıl rekoltenin azlığı nedeniyle 5,5 liradan sezonu açtı.
 
Hasat edilmeye başlayan fındık ürünün pazara iniş süreci başladı. Giresun’da ilk hasat edilen fındıklar pazara indirilirken, yeni mahsul ürün 5,5 liradan alıcı buluyor.
 
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, yaptığı açıklamada, temmuz ayı sonlarında bahçelere girerek hasada başlayan üreticinin, bugünden itibaren pazara fındık indirmeye başladığını söyledi.
 
Keskin, 2012 ürünü fındığın serbest piyasada sezonu 4 liradan açtığını kaydederek,”Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında fiyatlar 4-5 lira aralığında izledi. İlerleyen aylarda ise fiyatlarda ciddi bir kıpırdanma yaşandı. Mayıs ve Haziran aylarında fiyat 6,5 liraya kadar yükseldi. 2012 ürünü fındık fiyatı serbest piyasada 6,30 liradan kapandı” dedi.
 
Yeni mahsul fındık fiyatının serbest piyasada sezona 5,5 liradan başladığını aktaran Musa Keskin,”Rekoltenin az oluşu nedeniyle geçtiğimiz yıl ki ürüne göre, yeni mahsul fındık fiyatı ciddi bir artışla sezonu açtı. Rekoltenin yüzde 50'sinin indirildiği Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında 5,5-6 lira seviyesinde fındık fiyatlarının oluşacağını tahmine diyoruz. İlerleyen aylarda, rekoltedeki düşüklüğü de göz önüne alındığında fiyat hızla yukarılara doğru tırmanacaktır. Beklentimiz yılbaşına doğru fiyatın 7,5-8 lirayı bulması yönünde” diye konuştu.
 
Qındık fiyatının durumunu üreticinin tavrının belirleyeceğini kaydeden Keskin, şunları söyledi:
 
“Sezon 5,5 liradan açılmış olabilir. Burada fiyatı üreticinin tavrı belirleyecektir. Eğer üreticimiz, fındığını pazara ihtiyacı kadar indirir, yine emanete ürün vermezse piyasada ürün bulamayacak olan ihracatçı ve tüccar fiyat artırmak zorunda kalacaktır. Bu sezon piyasayı yönlendirecek üretici olacak. Üretici ne söyler ve yaparsa piyasa ona göre şekillenecek”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler