Bu tehlikeli iş onlar için hobi!

Artvin'de, tamamı profesyonel dağcılardan oluşan 8 ekip, bellerine bağladıkları halatlarla dik yamaçlarda havada asılı kalarak araçlar ve yayalar için tehlike oluşturan kayaları temizliyor.Erişimin güç ya da riskli olduğu gökdelen, baraj, uzay-kafes siste

Bu tehlikeli iş onlar için hobi!

Artvin'de, tamamı profesyonel dağcılardan oluşan 8 ekip, bellerine bağladıkları halatlarla dik yamaçlarda havada asılı kalarak araçlar ve yayalar için tehlike oluşturan kayaları temizliyor.

Erişimin güç ya da riskli olduğu gökdelen, baraj, uzay-kafes sistemleri gibi yapılarda, her türlü bakım, tamir, montaj ve temizlik işlerini yapan TOUR-K Endüstriyel Dağcılık, çoğunluğu üniversite mezunu profesyonel dağcı ekipleriyle Artvin'in zor coğrafyasında, yapımı devam eden yeni Artvin-Yusufeli kara yolunu güzergahındaki yamaçlardan düşebilecek kayaları temizlemek için adeta ölüme meydan okuyor.

TOUR-K Endüstriyel Dağcılık Teknik Şefi Hamit Karaçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor ve riskli bir iş yaptıklarını belirterek, "Heyelana müsait dağ yamaçlarındaki taş kütlelerini düşürüyoruz. Belimize bağladığımız 2 iple güvenliğimizi sağlayarak kayalardan asılıp, kara yoluna düşmeye müsait kaya kütlelerini temizliyoruz. Bunun yanı sıra heyelanlı bölgelerden kaya düşmelerini önlemek için çelik tel çekiyoruz" dedi.

Günde en az 6 saat çalıştıklarını dile getiren Karaçam, "Önceliğimiz ekipte çalışan dağcıların güvenliğini sağlamak. Güvenlik açısından dağcılarımıza hem pratik hem de uygulamalı eğitimler veriyoruz. Aynı zamanda yazılı ve pratik sınava tabi tutuyoruz. Bu sınavı başarıyla tamamlayanlara, yamaçlardaki kayaları temizleme görevi veriyoruz" diye konuştu.

TEHLİKELİ OLAMSINA RAĞMEN İŞİMİZİ EĞLENEREK YAPIYORUZ

Karaçam, Artvin'de baraj inşaatlarını yürüten firmaların işlerini de üstlendiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Artvin-Yusufeli-Erzurum kara yolunun tamamından sorumluyuz. Ayrıca Karayollarının Karadeniz Sahil Yolu'ndan da sorumluyuz. Bu işleri 8 ekipte toplam 30 dağcıyla gerçekleştiriyoruz. Ekibimizin çoğunluğunu üniversite mezunu arkadaşlarımız oluşturuyor. Dağcılık dikkat ve eğitim isteyen iş. 90 dereceye yakın diklikte kayaların olduğu Çoruh Vadisi üzerinde, zor şartlarda işimizi yapmaya çalışıyoruz."

Tehlikeli olmasına rağmen işlerini severek ve eğlenerek yaptıklarını vurgulayan Karaçam, "Türkiye Dağcılık Federasyonunca AB standartlarında düzenlenen eğitimlerde aldığımız bilgi ve belgeyle bu işleri gerçekleştiriyoruz. İşimizin karşılığında ciddi bir gelirimiz oluyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel