Ziynet Sali Kimdir?

Ziynet Sali kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Ziynet Sali Kimdir?

ZİYNET SALİ KİMDİR?

Ziynet Sali Safter, Kıbrıs Türkü bir çiftin üç çocuğundan biri olarak 29 Nisan 1975 tarihinde, Lefkoşa'da dünyaya gelmiştir. Sali'nin iki erkek kardeşi vardır.

1963 yılında Kıbrıs'tan Londra'ya giden babası, zaman zaman geldiği Kıbrıs'ta tanıştığı Sali'nin annesi ile evlendikten sonra Kıbrıs'a yerleşmiştir. Ünlü sanatçının doğumunun ardından aile, Manchester'da yaşamaya başlamışlardır. O dönemde Sali, Britanya vatandaşlığı da almıştır. 1981 yılında döndüğü Kıbrıs'tan ilk ve orta eğitimini tamamlamasının ardından, Akdoğan'daki Polatpaşa Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Kültür Bakanlığının Klasik Türk Müziği korosu solistlerinden olmayı başarmıştır. 1994 yılında  İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı bölümünde öğrenim görme amacıyla İstanbul'a gelmiştir. O yıllarda profeyonel müzik çalışmalarına başlayan Sali, 1999 yılında konservatuvardan mezun olmuştur.

KARİYER HAYATI:

Müzik öğretmeni olarak mezun olmasının ardından, atama yapılamaması üzerine çeşitli eğlence mekânlarında sahne almaya başlamıştır. 1999 yılında sekreter olarak çalışmaya başladığı Dost Müzik'te, sonraları basın danışmanı olmuştur. 2000'de, ilk stüdyo albümü Ba-Ba, Dost Müzik etiketiyle yayımlanmış ve albümle aynı adı taşıyan "Ba-Ba" şarkısına bir video klip çekilmiştir. Bu albümün ardından Yunanca müzik eğitimi almaya ve canlı sahne performanslarında Yunanca şarkılar da söylemeye başlamıştır. Ekim 2004'te, Türkçenin yanı sıra Yunanca seslendirdiği şarkıların da yer aldığı, hem Türk hem Yunan müziğindeki pop şarkılarından oluşan Amman Kuzum adlı stüdyo albümü, Zorba Müzik tarafından piyasaya çıkmıştır. Albümde yer alan "Yürek Yaralı Büyüyor" ve "Amman Kuzum" şarkılarına video klip çekilmiştir. 2005 yılında bu albüme "Chiculata" şarkısının eklendiği ve bazı şarkılarının düzenlendiği yeni bir sürümü Chiculata+1 (Amman Kuzum), yine Zorba Müzik tarafından yayınlanmıştır.

Ekim 2008'de, Herkes Evine adını taşıyan dördüncü stüdyo albümü, DMC tarafından yayımlanmıştır.  İlki Türkçe, ikincisi ise Yunanca şarkılardan oluşan iki CD olarak yayımlanan albümde Sali, Sezen Aksu ve Sinan Akçıl ile çalışmıştır. Albümde yer alan şarkılardan "Herkes Evine", "Beş Çayı" ve "Hava Hoş" şarkılarına klip çekilmiştir. 7 Nisan 2009'da, 15. Geleneksel Kavram Olimpiyatları kapsamında verilen Özel Ödül'ün sahibi olmuştur.  Eylül 2009'da, Herkes Evine albümüne "Bizde Böyle" şarkısı da eklenerek oluşturulan Bizde Böyle + Herkes Evine albümü, DMC tarafından iki CD şeklinde piyasaya sürülmüştür. Aynı ay içerisinde "Bizde Böyle" için bir de video klip çekilmiştir. Kasım 2009'da, Şükrü Tunar anısına yayımlanan ve Serkan Çağrı'nın klarnetiyle eşlik ettiği şarkılardan oluşan Şükrü Tunar Eserleriyle Serkan Çağrı albümünde yer alan "Canımın Yoldaşı Ol" adlı şarkıyı seslendirmiştir. 15 Aralık 2009'da düzenlenen 13. İstanbul FM Müzik Ödülleri'nde Sali, "Beş Çayı" adlı şarkısıyla En İyi Şarkı, Beste ve Söz kategorisinde verilen ödülün sahibi olmuştur.

Ocak 2010'da, aynı ay içerisinde bir video klip de çekilen albüm dışı ilk single çalışması olan "Rüya", DMC etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Şarkı, Nielsen Media Research verilerine göre Türkiye'deki radyolarda en çok çalan şarkılar listesinde bir numaraya kadar yükselmeyi başarmıştır. Ozan Doğulu'nun Haziran 2010'da yayımlanan 130 Bpm adlı albümünde "Sen Mutlu Ol", Enbe Orkestrası'nın Aralık 2010'da yayımlanan albümü Kalbim'de ise "Dolaşayım Damarlarında" adlı şarkıyı seslendirmiştir.  "Sen Mutlu Ol" için Doğulu'nun da yer aldığı bir video klip de çekilmiş ve Temmuz ayında yayımlanmıştır.  Aralık 2010'da "Bize Yeter" adlı single'ı, DMC tarafından satışa sunulmuştur. "Bize Yeter" için aynı ay bir video klip yayımlanırken; Şubat 2011'de; Mor Yılar ve Herkes Evine albümleri ile "Bizde Böyle", "Rüya" ve "Bize Yeter" single'larının yer aldığı, beş CD'den oluşan Sali'nin ilk derleme albümü Collection, DMC tarafından yayımlanmıştır.  Mart 2011'de, Emniyet Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 166. yılı dolayısıyla, "Bize Yeter"in sözlerinin kurumun isteğine göre yeniden yazılmış bir sürümü, yine polis temalı olarak çekilen bir video klip eşliğinde yayımlanmıştır. 17 Mayıs 2011'de gerçekleştirilen 17. Kral Müzik Ödülleri kapsamındaki Radyolarda En Çok Çalınan Şarkı kategorisinde verilen ödülü "Rüya" ile kazanan Sali, En İyi Kadın Sanatçı ile En İyi Şarkı ("Rüya" ile) kategorilerinde adaylık elde etmiştir. Aynı yılın Ağustos ayında, Ozan Doğulu'nun 130 Bpm Allegro adlı albümünde, "Müptelayım Sana" şarkısının yeniden düzenlenmiş bir sürümünü seslendirmiştir.

Şubat 2012'de, bir süre sonra yayımlanacak beşinci stüdyo albümü Sonsuz Ol'da yer alan "Alışkın Değiliz" single'ını, şarkıya eşlik eden bir video kliple beraber promosyon amacıyla yayımlanmıştır. Nisan 2012'de albüm, GNL Entertainment etiketiyle yayımlanmıştır. Albümde Sinan Akçıl, Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Sıla ve Yıldız Tilbe ile çalışan Sali; Ozan Doğulu, Mustafa Ceceli ve Ozan Çolakoğlu'na da aranjör olarak yer vermiştir.  Albümde yer alan şarkılardan "Favori Aşkım", "Yanabiliriz", "Her Şey Çok Güzel Olacak", "Yine Geceler", "Deli" ve "Senin Olsun"a  video klip çekilmiştir. Ağustos 2012'de; ilkinde Sonsuz Ol'daki şarkılar, ikincisinde ise Sonsuz Ol'daki bazı şarkıların yanı sıra daha önce yayımlanmış bazı şarkıların remikslerinin yer aldığı iki CD'den oluşan Sonsuz Ol + Remixes albümü, GNL Entertainment tarafından piyasaya sürülmüştür.  Ekim 2012'de yayımlanan Hüseyin Karadayı albümü Diskomatik'te "Sevenler Ağlarmış"ı seslendirirken, Sonsuz Ol albümündeki "Alışkın Değiliz"in remiks sürümü de yer almıştır.

8 Eylül 2012'de, İstanbul'daki KüçükÇiftlik Park'ta Bir Akdeniz Rüyası adıyla verdiği konserin canlı kaydı; Mayıs 2013'te, GNL Entertainment tarafından kendisinin ilk konser albümü olacak şeklide, Bir Akdeniz Rüyası adıyla piyasaya sürülmüştür.

Kasım 2013'te, söz ve müziği Sinan Akçıl'a ait olan "Gelemiyorum Yanına" adlı single'ı, GNL Entertainment tarafından yayımlanmıştır. 27 Aralık 2013'te, Haliç Üniversitesi tarafından düzenlenen 2013 Yılın Enleri Ödülleri'nde, En İyi Kadın Pop sanatçısı kategorisinde verilen ödülün sahibi olmuştur. 10 Şubat 2014'te, Kanal D'ye yayın hayatına başlayan ses yarışması programı X Factor'ün jüri üyeleri arasında yer almıştır.  24 Mart'ta yayınlanan bölüm sonrasında yarışmaya ara verilmiş ve tekrar yayına başladıktan sonra jüri üyeleri arasında Sali yer almamıştır. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfının kuruluşunun 15. yılı dolayısıyla hazırlanarak Nisan 2014'te piyasaya sürülen ve çeşitli isimler tarafından seslendirilen hikâyelerden oluşan Büyük Resim adlı albümde yer alan "Arzuhalcinin Yazamadıkları" hikâyesini, Volkan Konak ve Fettah Can ile birlikte seslendirmiştir. Temmuz 2014 çıkışlı Ozan Doğulu albümü 130 Bpm Moderato'da seslendirdiği "Naparsan Yap" şarkısı için aynı ay bir video klip de gösterime girmiştir.  "Benim Adım Leyla" adlı single'ı DMC tarafından Eylül 2014'te, şarkıya eşlik eden bir video kliple birlikte yayımlanmıştır.

Sali, Şubat 2015'te, daha sonradan bir video klibi de çekilen Enbe Orkestrası'nın Enbe Orkestrası & Behzat Gerçekler albümündeki "İstanbul" şarkısını, Hayyam Nisanov ile birlikte seslendirmiştir. 2 Temmuz 2015 tarihinde video klip eşliğinde piyasaya sürülen GülSara'nın "Follow Me" adlı single'ında şarkıcıyla düet yapmıştır. Mete Özgencil'in iki şarkısı dışındaki albümdeki şarkıların tamamının sözleri Sıla tarafından yazılmıştır. Albümde yer alan şarkılardan "Mevsimsizim","Dağınık Yatak", "Çeyrek Gönül"ve "Başrol" için birer video klip çekilmiştir. Ağustos 2016'da, bir video klip eşliğinde yayımlanan Ozan Doğulu'nun "Yağmur" adlı single'ını seslendirmiştir.

Ocak 2017'de, DMC tarafından yayımlanan ve bir de video klip çekilen Enbe Orkestrası'nın "Bir Melekten Hediye" adlı şarkısında yer almıştır. Aynı yılın Ekim ayında, yine bir video klip eşliğinde "Ağlar mıyım? Ağlamam" adlı single'ı, DMC tarafından sevenlerine sunulmuştur. Kasım'da ise yine DMC tarafından, bir video klip eşliğinde yayımlanan ve kendisine Anthony Johnson'ın eşlik ettiği "Magic" single'ı; Sali'nin ilk İngilizce single çalışması olmuştur. 10 Aralık 2017'de gerçekleştirilen 44. Altın Kelebek Ödülleri'nde, Yılın Pop Şarkıcısı-Kadın kategorisi ile "Bir Melekten Hediye" (Enbe Orkestrası ile) ve "Yağmur" (Ozan Doğulu ile) şarkılarıyla Yılın Şarkısı kategorisinde aday gösterilmiştir. Sözü ve bestesi Sezen Aksu'ya ait "Deli Divanenim" adlı single'ı ve şarkıya eşlik eden bir video klip, Mayıs 2018'de DMC etiketiyle dinleyicilerine sunulmuştur.  Ağustos 2018'de, kendisine Berk Coşkun'un eşlik ettiği "Hadi Hoppalara" single'ı, şarkıya çekilen bir video kliple birlikte, DMC tarafından yayımlanmıştır.

14 Mart'ta ise, Ferdi Tayfur'un 1991 çıkışlı "Bana da Söyle" şarkısının cover sürümü, bir video klip eşliğinde DMC etiketiyle yayımlandı.Şarkı, kısa sürede büyük beğeni toplamıştır.

STÜDYO ALBÜMLERİ:

Ba-Ba (2000, Dost Müzik), Amman Kuzum (2004, Zorba Müzik), Mor Yıllar (2006, Ozan Video), Herkes Evine (2008, DMC), Sonsuz Ol (2012, GNL Entertainment), No 6 (2015, DMC)

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Cennet Mahallesi, Arka Sokaklar, Son Osmanlı Yandım Ali, Kartallar Yüksek Uçar, Geniş Aile, Arkadaşım Hoşgeldin, Buyur Burdan Bak   

ÖZEL HAYATI:

Güzel şarkıcı geçmişte; Anthony Marshall, Hamit Altıntop, Serhat Kılıç, Zeki Güner, Tolga Temiz gibi isimlerle aşk yaşamıştır.

Ziynet Sali sevgilisi Erkan Erzurumlu ile nikah masasına oturmaya hazırlanmaktadır.

ÖDÜLLERİ VE ADAYLIKLARI:

15. Geleneksel Kavram Olimpiyatları    7 Nisan 2009    Özel Ödül    Ziynet Sali    Kazandı    
13. İstanbul FM Müzik Ödülleri    15 Aralık 2009    En İyi Şarkı, Beste ve Söz    "Beş Çayı"    Kazandı   
1. Pal FM Müzik Ödülleri    18 Şubat 2010    En İyi Canlı Performans Pop Kadın    Ziynet Sali    Kazandı    
Siyaset Dergisi Ödülleri    24 Mart 2010    Yılın Single Albümü    "Rüya"    Kazandı
17. Kral Müzik Ödülleri    17 Mayıs 2011    Radyolarda En Çok Çalınan Şarkı    "Rüya"    Kazandı  
En İyi Şarkı    "Rüya"    Adaylık
En İyi Kadın Sanatçı    Ziynet Sali    Adaylık
1. Türkiye Müzik Ödülleri    12 Nisan 2013    En İyi Klip    "Her Şey Çok Güzel Olacak"    Kazandı    
3. Pal FM Müzik Ödülleri    6 Mayıs 2013    En İyi Klip    "Her Şey Güzel Olacak"    Kazandı  
Haliç Üniversitesi 2013 Yılın Enleri Ödülleri    27 Aralık 2013    Yılın En İyi Kadın Pop Sanatçısı    Ziynet Sali    Kazandı    
12numara.com.tr Yılın Birincilik Ödülleri    28 Şubat 2015    Yılın En Başarılı Kadın Ünlüsü    Ziynet Sali    Kazandı    
3. En Moda Dergisi Yılın En İyileri    20 Ocak 2016    Yılın En İyi Kadın Sanatçısı    Ziynet Sali    Kazandı   
Yılın En İyi Albümü    No 6    Kazandı
Daf Bama Müzik Ödülleri    27 Ağustos 2016    Akdeniz'in En İyi Sanatçısı    Ziynet Sali    Kazandı 
En İyi Türk Kadın Sanatçı    Ziynet Sali    Kazandı
En İyi Albüm    No 6    Adaylık
En İyi Video    "Başrol"    Adaylık
İstanbul Üniversitesi 1453 Ödülleri    18 Mayıs 2017    Yılın Müzik Kadını    Ziynet Sali    Kazandı  
44. Altın Kelebek Ödülleri    10 Aralık 2017    En İyi Pop Müzik-Kadın    Ziynet Sali    Adaylık   
Yılın Şarkısı    "Bir Melekten Hediye" (Enbe Orkestrası ile)    Adaylık
Yılın Şarkısı    "Yağmur" (Ozan Doğulu ile)    Adaylık
Best of Kültür Ödülleri    7 Haziran 2018    En İyi Yabancı Single'ı    "Magic"    Kazandı   

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler