Bilim insanları açıkladı: "Sivrisinekler bu yüzden insanlara yanaşıyor"

Yıllarıdır sivrisineklerin neden insanlara bu kadar yaklaştığı araştırılırken, bilim insanları merak edilen bu soruya yeni bir cevap buldu

Bilim insanları açıkladı: "Sivrisinekler bu yüzden insanlara yanaşıyor"

 İşte herkesi çileden çıkaran sivrisinekleri insanlara yaklaştıran neden.Yaz aylarının en sinir bozucu olaylarından biri hiç şüphesiz sıcak havalarda ortaya çıkan sineklerdir. Özellikle akşam saatlerinde beliren ve çileden çıkaran sivrisinekler, yıllardır insanlığın korkulu rüyası haline geldi. Kaldı ki son dönemde virüs yayan sineklerin çıkmasıyla duyulan endişe ve panik de bir hayli arttı. Peki insanlar nasıl oluyor da sivrisinekleri kendisine çekiyor? Bilim insanlarının bu konuyla ilgili yeni bir cevabı var.

ABD’de yapılan bir araştırma sivrisineklerin hangi insanları ısıracağını nasıl seçtiğine dair önemli bulguları ortaya koyuyor. Kimi insanın dibinden ayrılmayan, kimisine yaklaşma gereği bile duymayan sivrisinekler bakın tercihini nasıl yapıyor.

GÖNÜLLÜLERDEN ÖRNEK ALINDI
ABD'de Rockefeller Üniversitesi’nde görevli nörobiyolog Leslie Vosshall, insanların ürettiği bazı kimyasalların sivrisineklerin ilgisini çektiğini ve bu sebeple bazı insanları çok sayıda sinek ısırırken bazılarını ise teğet geçtiğini söyledi.

Bazı bireylerin yaydıkları koku sebebiyle sivrisinekleri adeta kendilerine çektiğini açıklayan bilim insanları, “Sivrisinekleri çeken kişilerde bu kimyasal oranı yüksek ve bu da kokuya sebep oluyor. Kötü haber şu ki sivrisinekler bu kokuya sadık kalıyor” ifadesini kullandı.Araştırmacılardan Vosshall, “Eğer sizin cildinizde de bu kimyasal yüksek orandaysa, pikniğe gittiğinizde en çok ısırılacak olan kişi sizsiniz” dedi.

Cell dergisinde yayınlanan çalışmada yer alan Maria Elena De Obaldia, 64 gönüllüden koku örnekleri aldıktan sonra sivrisinekler üzerinde denemeler gerçekleştirdi. Kimyasal oranı en yüksek olan koku örneğinde çok sayıda sivrisinek olduğunu duyuran bilim insanları, “En yoğun koku saçan örnekte, en az koku saçan örneğe oranla 100 kat daha fazla sivrisinek geldi” dedi. 
Öte yandan Vosshall, “Sivrisinekler ciltte belli asit seviyelerinin yüksek olmasına göre vücuda yaklaşıyor. Bu yağlı moleküller cildin doğal yağ katmanını oluşturuyor ve herkeste farklı. Ciltte yaşayan sağlıklı bakteriler bu asitleri yiyerek insanın kokusunu oluşturuyor” dedi. Ünlü bilim insanı, “Bu kokuyu cilt sağlığınıza zarar vermeden gideremezsiniz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji