Baz istasyonları zararsız mı?

Yeni gelişen teknolojiler hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla Teknoloji Bilgilendirme Platformu üyeleri Trabzon Zorlu Grand Otel'de bir araya geldi.Teknoloji Bilgilendirme Platformu üyesi akademisyenler, Trabzon'da elektromanyetik alan güvenli

Baz istasyonları zararsız mı?

Yeni gelişen teknolojiler hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla Teknoloji Bilgilendirme Platformu üyeleri Trabzon Zorlu Grand Otel'de bir araya geldi.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu üyesi akademisyenler, Trabzon'da elektromanyetik alan güvenliğine tam not verirken, dünya ortalamasından 4 kat daha düşük olan değerlerin güvenli olduğunu belirtti.

Toplantıda, Bilgilendirme Platformu'nun toplantısına Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP) Üyesi Tayfun Acarer, TBP üyesi uzman akademisyenlerden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Tunaya Kalkan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akduman katıldı.

Toplantıda TBP platformu çalışanları hakkında bilgi veren TBP üyesi Dr. Tayfun Acaer, son dönemde özellikle en çok tartışılan konuların başında baz istasyonlarının geldiğini hatırlattı. Bu konuda TBP olarak denetim görevini kendilerinin üstlendiğini belirten Acarer, "Dünyada pek çok ülkede baz istasyonlarının elekromanyetik alan limit değerleri Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon Korunma Kurulu (ICNIPR) tarafından bilinmektedir. Bu değer Avrupa'da 41 Volt/metre olarak belirlenirken Türkiye'de biz bu değeri daha aşağı çekerek 10 volt/ metre olarak belirledik Yani dünya ortalamasından 4 kat daha güvenliyiz..Son dönemlerde giderek artan baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması, kapatılması gibi teknik olarak sistemin çalışmasını kesinlikle engelleyecek kararların uygulamaların sonuçlarını tartışmak lazım. Tıpkı internetteki bir takım gelişmeler gibi. Bu konular sürekli güncel, sürekli gelişiyor, değişiyor. Sistem kesildikten sonra kimler haklı olacak kimler mağdur olacak onların tartışılması lazım. Bunların sadece belli bir kesimler değil özellikle üniversitelerin ve öğretim görevlilerinin büyük sorumlulukları olduğunu düşünüyorum. İşin teknik yönünü açıklamaları lazım. Oluşabilecek mağduriyetlerin nasıl giderileceği veya tanzim edileceği konusunda bilgilendirmelerin yapılması lazım" dedi.

"TÜRKİYE VE TRABZON'DA ELEKTROMANYETİK LİMİT DEĞERLER DÜŞÜK"
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü'nden Prof. Dr. Tunaya Kalkan ise Türkiye genelinde ve Trabzon'da limit değerlerin oldukça düşük olduğunu belirterek " Kamuoyunda radyasyon ile düşük frekanslı ışımalar birbirine karıştırılıyor. Birinin zararlı etkisi kesinleşmişken diğeri de sanki aynıymış gibi değerlendiriliyor. Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalga, toplumsal bir endişeye neden oldu. Ancak BTK'nın yaptığı ölçümlere bakıldığında korkulacak bir şey olmadığı açıkça görülüyor. Elde edilen bu değerlerin insan sağlığına olumsuz etkisi olduğu söylenemez. Buna rağmen bir takım korkular olmuştur. Bunlar da toplumu Elektrofobi'ye sürüklemektedir" diye konuştu.

Kalkan, açıklamasında teknolojinin doğru olarak kullanılmasının önemine değinerek şunları söyledi:
"Benim işim insan sağlığı, teknoloji daha ilerlerse daha da indirin diye zorlayabiliriz. Şu anki hiçbir bulgu bunun zararlı olduğunu göstermiyor. Şehir içinde artık bir noktadan bir noktaya burun buruna haberleşecek kadar teknolojiyi kullanacağız. Ben biyolojik Olarak 20 yıldır bunun içerisinde çalışıyorum. Sadece doğru kullanılmalı. Bir uyarıyı günde 8-10 saat çift cep telefonu elinizde olması, kaşındığınız zaman elinizi kaşımanız bişey olmaz ama günde 8 saat aynı yeri kaşırsanız orayı yara edersiniz.Kulaklık kullanın. Bluetooth yada kulaklık kullanımı tavsiye ediliyor. Estetik açıdan size katılabilirim, dünyada da artık yerleştirilirken binanı formatına uygun tarzlarda kamufle edilerek yerleştiriliyor. Türkiye'de kısman bazı yerlerde yapılabiliyor. Cep telefonu için çok uzun süre kullanan için bende endişe duyarım, baz istasyonu benden metrelerce uzaktadır, baz istasyonunun yaydığı ve insan vücuda verdiği alan 3-5 metreden sonra yoksa yakındır. Eğer bunu ben söylüyorsam doğrudur. En küçük bir kuşkum olduğu anda varsa söylerim. Cep telefonu, baz istasyonu, şebeke şehir istasyonunun yaydığı ışımadır. Radyasyon radyo aktif ışıma için kullanılır. Çünkü gereksiz bazı yerlerde bazı korkuları da oluşturuyor. Bilgisayar kullanırken 50-60 cm uzaklıkta olmalı. Diz üstü bilgisayarı da masa üstünde kullanmak gerekiyor."

"BAZ İSTASYONLARI KALDIRILIRSA HABERLEŞME OLUR MU ?"
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Akduman da "Baz istasyonu kaldırılırsa haberleşme olur mu" konusunda bilgi vererek şunları söyledi:
"Teknoloji geliştikte günlük hayatımıza elektromanyetik dalga hayatımızda kullanıyoruz. Burada; görmediğimiz bir şey hakkında konuşuyoruz. Çok yorum yapma hakkına da sahip buluyoruz kendimizi. Toplumun insanların doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Ben elektromanyetik dalgalar konusunda uzman birisiyim. Bu konuda dünyada ne yapılıyor, biz ne yapıyoruz, hangi teknolojiler gelişiyor bunları biliyoruz. Bu konunun çok net bir şekilde topluma izah edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dalga olayı nedir, elektromanyetik dalga olayı nedir, nasıl gelişir, nasıl yayılırlar.Gözlemlerimizden başlayalım; Elektromanyetik dalgalar da bir doğa olayıdır. Bu bir enerjidir. Ses dalgası ile de ortama bir enerji veriliyor. Elektromanyetik dalgalar oluşturma mekanizması farklıdır. Ama ses dalgası gibi uzayda o da gider, onun da bir frekansı vardır. Elektromanyetik dalgaları biz kendi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz, mesela haberleşme için. Elektromanyetik dalga gelecekte insan vücudunun tomografisi için kullanılacak. X ışınları gidecek yerine onlar gelecek. Çünkü yeni bir teknoloji gelişiyor. Bu artık hayatımızın bir parçası. Bu olguyu da bir anlamda iyi tanımak ve gerçekleri ifade etmek, anlatmak gerekiyor. Sonuç olarak; elektromanyetik dalga konuştuğumuz ses dalgası, suyun üzerindeki ses dalgası, deprem dalgası bunların hepsi aynı şey. Duruma göre değişiklik gösterir, formunu değiştirir. Elektromanyetik dalgayı bilen, öğreten, kullanan, araştıran birisi olarak hiç endişe duymuyorum. Görmediğimiz şey olan korkuyu ortadan kaldırmamız lazım."
Akduman, iletişim için baz istasyonu gerekli olduğuna işaret ederek "Baz istasyonu mobil telefonların bulunduğu bölgeden uzaklaştıkça, cep telefonu ile baz istasyonunun iletişim kurabilmesi için daha güçlü elektromanyetik dalga yayması gerekir. Bu doğal olarak, telefonu kullanan kişinin daha güçlü bir elektromanyetik dalganın etkisi altında kalması demektir" ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji