Diğer

Diğer

Bel Fıtığı Spor Hayatında Yolun sonu mu?

Core (çekirdek) Training ile Salonda Ameliyata Başlayın !!!

Vücudumuzun en önemli bölgelerinden biride bel bölgemizdir. Çünkü gövdemizin merkezidir. Günümüzde,maraton, bisiklet, atletizm ve benzeri dayanıklılık sporlarından biri ile uğraşan birçok atlet, branşlarına yönelik antrenman çalışmalarının, hem performans hem de teknik açıdan yeterli olduğunu düşünebilirler. Hatta bu atletlerin, kondisyon ve performansları oldukça yüksek seviyede de olabilir. Fakat gövdenin merkezi olan karın ve bel bölgesini ihmal ediliyorsa, bir şeyleri eksik kaldığını veya zaman içinde sorun yaşacaklarını söyleyebiliriz.

bel-fitigi.jpgYıllardır profosyonel olarak yaptığım Vücut geliştirme ve Fitness antremanların da Hep ihmal edip,antremanın sonlarına sıkıştırdığım bel ve karın kaslarımın aslında ileride birçok sakatlığa neden olabileceğini farkettim. Yaşadığım çeşitli spazmlar bana en büyük sinyallerdi. Ve daha sonra geliştirmem gereken yerin kollarım yada omuzlarım değil, bel bölgem olduğunu farkettim. Bu bağlamda, sporun hangi dalında olursanız olun,hangi kas gruplarını yada hangi pozisyonlarda hareket etmek isterseniz isteyin ilk yapacağınız şey bel bölgenizi güçlendirmek olacaktır.

Peki Bel bölgesini nasıl güçlendireceğiz?

Core Training ile tabiki.

Nedir Bu Core?

karinkaslari-001.jpg“Core” sözlükteki anlamı çekirdek. Kısacası atom ya da canlı hücrelerin merkezinde bulunan madde, nukleus. Adından da anlaşılacağı üzere önem verilmesi gereken hassas bir konu. Spor jargonunda “Core” diye adlandırılan bölge, vücudun ön tarafındaki abdominal’ler yani alt ve üst karın kasları, üst karın kaslarının hemen yanında yer alan seratuslar, alt karın kaslarının hemen yanında yer alan oblikler ile arkada bel ve boyuna kadar olan ve iskeletimizin doğru bir duruş sergilemesine
yardımcı olan kas gruplarını kapsayan bölgelerdir. “Core training” ise yukarıda bahsettiğimiz karın ve bel bölgesi çalışmalarını ifade eder. Core bölgesinin güçlendirilmesi önemi sadece sporsal dayanıklılık için gerekli olmayıp, postürümüzün
düzgün kalmasını sağlar.

karin-kaslari2-001.jpgEğer, karın kaslarınız gevşek ve öne doğru sarkıyorsa doğru duruş çizginiz bozulur.  Doğru duruş çizgisi bozulduğu zamanda bel bölgesindeki kas eklem ve tendonlarında aşırı gerilim meydana gelir. Tıp doktorları, bel fıtığı olan hastalarının vücudundaki
bu negatif gerilim ortadan kaldırmak için karın bölgesindeki fazla kiloları vermelerini ve hastalığın akut dönemi sonrasında karın kaslarını güçlendirmeleri yönünde tavsiyede bulunurlar. Çünkü karın bölgesindeki fazlalık ve kasların gevşekliği tam karşıt bölge olan bel kıvrımını arttırır. Artan bu bel kıvrımı o bölgedeki kasların kısalmasına, buna bağlı olarak bel ağrıları ile bu kas grubunun daha çabuk yorulmasına yol açar. Bu sorunları ortadan kaldırmak için alt ve üst karın kaslarını çalıştıran temel ve basit hareketlere ihtiyaç duyulur. Mekik, çakı ve crunch, plank benzeri hareketler çok etkili hareketlerdir. Güçlü karın kasları kasık bölgesini yukarı çekerken, omuriliğin aşırı öne eğilmesine engel olur. Aynı şekilde bel kaslarını çalıştıran good morning, oblikleri çalıştıran metronom gibi temel hareketler de postüre olumlu yönde katkı sağlar.

karin-kaslari5.jpgCore Training Antremanı

Yaklaşık 20 dk süren bu antreman modeli mekik,ters mekik,good morning,plank,yan plank,çakı,metronom,crunch gibi egzersizlerin kombine edilerek belli bir süre ve sırayla uygulanmasından oluşur.

İyi eğitim almış Fitness eğitmenleri tarafından uygulanan bu sistemde amaç sporcuların bel fıtığını frenlemek   yada bel bölgesinde güç kazanmaktır.

karin-kaslari3.jpgBel Fıtığı Olanlar Nezaman Core Training e başlamalı?

Uzman hekimlerimiz tarafından müdehale edilen sporcuya,hekimimiz tarafından spor yapma onayı geldikten sonra, sporcu yavaş yavaş jogging(yürüyüş) ile başlatılıp daha sonra bisiklet ve yavaş yavaş yüzme yaptıktan sonra core training e başlayabilir.  

Sizde hekiminizden onay aldıktan sonra core training sistemlerine başlayın, bel ağrılarına ve ilerde oluşabilecek bel sakatlanmalarına karşı en etkili çalışma sistemini uygulayın.

Herkese sağlıklı ve spor dolu günler dileğimle….

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR